El terç de la rengla

DSC_5901Que una colla canviï el terç de la rengla del 5de8 no és un fet habitual. Però que ho faci dues vegades la mateixa temporada resulta insòlit. És el que ha fet la Colla Vella, per raons de força major. El terç que els darrers anys ha parat aquest castell a la rengla (o al pilar del mig, com també es diu a Valls), Llàtzer Magriñà, va haver de ser substituït a començament de temporada per Pol Ferrando, a causa d’una lesió patida per una caiguda en bici. En Pol el va assajar i el va portar a plaça, on el va descarregar. Però només un cop, a Reus el 24 de maig, ja que poc després també va tenir una lesió extracastellera que el va obligar a deixar de pujar per uns mesos. Sense el Pol ni el Llàtzer, el cap de colla, Manel Urbano, es va decantar per un casteller de llarga i fornida trajectòria: Flori Martín, que va fer el primer a Altafulla, i n’ha sumat, fins al moment, quatre més.

La Vella és la colla amb més 5de8 al seu historial: 216 descarregats i 11 coronats (la següent colla són els Minyons, amb 188 completats i 4 carregats). Fins l’any passat, només set persones havien fet aquest castell al pilar del mig dels rosats, des que el 1969 el van carregar per primer cop: Joan Pena, Xamalí; Juan Romero, Juanacho; Francesc Domingo, Cisco de la gallineta; Raül Martín; Alexis Martín; Llorenç Mallorquí; i Llàtzer Magriñà. Enguany, n’hi han sumat dos més. D’aquests, els dos primers no el tenen descarregat; és a dir, que fins l’any passat, només cinc castellers havien pujat al terç de la rengla del 5de8 descarregat, un dels quals (Llorenç Mallorquí) un sol cop.

DSC_6548Aquestes dades il·lustren, d’una banda, la dificultat de la posició i, d’una altra, el misticisme que l’acompanya. El terç de la rengla del 5de8 (i el 5de9 amb folre, per descomptat) està reservat per a castellers de grans prestacions tècniques i fortalesa mental, que necessiten reunir tots els atributs que marquen un castell d’aquesta envergadura: la força, l’equilibri… i la tranquil·litat.

L’estrena de Flori Martín com a terç del 5de8 no és cap casualitat. En Flori –ocupa ara una posició que dos germans seus, Raül i Alexis, ja havien tingut– ja havia fet el 9de8 als tres pilars del mig; per tant, el 5de8 li resulta una feina coneguda. Curiosament, en Flori va fer abans el 5de9 amb folre al terç que el 5de8 a segons. Va ser l’any 2000, quan hi va pujar als dos pilars, un any que també feia de segons del 3de8 per sota.

La renovació al terç del 5de8 de la Vella ja va començar l’any passat, quan Manel Urbano, habitual a la dreta, va optar per quedar-se a baix i cedir el pas a Jordi Plana. Era el primer 5de8 que l’actual cap de colla veia des del 1998, ja que des d’aleshores havia pujat a tots. Aquell 1998, Urbano va anar a la dreta per substituir el cap de colla d’aquells anys, Rafael Banderas, que va ser traspassat el 31 de desembre a causa d’una malaltia.

La combinació actual del Flori Martín, amb Jordi Plana (a la dreta) i Marc Cartanyà (a l’esquerra) està donant bons resultats al 3 del 5 de la Vella. La rotació de castellers en diferents posicions que Manel Urbano acostuma a realitzar als assajos (de vegades, per baixes de tipus laboral) ha afavorit que aquesta combinació s’hagi estabilitzat en poques setmanes, sense haver disposat de l’assaig de començament de temporada necessari. Són castellers amb llarga experiència (En Flori va ser aixecador del primer 3de9f el 1982 i en Jordi del primer 2de9fm descarregat, el 1994) i notables prestacions. Ara els arribarà el moment d’enfrontar-se al repte superior que és el 5de9 amb folre, que la colla voldria portar per Sant Fèlix.

Els terços del 5de8 de la Colla Vella (des de 1969):

Joan Pena Gavaldà, Xamalí
Juan Romero Martínez, Juanacho
Francesc Domingo Molina, Cisco de la gallineta
Raul Martín Bonamusa
Alexis Martín Bonamusa
Llorenç Mallorquí Plana
Llàtzer Magriñà Andreu
Pol Ferrando Canela
Flori Martín Bonamusa

Font: Francesc Piñas / Guillem Bartolí. Dades a 21 d’agost de 2014

SANTI TERRAZA

Foto 1: El 5de8 amb els terços col·locats, a Altafulla el 12 de juliol passat (Foto: Colla Vella)

Foto 2: 5de8 a la Firagost (Foto: Colla Vella)

Articles relacionats:

Francesc Piñas, història viva dels castells