10 colles amb la tripleta màgica

L’any 1992, la Colla Joves Xiquets de Valls va guanyar el Concurs de Castells de Tarragona amb una gran actuació: 3de9 amb folre, 4de9 amb folre i 5de8. Tot descarregat en un mateix dia. Els cronistes de l’època no van dubtar en qualificar l’actuació com a “la tripleta màgica”. Una etiqueta que emfatitzava el prodigi de completar aquells tres castells en una mateixa diada. Dies més tard, per Santa Úrsula, les dues colles de Valls van repetir la gesta a la plaça del Blat. Era el màxim del moment, ja que encara no es dominava el 4de8 amb l’agulla i tot just s’havien descarregat cinc 4de9 amb folre abans del Concurs del 92. L’any següent, arribaria el primer gamma extra: el 2de9fm que carregarien els Minyons.

BvFL4wZIQAA9aNv.jpg-largeDues dècades més tard, el món casteller ha evolucionat de forma inimaginable fa 22 anys. Els verds han provat de pujar la tripleta màgica un pis més i deu colles diferents han assolit en aquest darrers anys aquella diada “perfecta”.

Els gamma extra han passat per sobre d’aquella triologia i el domini sobre el castell amb agulla ha deixat emparentada la tripleta màgica amb l’anomenada “tripleta vilafranquina” (3de9f, 4de9f i 4de8a). També amb la menys habitual tripleta que conformen els dos bàsics de 9 i el 3de8 amb agulla.

Des d’aquell 4 d’octubre del 1992 fins avui, s’han bastit un centenar llarg de tripletes màgiques. Moltes d’altres han quedat pel camí amb un o els dos castells de 9 carregats, i en dues ocasions amb la dupla de 9 descarregada, però amb el 5de8 tant sols carregat.La tripleta màgica, però, ha de ser amb tot complet.

Els Castellers de la Vila de Gràcia ha estat la desena colla en assolir el que en el seu dia semblava el sostre impossible. Els graciencs ho han fet a la primera, el primer dia que intentaven el 4de9 amb folre. La Colla Vella, la Jove de Tarragona, els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Barcelona també van assolir la trilogia en la primera diada que provaven els tres castells junts.

Aquest 2014, s’han vist ja vuit tripletes màgiques: Colla Vella (2), Colla Joves, Castellers de Vilafranca, Minyons de Terrassa, Jove de Tarragona, Castellers de Sants i Castellers de la Vila de Gràcia.

També s’han vist nou triplets més, amb el castell amb agulla: Castellers de Vilafranca (3), Jove de Tarragona (2), Capgrossos de Mataró, Colla Vella, Colla Joves i Castellers de Sants. Els verds i la Jove de Tarragona n’han fet una d’aquestes amb el 3de8 amb agulla; la resta han estat amb el 4de8 amb agulla.

COLLA 1a. TRIPLETA MÀGICA Núm. TRIPLETES MÀGIQUES
Colla Joves Xiquets de Valls 04/10/1992 22
Colla Vella dels Xiquets de Valls 25/10/1992 26
Minyons de Terrassa 30/08/1994 22
Colla Jove Xiquets de Tarragona 25/09/1994 15
Castellers de Vilafranca 27/07/1997 17
Capgrossos de Mataró 03/10/2004 14
Xiquets de Tarragona 23/09/2011 6
Castellers de Sants 01/11/2013 2
Castellers de Barcelona 10/11/2013 1
Castellers de la Vila de Gràcia 17/08/2014 1

CARLES ESTEVE

Foto 1: Tripleta màgica de la Colla Joves a la diada de la Bisbal 2014 (foto: @JovesValls)

Articles relacionats:

Gràcia: la nova sensació del món casteller