Sant Fèlix, dissabte de mercat a Vilafranca

Photo 27-08-14 22.27.01Vilafranca celebra cada dissabte un gran mercat a la plaça de la Vila i voltants. Una tradició centenària que congrega gent d’arreu. Però aquest dissabte no n’hi haurà de mercat convencional. L’escenari ambulant canviarà per complet per esdevenir un any més en la plaça més castellera. Quatre colles portaran els seus millors fruits. Els darrers assaigs indiquen que hi pot haver una gran collita.

El cartell d’aquesta edició ve marcat per l’absència dels Minyons de Terrassa, presents en les darreres trenta diades. Enguany serà un Sant Fèlix del sud com els de fa molts anys, amb quatre colles de la zona tradicional.

1. La Colla Jove Xiquets de Tarragona torna a la plaça de la Vila per tercer cop, el darrer el 2012. Ho fa per la porta gran, sense discussió i amb un repertori assolit que compleix les expectatives més exigents. Seran els que obriran la diada, així ho van poder triar. El 9de8 pot ser el castell escollit, serà el gamma extra (castell superior al 3de9f) número 100 en un 30 d’agost. El 5de9 amb folre serà el plat fort, la joia lila que els ha merescut la seva assistència i de la qual en sumen set consecutives descarregades: un rècord. El podran acompanyar del 3de9 amb folre i del pilar de 8 amb folre i manilles, espadat que van coronar per primer cop l’any passat al Vendrell.

2. Els Castellers de Vilafranca actuaran els segons, canviant l’estratègia dels darrers anys en què preferien obrir. Aixi ho va triar el seu cap de colla, Pere Almirall, quan va poder escollir. El 4de9 amb folre i l’agulla tornarà a ser la punta de llança dels verds, el primer de l’any i amb el que porten encetant la diada des de fa deu edicions. El segon castell serà el gran reclam del dia, el 3de10 amb folre i manilles, que l’any passat van descarregar per primer cop en aquesta diada. La prova fins a setens d’aquest dimecres i l’experiència dels dos completats la temporada passada, indiquen que el porten molt ben assajat. El tercer castell està per decidir. Tot apunta que estrenaran el 5de9 amb folre, però el 3de9 amb folre i agulla (assolit al Catllar) podria entrar en joc. El pilar de 8 amb folre i manilles completaria el pòquer verd; enguany ja n’han fet quatre.

Photo-27-08-14-23.21.01-300x2253. La Colla Vella dels Xiquets de Valls arriba al 30-A havent hagut de superar imprevistos, però amb opcions de fer una gran diada. Caldrà esperar per saber l’ordre i la tria final, però el 3de9 amb folre i el 5de9 amb folre tenen números per ser els primers castells. El 2de9 amb folre i manilles, que van coronar per Sant Joan, i el pilar de 8 amb folre i manilles –que ha tornat a entrar l’agenda amb la recuperació del terç del pilar de 6– són les altres cartes altres dels rosats.

4. La Colla Joves Xiquets de Valls tancarà les rondes; no van poder escollir amb el resultat del sorteig. Com l’altra colla de Valls, planteja diferents opcions d’ordre i menú. Han assajat amb força el 5de9 amb folre, però cal recordar que per la Firagost ja van provar el 2de9 amb folre i manilles. Caldrà veure per quin opten i si surten de 3de9 amb folre. Un altre castell que porten preparat és el 4de9 sense folre, castell que van completar a la passada Santa Úrsula i que van fer a Vilafranca l’any 2001 (el dia que van coronar el 2de9fm). Podria ser el seu millor Sant Fèlix, més tenint en compte que tenen opcions també amb el pilar de 8 amb folre i manilles. L’any passat el van conquerir per primer cop a Valls. El pilar de la Joves serà el darrer coet d’una ronda pilanera de traca i mocador, amb quatre espadats de 8.

Dissabte, Vilafranca serà el gran aparador de món casteller, el millor producte en dia de mercat.

CARLES ESTEVE

Foto 1: 3de9f sencer dels Castellers de Vilafranca a l’assaig a la plaça de la Vila el 27 d’agost

Foto 2: 3de10fm fins a setens, al mateix assaig

Articles relacionats:

Els protagonistes habituals de Sant Fèlix

Per Sant Fèlix, tot és possible