El 9de8 ha arribat per quedar-s’hi

Foto9de8El 9de8 ha arribat per quedar-s’hi. Aquesta setmana se n’han vist tres més: la Jove de Tarragona, per Sant Magí; els Castellers de Vilafranca, al Catllar, i els Minyons de Terrassa, a Igualada. Amb aquests registres, i amb gairebé tres mesos de temporada pendents, el 2014 ja és l’any que s’han vist més 9de8: deu. D’aquests, dos consten com a carregats, ja que en tots dos casos es va patir el despenjament de canalla, tot i que la resta de l’estructura es va desfer de manera correcta.

El 9de8 ha arribat per quedar-s’hi i, a més, amb un índex d’efectivitat alt. Des que el 2012 dues colles més, Jove de Tarragona i Joves de Valls, el van incorporar als seus registres, el 9de8 s’ha descarregat 25 cops, a més dels dos coronats enguany, i només ha caigut en dues ocasions abans de carregar-se.

GraficAquest alt índex d’efectivitat permet treure a debat la discussió permanent sobre la dificultat d’aquest castell, junt amb la conveniència de fer-lo amb un o amb tres enxanetes. A la taula de punts del Concurs, el 9de8 està ubicat en un subgrup solitari, per sobre del 3de9 amb folre i per sota del 3de8 per sota. La dada més controvertida, però, és que el 9de8 descarregat està millor puntuat que el 2de9 amb folre i manilles carregat.

Sobre la seva execució, les normes del Concurs accepten que es pugui fer de les dues maneres (igual que el 7 també es pot fer amb un o amb dos, com originàriament se’l van inventar el Margeners de Guissona). Els Castellers de Vilafranca, l’única colla que el fa amb un enxaneta, defensen aferrissadament un valor més alt per a aquesta opció. Els més de 30 segons que triga l’enxaneta en recórrer els tres poms, mentre la construcció es manté dreta, constitueixen el principal aval dels verds per reclamar un nivell de dificultat superior al 9de8 amb un enxaneta. Per contra, la Colla Vella, que sempre l’ha fet amb tres enxanetes des que el 2001 el va plantar per primer cop, argumenta que el recurs de disposar de tres aixecadors i tres enxanetes no pot ser obviat a l’hora de reconèixer la dificultat del castell, així com el moviment afegit que pot generar l’ascensió contínua de canalla per totes les rengles.

Fins ara, el 9de8 només l’han fet colles de gamma extra. Aquesta és una de les raons que ajudaria a explicar la seva alta efectivitat. És a dir, al 9de8 s’hi enfronten colles que estan habituades a plantar el 5de8, que seria el castell inferior amb el qual mantindria més relació tècnica. La progressió de colles de 9 com els Xiquets de Tarragona –que acaben d’estrenar la gamma extra–, els Castellers de Sants i els Castellers de la Vila de Gràcia, el converteixen en un castell candidat a ampliar els recursos d’aquestes colles, que es troben en un estat de forma impecable.

En canvi, el 9de7 es manté com una construcció de difícil accés per a les colles de les gammes bàsica de 8 i alta de 7. Només els Moixiganguers d’Igualada (en dues ocasions, una ahir) i els Sagals (en una) l’han executat enguany. La resta de colles que l’han fet són de 9. L’àmplia pinya que se’n necessita i la notable nòmina de castellers de tronc i pom a disposar el fan un recurs poc accessible per a aquestes colles.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 9de8 dels Minyons de Terrassa, el 24 d’agost a Igualada (Foto: @iforaster)

Foto 2: 9de8 dels Castellers de Vilafranca, el 2 d’agost a Vilanova (Foto: CdV)

Articles relacionats:

9de8: el debat continua

9de8: quina dificultat?

Amb un o amb tres enxanetes

El 9de8 i el 7de8, dos castells amb polèmica