L’Arboç, 1932

1El 1932 la Festa Major de l’Arboç va viure una memorable actuació castellera, que, amb el pas del temps, ha estat considerat un dels grans episodis castellers del segle XX. L’actuació de l’Arboç va marcar una època pel seu resultat (es torna a veure el 4de8 després d’una sequera de gairebé 25 anys, en què els castells van estar a punt de desaparèixer), pel valor que públic i premsa van donar als castells carregats (en contraposició a la tendència que havia predominat fins el moment) i per les expectatives que havia despertat (per primer cop els diaris en parlen, amb caràcter de prèvia, que va animar al públic a omplir el carrer Major de l’Arboç).

L’any 2012, la revista CASTELLS va recordar els 80 anys d’aquesta significativa data en la història dels castells realitzant un exercici periodístic que ens va permetre conèixer com es va desenvolupar l’actuació en els termes en què avui llegim una crònica actual. Per aquest motiu li vam demanar al reconegut cronista Xavier Brotons que elaborés un relat a cavall entre la crònica periodística, la història i, fins i tot, la ficció. L’interessant resultat és aquest article, que vam publicar al número 44 de la versió en paper de la revista i que reproduïm a continuació, en què el lector efectua un viatge en el temps 82 anys enrere.

Senyores i senyors, som al 1932: benvinguts a la plaça castellera de l’Arboç!

 

El 4de8 reneix a l’Arboç

La Colla Vella de Valls carrega el ‘carro gros’ quasi 25 anys després

Xavier Brotons / L’Arboç

2Els milers d’espectadors que ahir, 28 d’agost del 1932, omplien fins a l’últim racó la plaça de la República (el popular carrer Major) de l’Arboç durant la tradicional actuació castellera de la Festa Major de la vila penedesenca van viure una jornada històrica absolutament inoblidable.

El motiu és que la Colla Vella dels Xiquets de Valls va tornar a fer, quasi 25 anys després de l’última vegada, el mític 4de8, el llegendari carro gros dels castells com es coneix en l’argot casteller. Segurament, l’emoció per la gesta aconseguida –tornar a veure en una plaça una construcció de 8 pisos tants anys després– va fer que els castellers vallencs de la camisa rosada no poguessin descarregar el castell, que va caure poc després que l’enxaneta li fes l’aleta. Cal, però, reivindicar amb tots els ets i uts aquest 4de8 només carregat pel que representa de triomf per al món casteller i de reafirmació d’aquesta febre castellera que estem vivint en els últims anys.

Sens dubte, la Comissió Municipal de Festes de l’Arboç la va encertar de ple quan va decidir contractar per a l’actuació d’enguany les dues colles dels Xiquets de Valls, la Colla Vella i la Colla Nova, que ara com ara escenifiquen el grau màxim de la rivalitat castellera. A més, l’anunci que va fer la Colla Vella que intentaria el 4de8 va crear una enorme expectació entre els aficionats, que van omplir de gom a gom, i de punta a punta, la plaça de la República de l’Arboç. En tot cas, els nostres càlculs ens permeten afirmar que la gernació aplegada al carrer Major de l’Arboç s’acostava a les 4.000 persones. Igualment, cal destacar com a inusual la gran quantitat de fotògrafs presents a l’actuació, que van poder immortalitzar aquesta fita històrica. I és que ningú es volia perdre una actuació que havia estat qualificada com a “la gran final castellera” i, fins i tot, com a “màxima competició d’aquest segle”.

El 4de8 va arribar a la primera ronda de la mà de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, agrupació que podem afirmar que a l’Arboç “juga a casa”, ja que de tots és coneguda la predilecció especial que la plaça baixpenedesenca ha sentit sempre per la colla de la camisa rosada, entre els integrants de la qual hi ha els arbocencs germans Vallès, Toribi i Eduard.

El cas és que a mesura que el castell s’anava bastint no semblava que no s’hagués vist a les places des d’un ja llunyà 1908 (data que els entesos adjudiquen a l’últim carro gros, carregat a Vilafranca del Penedès), perquè s’anava aixecant, pas a pas, segur i fort com una roca. En tot cas, l’expectació va anar creixent quan l’enxaneta, el simpàtic Miquelet, va posar-se, eixancarrat, damunt l’aixecador. Quan poc després va alçar la mà fent l’aleta, un esclat eixordador de crits i picaments de mans (i també algun barret llançat a l’aire) va saludar la consecució del 4de8. L’enxaneta ja havia sortit i l’aixecador es disposava a fer-ho quan, inesperadament, el castell va cedir: sembla que l’emoció de la plaça es va encomanar als castellers i una certa confusió entre els segons i els terços va fer caure el carro gros.

3Però no importava gens, perquè la plaça va tributar un sorollós i prolongat aplaudiment als herois castellers després de la gesta que acabaven d’aconseguir. Fins i tot, força aficionats veterans no van poder reprimir les llàgrimes perquè estaven convençuts que no tornarien a veure mai més un castell de 8 pisos. La festa, però, va continuar a la pinya de la mateixa Colla Vella quan els més exaltats van agafar el cap de colla, Ramon Tondo, Gravat de Rabassó, i el segon arbocenc Toribi Vallès, Vallès I, i els van passejar triomfants damunt del formidable cordó. Per la seva banda, la nota més emotiva la van posar els quatre castellers vallencs que havien pujat al 4de8 de l’any 1908, l’anterior carro gros de què es tenia notícia: el mateix Rabassó, Albert Parés, Asbert de Parés; Lluís Bertran, Pitrera, i Josep Secall, Pep del Roig.

La Colla Vella, però, encara no havia dit l’última paraula en aquesta actuació. Així, a la segona ronda, els de la camisa rosada van completar el 3de7 aixecat per sota, després d’un primer intent fallit. Finalment, després de plantar un 2de6, amb figuereta de l’aixecador, per agafar una mica d’aire, els homes de Rabassó van tornar a la càrrega, en aquest cas per afrontar el 2de7, construcció que van aconseguir descarregar amb aparent facilitat, ja que la torre es va bastir esvelta i no va perillar en cap moment. En tot cas, convé destacar que el 2de7 descarregat feia més anys que no es veia que el mateix 4de8, atès que aquest castell es va perdre abans que el carro gros en els tristos anys de la decadència del fet casteller.

Sigui com sigui, amb el 4de8 carregat i el 2de7 descarregat, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va arrodonir la millor actuació castellera de, com a mínim, l’últim quart de segle.

Pel seu cantó, la Colla Nova dels Xiquets de Valls, que va ser l’encarregada d’obrir plaça just davant del balcó de l’Ajuntament, va completar també una molt bona actuació, tot i que el seu notable paper es va veure eclipsat per l’històric registre de la seva colla rival.

Així, els de la camisa vermella va encetar l’actuació encarant el difícil 5de7, que van aconseguir descarregar amb gran autoritat, ja que el castell es va mostrar fort i bonic en tot moment. A continuació, van completar el 3de7 aixecat per baix, també al segon intent, i van acabar amb un fàcil 2de6. Finalment, els va caure el pilar de 5 aixecat per sota, que se’ls va caragolar en l’última aixecada, tot i que van acabar completant l’espadat de 5, encara que en una segona temptativa.

4En definitiva, la Colla Vella de Valls, encapçalada pel carismàtic Ramon Tondo, va escriure ahir una pàgina gloriosa de la història castellera amb la seva formidable actuació, que sens dubte hi marcarà un punt d’inflexió. En tot cas, el resultat d’ahir a l’Arboç i la rivalitat entre les dues colles vallenques, esperonada per la bona feina de les agrupacions vendrellenques, estem convençuts que fan augurar un futur de noves i no gaire llunyanes alegries per al món casteller.

XAVIER BROTONS

Foto 1: La canalla de la Colla Vella, disposada a carregar el majestuós 4de8 (Col·lecció Joan Vallès i Figueras)

Foto 2: El 4de8 llueix davant la façana de l’Ajuntament (Col·lecció Joan Vallès i Figueras)

Foto 3: Primer plànol del 5de7 de la Colla Nova (Col·lecció Joan Vallès i Figueras)

Foto 4: El públic va poder veure el 2de7 descarregat, un fet que no succeïa des de començament de segle (Col·lecció Josep Maria Jané i Samsó)

Foto 5: Portada del programa d’una Festa Major que ha passat a la història

5Articles relacionats:

Quan la Colla Nova trencava fronteres

Sant Joan: història duna diada

Ser el primer també té premi

Les places nés tradicionals es reivindiquen

 

76 comments

 1. 427521 70726This write-up is dedicated to all those that know what is billiard table; to all those that do not know what is pool table; to all those that want to know what is billiards; 369658

 2. 219617 211966Hi, ich habe Ihre Webseite bei der Suche nach Fernbus Hamburg im Internet gefunden. Schauen Sie doch mal auf meiner Seite vorbei, ich habe dort viele Testberichte zu den aktuellen Windeleimern geschrieben. 546804

 3. 834265 124007Hey, you used to write wonderful, but the last couple of posts have been kinda boringK I miss your super writings. Past several posts are just a bit bit out of track! come on! 665564

 4. 661883 157216Im impressed, I should say. Genuinely rarely do you encounter a weblog thats both educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail about the head. Your concept is outstanding; ab muscles something that too few folks are speaking intelligently about. Im delighted i identified this in my hunt for something about it. 432149

 5. 283945 7048You will locate some fascinating points in time in this post but I do not know if I see all of them center to heart. Theres some validity but I will take hold opinion until I appear into it further. Fantastic post , thanks and we want a lot a lot more! Added to FeedBurner too 520567

 6. 340083 306996Oh my goodness! an incredible write-up dude. Numerous thanks Even so My business is experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggle to sign up to it. Can there be everybody finding identical rss dilemma? Anyone who knows kindly respond. Thnkx 391820

 7. 399276 337491yourselfm as burning with excitement along accumulative concentrating. alter ego was rather apocalyptic by the mated ethical self went up to. Its punk up to closed ego dispirited. All respecting those topics are movables her ought to discover no end touching unpronounced. Thanks so considerably! 81021

 8. 568796 643601Id need to verify with you here. Which isnt something I often do! I enjoy studying a publish that can make folks think. Also, thanks for permitting me to remark! 318719

 9. 630146 496806We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your internet site given us with valuable info to function on. Youve done an impressive job and our entire community will likely be grateful to you. 201481

 10. 886495 163105You ought to be extremely astute at research and writing. This shows up within your original and unique content. I agree together with your primary points on this topic. This content really should be seen by more readers. 285084

 11. 548779 272394Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read? 54963

 12. 1455 845913Admiring the time and effort you put into your internet site and in depth details you offer. Its good to come across a weblog every once in a even though that isnt exactly the same out of date rehashed material. Great read! Ive saved your website and Im including your RSS feeds to my Google account. 842854

 13. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 14. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 15. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 16. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 17. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 18. 291113 132367Pretty section of content material. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way Ill be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly. 710850

 19. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 20. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 21. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 22. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 23. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 24. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 25. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 26. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 27. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 28. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 29. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 30. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 31. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 32. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 33. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 34. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 35. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 36. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 37. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 38. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 39. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 40. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 41. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 42. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 43. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 44. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 45. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 46. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 47. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 48. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 49. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 50. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 51. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 52. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *