L’Arboç, 1932

1El 1932 la Festa Major de l’Arboç va viure una memorable actuació castellera, que, amb el pas del temps, ha estat considerat un dels grans episodis castellers del segle XX. L’actuació de l’Arboç va marcar una època pel seu resultat (es torna a veure el 4de8 després d’una sequera de gairebé 25 anys, en què els castells van estar a punt de desaparèixer), pel valor que públic i premsa van donar als castells carregats (en contraposició a la tendència que havia predominat fins el moment) i per les expectatives que havia despertat (per primer cop els diaris en parlen, amb caràcter de prèvia, que va animar al públic a omplir el carrer Major de l’Arboç).

L’any 2012, la revista CASTELLS va recordar els 80 anys d’aquesta significativa data en la història dels castells realitzant un exercici periodístic que ens va permetre conèixer com es va desenvolupar l’actuació en els termes en què avui llegim una crònica actual. Per aquest motiu li vam demanar al reconegut cronista Xavier Brotons que elaborés un relat a cavall entre la crònica periodística, la història i, fins i tot, la ficció. L’interessant resultat és aquest article, que vam publicar al número 44 de la versió en paper de la revista i que reproduïm a continuació, en què el lector efectua un viatge en el temps 82 anys enrere.

Senyores i senyors, som al 1932: benvinguts a la plaça castellera de l’Arboç!

 

El 4de8 reneix a l’Arboç

La Colla Vella de Valls carrega el ‘carro gros’ quasi 25 anys després

Xavier Brotons / L’Arboç

2Els milers d’espectadors que ahir, 28 d’agost del 1932, omplien fins a l’últim racó la plaça de la República (el popular carrer Major) de l’Arboç durant la tradicional actuació castellera de la Festa Major de la vila penedesenca van viure una jornada històrica absolutament inoblidable.

El motiu és que la Colla Vella dels Xiquets de Valls va tornar a fer, quasi 25 anys després de l’última vegada, el mític 4de8, el llegendari carro gros dels castells com es coneix en l’argot casteller. Segurament, l’emoció per la gesta aconseguida –tornar a veure en una plaça una construcció de 8 pisos tants anys després– va fer que els castellers vallencs de la camisa rosada no poguessin descarregar el castell, que va caure poc després que l’enxaneta li fes l’aleta. Cal, però, reivindicar amb tots els ets i uts aquest 4de8 només carregat pel que representa de triomf per al món casteller i de reafirmació d’aquesta febre castellera que estem vivint en els últims anys.

Sens dubte, la Comissió Municipal de Festes de l’Arboç la va encertar de ple quan va decidir contractar per a l’actuació d’enguany les dues colles dels Xiquets de Valls, la Colla Vella i la Colla Nova, que ara com ara escenifiquen el grau màxim de la rivalitat castellera. A més, l’anunci que va fer la Colla Vella que intentaria el 4de8 va crear una enorme expectació entre els aficionats, que van omplir de gom a gom, i de punta a punta, la plaça de la República de l’Arboç. En tot cas, els nostres càlculs ens permeten afirmar que la gernació aplegada al carrer Major de l’Arboç s’acostava a les 4.000 persones. Igualment, cal destacar com a inusual la gran quantitat de fotògrafs presents a l’actuació, que van poder immortalitzar aquesta fita històrica. I és que ningú es volia perdre una actuació que havia estat qualificada com a “la gran final castellera” i, fins i tot, com a “màxima competició d’aquest segle”.

El 4de8 va arribar a la primera ronda de la mà de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, agrupació que podem afirmar que a l’Arboç “juga a casa”, ja que de tots és coneguda la predilecció especial que la plaça baixpenedesenca ha sentit sempre per la colla de la camisa rosada, entre els integrants de la qual hi ha els arbocencs germans Vallès, Toribi i Eduard.

El cas és que a mesura que el castell s’anava bastint no semblava que no s’hagués vist a les places des d’un ja llunyà 1908 (data que els entesos adjudiquen a l’últim carro gros, carregat a Vilafranca del Penedès), perquè s’anava aixecant, pas a pas, segur i fort com una roca. En tot cas, l’expectació va anar creixent quan l’enxaneta, el simpàtic Miquelet, va posar-se, eixancarrat, damunt l’aixecador. Quan poc després va alçar la mà fent l’aleta, un esclat eixordador de crits i picaments de mans (i també algun barret llançat a l’aire) va saludar la consecució del 4de8. L’enxaneta ja havia sortit i l’aixecador es disposava a fer-ho quan, inesperadament, el castell va cedir: sembla que l’emoció de la plaça es va encomanar als castellers i una certa confusió entre els segons i els terços va fer caure el carro gros.

3Però no importava gens, perquè la plaça va tributar un sorollós i prolongat aplaudiment als herois castellers després de la gesta que acabaven d’aconseguir. Fins i tot, força aficionats veterans no van poder reprimir les llàgrimes perquè estaven convençuts que no tornarien a veure mai més un castell de 8 pisos. La festa, però, va continuar a la pinya de la mateixa Colla Vella quan els més exaltats van agafar el cap de colla, Ramon Tondo, Gravat de Rabassó, i el segon arbocenc Toribi Vallès, Vallès I, i els van passejar triomfants damunt del formidable cordó. Per la seva banda, la nota més emotiva la van posar els quatre castellers vallencs que havien pujat al 4de8 de l’any 1908, l’anterior carro gros de què es tenia notícia: el mateix Rabassó, Albert Parés, Asbert de Parés; Lluís Bertran, Pitrera, i Josep Secall, Pep del Roig.

La Colla Vella, però, encara no havia dit l’última paraula en aquesta actuació. Així, a la segona ronda, els de la camisa rosada van completar el 3de7 aixecat per sota, després d’un primer intent fallit. Finalment, després de plantar un 2de6, amb figuereta de l’aixecador, per agafar una mica d’aire, els homes de Rabassó van tornar a la càrrega, en aquest cas per afrontar el 2de7, construcció que van aconseguir descarregar amb aparent facilitat, ja que la torre es va bastir esvelta i no va perillar en cap moment. En tot cas, convé destacar que el 2de7 descarregat feia més anys que no es veia que el mateix 4de8, atès que aquest castell es va perdre abans que el carro gros en els tristos anys de la decadència del fet casteller.

Sigui com sigui, amb el 4de8 carregat i el 2de7 descarregat, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va arrodonir la millor actuació castellera de, com a mínim, l’últim quart de segle.

Pel seu cantó, la Colla Nova dels Xiquets de Valls, que va ser l’encarregada d’obrir plaça just davant del balcó de l’Ajuntament, va completar també una molt bona actuació, tot i que el seu notable paper es va veure eclipsat per l’històric registre de la seva colla rival.

Així, els de la camisa vermella va encetar l’actuació encarant el difícil 5de7, que van aconseguir descarregar amb gran autoritat, ja que el castell es va mostrar fort i bonic en tot moment. A continuació, van completar el 3de7 aixecat per baix, també al segon intent, i van acabar amb un fàcil 2de6. Finalment, els va caure el pilar de 5 aixecat per sota, que se’ls va caragolar en l’última aixecada, tot i que van acabar completant l’espadat de 5, encara que en una segona temptativa.

4En definitiva, la Colla Vella de Valls, encapçalada pel carismàtic Ramon Tondo, va escriure ahir una pàgina gloriosa de la història castellera amb la seva formidable actuació, que sens dubte hi marcarà un punt d’inflexió. En tot cas, el resultat d’ahir a l’Arboç i la rivalitat entre les dues colles vallenques, esperonada per la bona feina de les agrupacions vendrellenques, estem convençuts que fan augurar un futur de noves i no gaire llunyanes alegries per al món casteller.

XAVIER BROTONS

Foto 1: La canalla de la Colla Vella, disposada a carregar el majestuós 4de8 (Col·lecció Joan Vallès i Figueras)

Foto 2: El 4de8 llueix davant la façana de l’Ajuntament (Col·lecció Joan Vallès i Figueras)

Foto 3: Primer plànol del 5de7 de la Colla Nova (Col·lecció Joan Vallès i Figueras)

Foto 4: El públic va poder veure el 2de7 descarregat, un fet que no succeïa des de començament de segle (Col·lecció Josep Maria Jané i Samsó)

Foto 5: Portada del programa d’una Festa Major que ha passat a la història

5Articles relacionats:

Quan la Colla Nova trencava fronteres

Sant Joan: història duna diada

Ser el primer també té premi

Les places nés tradicionals es reivindiquen

 

231 comments

 1. 427521 70726This write-up is dedicated to all those that know what is billiard table; to all those that do not know what is pool table; to all those that want to know what is billiards; 369658

 2. 219617 211966Hi, ich habe Ihre Webseite bei der Suche nach Fernbus Hamburg im Internet gefunden. Schauen Sie doch mal auf meiner Seite vorbei, ich habe dort viele Testberichte zu den aktuellen Windeleimern geschrieben. 546804

 3. 834265 124007Hey, you used to write wonderful, but the last couple of posts have been kinda boringK I miss your super writings. Past several posts are just a bit bit out of track! come on! 665564

 4. 661883 157216Im impressed, I should say. Genuinely rarely do you encounter a weblog thats both educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail about the head. Your concept is outstanding; ab muscles something that too few folks are speaking intelligently about. Im delighted i identified this in my hunt for something about it. 432149

 5. 283945 7048You will locate some fascinating points in time in this post but I do not know if I see all of them center to heart. Theres some validity but I will take hold opinion until I appear into it further. Fantastic post , thanks and we want a lot a lot more! Added to FeedBurner too 520567

 6. 340083 306996Oh my goodness! an incredible write-up dude. Numerous thanks Even so My business is experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggle to sign up to it. Can there be everybody finding identical rss dilemma? Anyone who knows kindly respond. Thnkx 391820

 7. 399276 337491yourselfm as burning with excitement along accumulative concentrating. alter ego was rather apocalyptic by the mated ethical self went up to. Its punk up to closed ego dispirited. All respecting those topics are movables her ought to discover no end touching unpronounced. Thanks so considerably! 81021

 8. 568796 643601Id need to verify with you here. Which isnt something I often do! I enjoy studying a publish that can make folks think. Also, thanks for permitting me to remark! 318719

 9. 630146 496806We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your internet site given us with valuable info to function on. Youve done an impressive job and our entire community will likely be grateful to you. 201481

 10. 886495 163105You ought to be extremely astute at research and writing. This shows up within your original and unique content. I agree together with your primary points on this topic. This content really should be seen by more readers. 285084

 11. 548779 272394Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read? 54963

 12. 1455 845913Admiring the time and effort you put into your internet site and in depth details you offer. Its good to come across a weblog every once in a even though that isnt exactly the same out of date rehashed material. Great read! Ive saved your website and Im including your RSS feeds to my Google account. 842854

 13. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 14. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 15. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 16. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 17. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 18. 291113 132367Pretty section of content material. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way Ill be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly. 710850

 19. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 20. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 21. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 22. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 23. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 24. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 25. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 26. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 27. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 28. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 29. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 30. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 31. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 32. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 33. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 34. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 35. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 36. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 37. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 38. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 39. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 40. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 41. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 42. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 43. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 44. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 45. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 46. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 47. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 48. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 49. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 50. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 51. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 52. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 53. Pingback: cmt875nttbchdjwx4wctve4656

 54. Pingback: 5vn6ey9c63v4bwct5vwc4

 55. Hey. Today the use of yahoo. This is an well prepared document. I will be sure to search for it and are avalable here we are at study more of your respective strategies. Wanted publish video youtube terbaru. We’ll definitely recovery.

 56. Pingback: cwty4n5omtxycn5tvcwxcrtwer

 57. I’ve been having issues with my Windows hosting. It has set me back quite a bit while making the next list. This is the current list that I have. I should add another list in less than a week. I’ll let you all know when the next list is ready. Thank you for your patience.

 58. Pingback: 3cm85wwn7tdmctcv4twyb45yc5

 59. Cool! Interesting tips over this website. It is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before. I couldn’t resist commenting. I’ve spent 3 hours trying to find such informations. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this web. Done with the task done, I’ll find some live sexy cams. Thanks!! Greetings from Orlando!

 60. Someone essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish amazing. Great job!

 61. Hey I am so grateful I found your website, I really found you by error, while I was researching on Google for something else, Regardless I am here now and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic job.

 62. I would like to express my thanks to the writer for bailing me out of this type of challenge. Because of looking through the world wide web and meeting methods which are not powerful, I believed my life was done. Being alive without the presence of answers to the difficulties you’ve fixed by means of this article content is a serious case, as well as those which might have badly affected my career if I hadn’t encountered the blog. Your actual know-how and kindness in taking care of every item was very useful. I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a solution like this. I can at this time look ahead to my future. Thank you so much for your high quality and results-oriented help. I will not hesitate to suggest your web blog to anybody who will need assistance on this topic.

 63. Thank you, I’ve just been looking for information approximately this subject for a long time and yours is the best I have found out so far. However, what in regards to the conclusion? Are you sure concerning the supply?

 64. Paykasa, 16 haneli pin kodundan oluşan, daha önce çok yaygın olarak kullanılan bir ön ödemeli kart türüne benzeyen, içerisinde euro bakiyesi olan bir ön ödemeli sanal karttır. İçerisindeki bakiyeler özel olarak üretilemediği için standart kart bakiyeleri 10, 20, 50, 100, 150, 250 tek kart bakiyesi olarak satılmaktadırlar. Tek kullanımlık bir kart olan paykasa kart, kullanılan sitede kartın bakiyesini girmenize gerek kalmadan sadece 16 haneli tek kullanımlık koduyla işlem yapmanıza olanak sağlamaktadır.

 65. Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks Nevertheless I’m experiencing situation with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss downside? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 66. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!

 67. Thanks for another informative website. Where else could I get that type of information written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such info.

 68. A) it is acceptable to use copyrighted material for economic gain as long as proper credit is given to the author.. . B) all original work located on the Internet is to be considered copyrighted.. . C) only items marked with the ? symbol are considered copyrighted.. . D) all Internet content is free for anyone to use..

 69. you’re really a just right webmaster. The web site loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a magnificent activity on this topic!

 70. You know consequently drastically in relation to that subject, created everyone singularly think it over from a lot of diverse perspectives.. aplikasi prediksi saham terkini The like women and men will not be curious with the exception of it can be something to use Female coo! Your individual products exceptional. Continuously maintain it up!

 71. Are you looking to get laid today? As in right this fucking minute? If so, then you need to check out https://t.hrtye.com/ze97vsfi2o?aff_id=29696&offer_id=5614&nopop=1 This is the one site where you can get some action the same day you join. Don’t even fool around with Facebook and those other so called dating sites. You’re never going to get laid at any of those places. There’s all kinds of pussy just waiting for you to pound it silly here. Don’t forget to buy a box of condoms while you’re out today. You’re going to need them!

 72. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site :).

 73. Its excellent as your other blog posts : D, appreciate it for putting up. “Say not, ‘I have found the truth,’ but rather, ‘I have found a truth.'” by Kahlil Gibran.

 74. Are you sick and tired of being lonely? Why should you not have someone special in your life? Everyone deserves to find love. You can find that and a whole lot more at https://t.irtyc.com/avekqggwlc?aff_id=29696&offer_id=3785&bo=2753,2754,2755,2756 This is one of those sites where it’s super easy to hook up. You’ll meet all kinds of girls. Don’t sit on the couch and hang out online all night. Hook up with a chick and have yourself a little fun. Every guy deserves to have a gal in his life. What are you waiting on?! Connect with a cutie today and put a smile all over your face.

 75. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 76. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 77. My spouse and i have been now fulfilled that Louis managed to deal with his investigation with the precious recommendations he grabbed while using the web site. It is now and again perplexing to just choose to be giving freely guides which usually the others have been making money from. We understand we’ve got the blog owner to appreciate for that. All of the illustrations you’ve made, the easy website menu, the friendships you help to engender – it is many terrific, and it’s really letting our son in addition to us consider that this theme is fun, which is truly indispensable. Thank you for all the pieces!

 78. Simple and easy!! Interesting info over this website. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before. I could not refrain from commenting. I have spent some time looking for such article. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this web. Right now with the search done, I’ll enjoy some live gay Webcams. Gracias!!! Greetings from San Francisco!

 79. I wanted to put you this very little word to give thanks over again for the pretty tips you have provided here. It was certainly particularly generous with you to make freely just what a number of us would’ve offered for sale for an ebook to make some dough on their own, mostly seeing that you could possibly have tried it if you ever considered necessary. The smart ideas as well worked to become fantastic way to be sure that many people have similar keenness like my own to grasp lots more on the subject of this condition. I think there are several more pleasurable periods in the future for people who start reading your site.

 80. Just want to say your article is as surprising. The clarity for your put up is just spectacular and that i could suppose you’re an expert in this subject. Fine along with your permission let me to take hold of your feed to keep up to date with imminent post. Thanks 1,000,000 and please carry on the gratifying work.

 81. I would like to express my thanks to you just for rescuing me from this particular dilemma. After searching throughout the the web and getting methods that were not powerful, I believed my entire life was gone. Living without the presence of strategies to the difficulties you’ve fixed by means of your main article is a serious case, and the kind which might have badly damaged my career if I had not come across your web page. Your own personal capability and kindness in dealing with every aspect was useful. I’m not sure what I would have done if I had not come upon such a stuff like this. I can now look ahead to my future. Thanks a lot very much for the professional and results-oriented help. I will not hesitate to recommend your web site to any individual who will need tips about this situation.

 82. I am no longer sure the place you’re getting your information, but good topic. I must spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was in search of this info for my mission.

 83. I don’t know if it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems with your blog. It looks like some of the text within your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This might be a problem with my browser because I’ve had this happen before. Kudos

 84. An interesting dialogue is worth comment. I feel that you must write extra on this subject, it might not be a taboo topic but usually people are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

 85. Are you the type of guy who likes to look at fat girls naked? If so, then https://t.frtyh.com/755v8haio0?aff_id=29696&offer_id=5331&bo=2753,2754,2755,2756 is the site you’ve been searching for. It’s full of nothing but sexy fat women. These big beautiful women are exactly what your eyeballs have been begging to see. Don’t be surprised if you pop a boner while looking at these hefty honeys. They’re full of curves and are exactly what your penis likes.

 86. Hey! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and wonderful design and style.

 87. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

 88. seo uzmanı olarak şirketimiz php seo hizmeti vermektedir günümüz ortamında site sahiplerinin php bilgisi nekadar iyi olsada php seo metotları arama motorlarında optimize edilmesi gereken hususlardan bir tanesi web siteniz nekadar iyi olsada arama motorlarına duyarlı olmasına özen gösterin. php seo uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz sitenizi aramotorlarına duyarlı hale geçirelim.

 89. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 90. Hey very nice web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds also…I’m happy to find numerous useful information here in the post, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 91. Somebody essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish incredible. Fantastic job!

 92. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 93. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Appreciate it!

 94. Hello, Neat post. There is a problem along with your web site in internet explorer, would test this… IE still is the marketplace chief and a big section of other folks will pass over your excellent writing because of this problem.

 95. Thanks a lot for giving everyone an exceptionally terrific opportunity to read in detail from this site. It’s usually very useful plus packed with a good time for me and my office fellow workers to search your site nearly thrice in one week to study the fresh guides you have. And of course, we’re at all times happy considering the incredible information you serve. Certain 4 areas in this article are in fact the very best I’ve ever had.

 96. My spouse and I stumbled over here different web address and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page repeatedly.|

 97. Pingback: 24jt537fh3wvt54wfgesds

 98. Hello, i feel that i saw you visited my site thus i came
  to go back the favor?.I am trying to find things to enhance my website!I assume its good enough
  to make use of some of your ideas!!

 99. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended
  up losing several weeks of hard work due to no back
  up. Do you have any methods to protect against hackers?

 100. Pingback: c3t5w4jjjjno4otwctrwc49n5

 101. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to
  you.

 102. magnificent issues altogether, you just received a
  new reader. What could you suggest in regards to your
  post that you simply made some days ago? Any positive?

 103. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement
  account it. Look advanced to more added agreeable from you!

  However, how could we communicate?

 104. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 105. I as well as my pals were looking through the great advice on your web page while all of a sudden developed a terrible feeling I never expressed respect to the website owner for those tips. These young boys are actually so glad to learn all of them and now have unquestionably been having fun with these things. We appreciate you truly being simply thoughtful and then for choosing certain ideal useful guides most people are really eager to discover. Our own sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

 106. Thank you for some other magnificent article. The place else may just anyone get that type of information in such a perfect method of writing? I have a presentation next week, and I’m on the search for such info.

 107. This design is wicked! You most certainly know how
  to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 108. In this awesome pattern of things you’ll secure an A for effort. Where exactly you confused everybody was in your specifics. As as the maxim goes, details make or break the argument.. And it could not be more true at this point. Having said that, let me reveal to you what did work. The writing is highly engaging and that is most likely why I am making an effort in order to opine. I do not really make it a regular habit of doing that. Secondly, whilst I can easily see the leaps in logic you come up with, I am not really confident of just how you seem to unite the details which make the actual final result. For now I shall subscribe to your issue however wish in the future you link your dots better.

 109. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 110. Simply desire to say your article is as surprising.
  The clarity to your put up is simply great and
  that i can suppose you’re an expert on this subject. Well
  with your permission let me to take hold of your feed to
  keep updated with imminent post. Thank you one million and please carry on the rewarding work.

 111. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 112. Good Info Buddy. It Helps a lot. Love to see you posts. Our Indian Escorts in Hyderabad are very discrete, honest and professional with client. Our Escort girls offer in call and outcall services in every major area in Hyderabad. Our most trusted Indian Escorts having great intelligence, humour and charm to seduce the clients. They’ll make surely your remain in Hyderabad will become ne’er -to-be-forgot. In become the escort agency Hyderabad-Love insures that everybody is covered discreet, professional and anonymous. Contact Miss Anjali @ http://www.missanjali.com

 113. Heya! I understand this is kind of off-topic however I had to ask.
  Does running a well-established blog like yours take a lot of work?
  I’m brand new to blogging however I do write in my journal everyday.
  I’d like to start a blog so I can share my experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

 114. Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!

 115. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any method you may take away me from that service? Thanks!

 116. I was curious if you ever thought of changing the page layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

 117. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 118. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 119. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 120. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 121. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 122. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 123. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 124. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 125. Pingback: custom chalkboard menu designs

 126. Amazing info! Interesting informations over this web. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more helpful than ever before. I couldn’t refrain from commenting. I have spent 1 hour looking for such article. I will also share it with a couple of friends interested in it. I’ve just bookmarked this website. Done with the task done, I’ll enjoy some free live amateur cams. Vielen Dank!! Greetings from Tuscaloosa!

 127. Every weekend i used to pay a quick visit this web site, for the reason that i wish for enjoyment, since this this website conations actually nice funny information too.|

 128. I truly love your site.. Very nice colors & theme.

  Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m hoping to
  create my own website and would like to learn where you got this from or just what the theme is called.
  Kudos!

 129. Hi, Neat post. There’s an issue with your web site in web explorer,
  may check this? IE nonetheless is the marketplace leader and
  a good section of other folks will omit your magnificent writing because of this problem.

 130. This is very fascinating, You’re an overly professional blogger. I’ve joined your rss feed and stay up for in search of more of your wonderful post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks!

 131. What i don’t realize is in reality how you’re now not really a lot
  more smartly-favored than you may be now. You’re so intelligent.

  You know thus significantly in relation to this topic,
  produced me in my opinion imagine it from a lot of varied angles.
  Its like men and women don’t seem to be involved until it is one thing to do with Woman gaga!
  Your own stuffs nice. Always handle it up!

 132. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog centered on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.|

 133. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 134. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I know it was my choice to read, however I actually thought youd have one thing fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about something that you might fix when you werent too busy in search of attention.

 135. Dressingfrad的食記分享 – FG部落格TOP100 – FashionGuide 華人時尚專業評鑑 FG人氣部落客、最新超熱門文章:MIT養生超級紅薑黃 紅薑黃芝麻醬 涼拌龍鬚菜 中華涼麵影片 薑黃養生料理~ 、東湖 蒸霸王海鮮塔 現捉現蒸氣火鍋龍蝦牛奶貝龍虎斑 葫洲站可停車還有火鍋海鮮粥~ 、174T殺蟑螂凝膠影片 蟑螂小強說掰掰 蟑螂藥防誤食盒好安心~ 、中山站 黑哥自助石頭火鍋城影片 吃多少自取 開鍋炒香免收一成 還有花雕

 136. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.
  You have some really good articles and I believe I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like
  to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an email if interested. Kudos!

 137. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 138. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 139. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 140. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 141. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 142. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 143. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 144. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 145. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 146. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *