Mitja família al pis de sisens

1A Valls, resulta habitual que components d’una mateixa família comparteixin presència en el tronc o el pom d’un castell. La tradició mana, i les nissagues constitueixen una de les essències fonamentals de les dues colles dels Xiquets de Valls, on la militància passa de pares a fills. Sempre ha estat així: és el què té ser bressol dels castells. Que un pare i un fill comparteixin castell és recurrent (a Valls, i també a moltes altres colles); també que dos o, fins i tot, tres germans pugin en una mateixa construcció. Però que una mare i dues filles vagin al mateix pis d’un castell és un fet insòlit… llevat de la Colla Joves on la incombustible Helena Llagostera comparteix el darrer pis del tronc dels 4 amb la Laia i la Maria.

L’Helena (43 anys), la Laia (15) i la Maria (13) ocupen tres de les quatre places del 4de8 de la Joves i són fermes candidates per anar a sisens del 4de9 sense folre que treballa la colla. El passat 20 de juliol, a Sitges van pujar per primer cop totes tres juntes i, malgrat que en una colla com la Joves, les opcions de rotació a quints del 4de8 són infinites, la combinació de mare i filles presenta bones garanties en un pis en el qual resulta clau mantenir posició i tranquil·litat quan es tracta d’un castell límit, com és el 4de9 sense folre.

L’Helena és una castellera de raça. Amb 10 anys, va ser de les primeres noies a enfilar-se als troncs dels castells i la seva pertinença activa a la Joves s’ha mantingut estable en aquests més de 30 anys. Els anys 2009 i 2010 va ser cap de colla, aconseguint la segona plaça del Concurs d’aquell any. La seva passió pels castells l’ha transmès a les seves filles: Laia, Maria i Anna. El seu fill Quim també ha pujat d’aixecador, mentre que la Vinyet, que encara no té un any, ja respira a casa l’ambient casteller que transpiren a tothora les seves germanes.

2Tot i superar la quarantena, l’Helena no baixa de pis; als castells de 9 va a sisens. És una peça clau per aportar confiança en un pis on, cada cop més, les colles hi situen adolescents que baixen de dalt. Aquest és el cas de la Laia i la Maria, les seves filles. Totes dues han format part d’una llarga llista de poms de dalt en les construccions de primer nivell de la Joves. La Laia, que és la gran, ja fa dos anys que va començar a assajar a quints de castells de 8 i aquell mateix 2012 va coronar el 4de9 sense folre dels diables vermells, construcció a la que va tornar a pujar (i descarregar)l’any passat per Santa Úrsula. La seva abraçada a una altra component del pis de sisens (la Zo) va ser una de les imatges d’aquella titànica construcció.

Fa dos anys, la Laia va compartir pis al 4de9sf amb sa mare, però l’any passat va ser l’única de la família que hi va pujar. L’Helena estava embarassada i, per tant, de baixa castellera. Enguany, l’Helena a tornat al seu lloc i s’ha retrobat amb la seva filla gran i amb la segona, que ha baixat de dosos. A Sitges, va ser el primer lloc on totes tres van pujar plegades a un 4de8. L’Helena, al mig, la Laia a la seva dreta i la Maria a l’esquerra. Fa dos anys, la família ja va compartir castell en el 9de8: l’Helena i la Laia, a quints; la Maria, a dosos, i el Quim, d’aixecador.

El planter de la Joves és d’alta categoria. La colla del carrer Gassó sempre s’ha distingit per tenir uns castellers de tronc de primer nivell, que baixen de dalt i amb enormes prestacions per treure el màxim rendiment amb menys hores d’assaig de les que inverteixen altres colles. Ara, a més, ha aconseguit reunir mitja família en un mateix pis. I a quina millor!

SANTI TERRAZA

Foto 1: Laia, Maria i Helena, al local de la Colla Joves

Foto 2: El 4de8 de la Joves a Sitges, a punt d’enfilar-se els quints

Articles relacionats:

Tomàs Gormaz, passió pels castells