Els Tirallongues fan feina sense pressa

10610891_1468127166787101_3933568768529851907_nEls Tirallongues de Manresa van fer dissabte a Millars (Catalunya Nord) la seva millor diada de l’any. Fa quinze anys que hi van i sempre hi han portat els millors castells possibles. En aquesta ocasió, van estrenar el 3de7 amb agulla i el 4de7, situant a la colla amb els números similars als de final de la temporada passada, amb el 4de7 amb agulla i 3de7 amb agulla com a sostres descarregats.

Els del Bages havien tingut un inici de temporada discret però s’ha anant posant a to, tant que ara poden aspirar a millorar els resultats de la temporada passada. La cap de colla, Olga Moyà, ha reconegut que no van començar fins: “vam començar la temporada una mica desquadrats, quan no ens fallava la pinya, ho feia la canalla. Però hem treballat de valent, i sembla que tot aquest esforç està començant a donar els seus fruits”.

Els Tirallongues tenen Millars com una plaça talismà. A banda de les estrenes comentades van fer  els dos primers pilars de 5 simultanis de l’any. Ara toca pensar en més enllà; l’any passat van coronar el 5de7. Aquest serà un dels objectius per a la Festa Major de Manresa, el 31 d’agost. També treballen el 2de7, segons explica Moyà: “continuem treballant la torre, és un castell al que li tenim molt de respecte i això fa que l’evolució sigui un xic més lenta… però arribarà, segur que arribarà”.

El 2de7 el van coronar per darrer cop el 2012 i el darrer descarregat data del 2001. En total, en porten nou completats i dinou coronats, però assolits lluny en el temps. Com també el 4de8, que van coronar el 1998. Els de Manresa ara es mouen en la gamma alta de 7 i busquen consolidar les estructures assolides. També tenen nous fronts oberts: mai han atacat el 7de7 ni el 3de7 per sota. “Estem fent algunes proves al local, de moment, de 7de6 i 3de6 per sota”. Els Tirallongues són assenyats i ho reconeixen obertament “som una Tècnica un xic conservadora, i ens agrada anar pas a pas, fins que no els tenim perfectes de 6, no hi posem un pis més i no els portaren a plaça fins que no estiguem segurs de que els podem descarregar… si després a plaça no va bé, que sigui per culpa dels nervis o alguna errada puntual, no per manca d’assaig o precipitació”.

10524373_1468126196787198_1845814681586399587_nD’altra banda, des de Manresa es veu amb satisfacció l’evolució dels seus veïns de Berga: “estan tenint una temporada fantàstica i ens n’alegrem”. Les dues colles actuaran juntes a la Festa Major de Manresa i des dels Tirallongues esperen que els berguedans puguin dur a plaça els seus millors castells, igual que els Castellers de Mollet, que també formaran part de la diada.

Amb els registres actuals, als de Manresa els tocarà anar al Concurs7, però reconeixen que els faria il·lusió anar dissabte a Tarragona: “hi vàrem anar la passada edició i va ser una injecció de moral per a la colla. Hi vàrem entrar de rebot, ja que èrem els primers de la llista dels que no entràvem”. Enguany està un xic més difícil, el nivell general ha pujat, tal com veu la cap de colla: “el nivell es molt alt, i és més complicat que hi entrem. Tampoc és alguna cosa que ens condicioni en el moment de portar un castell o un altre a plaça; nosaltres anem a fer els castells que millor tenim, amb el màxim de seguretat possible i amb uns minims efectius nostres a les pinyes”.

CARLES ESTEVE

Foto 1: 4de7 a Millars (Foto: Julien Gérard)

Foto 2: Detall Tirallongues (Foto: Julien Gérard)

Articles relacionts:

Resum 2013, part V: colles de la gamma alta de 7