La Nit de Castells 2015 convoca els primers premis

1La novena edició de la Nit de Castells, que se celebrarà a Valls el gener vinent organitzada per l’Ajuntament de Valls i la Revista Castells, ja comença a caminar. Els dos premis de participació oberta han obert la seva convocatòria: el premi Aleta, concedit a un projecte de canalla d’una colla castellera, i el concurs de fotografia castellera, que enguany té dues modalitats, professional i popular.

El nou format de la Nit de Castells estrenat en la passada vuitena edició (celebrada l’1 de febrer al Centre Cultural de Valls) va ampliar el catàleg de premis fins a vuit, enlloc dels tres anteriors. Entre aquests vuit premis, dos són de convocatòria oberta i, per aquest motiu, l’organització ha optat per a fer-los públics ara, en plena temporada, per facilitar als respectius participants la seva planificació. La resta de premis de la Nit de Castells són: Trajectòria, Iniciativa social de foment dels castells, Ambaixador, Plaça de la temporada, Colla de la temporada (que no sigui de gamma extra) i Moment casteller de l’any. L’organització anunciarà en les properes setmanes un nou premi, que completarà la llista.

El premi Aleta està concedit per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i reconeix una iniciativa desenvolupada per una colla durant l’any 2014 en la formació de la seva canalla, sigui en l’àmbit social, tècnic, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Al premi hi poden optar totes les colles castelleres, que presentin el projecte segons les bases de la convocatòria.

El premi de fotografia –patrocinat de nou per Repsol– afegeix enguany la modalitat professional a la popular, amb un primer i un segon premi en cada cas. A la categoria professional hi poden participar els autors que acreditin la seva condició de fotògrafs professionals amb imatges castelleres de la temporada 2014 publicades en un mitjà imprès o digital o presentades a una exposició o mostra cultural i artística. Un jurat format per professionals de la fotografia, el periodisme i persones representatives del món casteller triarà el primer premi (dotat de 1.000 euros) i el segon (500 euros).

La categoria popular, per la seva part, serà oberta a tothom. Els participants hauran de penjar les seves fotografies –corresponents a una actuació del 2014– en una aplicació específica a la pàgina de Facebook de la Revista Castells. Les dues imatges més votades entre tots els usuaris de Facebook rebran 300 i 200 euros, respectivament.

 

Premi “Aleta”, a la millor acció formativa per canalla castellera desenvolupada durant la temporada 2014

BASES DEL PREMI

1. Aquest premi vol reconèixer una iniciativa desenvolupada durant la temporada 2014 per una colla castellera en relació a la formació de la seva canalla en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Es valorarà especialment que aquestes iniciatives serveixin com a exemple de bones pràctiques de cara al conjunt de les colles, en la línia que les agrupacions contribueixin a millorar la formació a tots els nivells dels menors que hi participen. Tant pot tractar-se d’un pla integral, com d’una iniciativa concreta i parcial.

2. El premi consistirà en un reconeixement sense dotació econòmica i serà lliurat en el marc de la Nit de Castells, que se celebrarà a Valls.

3. La selecció de la colla premiada es farà en base a una presentació prèvia de candidatures per part de les pròpies agrupacions.

4. El jurat del premi estarà constituït per la junta directiva de la CCCC. En cas que alguna de les colles que formen la junta de la CCCC presenti candidatura, el seu representat no formarà part del jurat.

5. Les colles interessades a presentar una candidatura han de formalitzar-ho presentant una petita memòria de la iniciativa que inclogui els següents punts:

– Nom de la iniciativa

– Objectius i resultats esperats

– Breu descripció de la mateixa

– Resultats obtinguts

– Pressupost destinat

– Altres consideracions que es vulguin fer constar

– Dades de contacte del representant de la colla que presenta la proposta

6. La memòria s’ha d’enviar a coordinadora@cccc.cat fins el dia 1 de desembre de 2014.

 

Premi Repsol de fotografia castellera

BASES DEL PREMI

Per les bases següents es convoca el segon Premi Repsol de Fotografia Castellera, convocat per la Revista Castells i patrocinat per Repsol, i que s’atorgarà a la IX Nit de Castells de Valls, el 31 de gener del 2015.

El concurs premiarà fotografies realitzades durant la temporada 2014, i s’estableixen dues categories: professional i popular.

Categoria professional

 1. S’hi poden presentar fotògrafs professionals amb fotografies castelleres de la temporada 2014 publicades en un mitjà imprès o digital o presentades a una exposició o mostra cultural i artística.
 2. Les fotografies s’enviaran en format digital a l’adreça: info@revistacastells.cat, entre el 20 d’octubre i el 10 de desembre de 2014, fent constar el nom de l’autor, el dia i el lloc on van ser preses les imatges.
 3. Cada participant pot enviar un màxim de 3 fotografies.
 4. S’entén per fotògraf professional aquella persona que habitualment publica fotografies de manera remunerada en mitjans de comunicació, editorials, exposicions o altres manifestacions periodístiques, culturals o artístiques.
 5. S’entén per fotografia castellera qualsevol instantània que faci referència a un motiu casteller.
 6. S’estableixen dos premis: el primer dotat en 1.000 € i el segon en 500 €.
 7. Els participants han de declarar explícitament que tenen els drets de la fotografia presentada, que en cas de litigi ells en són els responsables i que correspon a la temporada 2014.
 8. La Revista Castells podrà reproduir i utilitzar les fotografies rebudes, i es compromet a citar-ne l’autor i el mitjà de comunicació on ha estat publicada anteriorment.
 9. El jurat estarà format per professionals de la fotografia, el periodisme i persones representatives del món casteller. En cas de dubte, el jurat pot demanar als participants que acreditin la seva condició de “fotògraf professional”.
 10. El veredicte del jurat es farà públic durant la IX Nit de Castells de Valls, al gener del 2015. En la mateixa Nit s’atorgaran els premis.
 11. Els participants accepten aquestes bases en el moment de presentar-se al premi.

Categoria popular

 1. Convocatòria oberta a qualsevol persona que presenti una fotografia castellera corresponent a la temporada 2014.
 2. Els participants podran penjar les seves fotografies en un espai habilitat per al concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells (facebook.com/RevistaCastells). La participació començarà el 18 de desembre de 2014 i finalitzarà el 15 de gener de 2015.
 3. Cada participant pot enviar un màxim d’una fotografia.
 4. S’entén per fotografia castellera qualsevol instantània que faci referència a un motiu casteller.
 5. S’estableixen dos premis, el primer dotat en 300 € i el segon en 200 €.
 6. Els participants han de declarar explícitament que tenen els drets de la fotografia presentada, que en cas de litigi ells en són els responsables i que correspon a la temporada 2014.
 7. La Revista Castells podrà reproduir i utilitzar les fotografies rebudes, i es compromet a citar-ne l’autor i el mitjà de comunicació on ha estat publicada anteriorment, si aquest és el cas.
 8. Els premis s’atorgaran per votació popular a través de la pàgina de Facebook de la Revista Castells.
 9. Els premis s’atorgaran a la IX Nit de Castells de Valls, al gener del 2015.
 10. Els participants accepten aquestes bases en el moment de presentar-se al premi.

Foto: Imatge guanyadora del concurs de fotografia del 2013, lliurat a la Nit de Castells 2014. L’autor és Èdgar Sumalla