Sant Fèlix s’escriu amb lletres d’or

U1n Sant Fèlix per recordar, com gairebé era previsible, atès l’excel·lent moment que viu el món casteller i les elevades expectatives que s’havien marcat les quatre colles. Castellers de Vilafranca, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona i Colla Vella dels Xiquets de Valls han protagonitzat una memorable jornada, que ha comptabilitzat onze construccions de gamma extra. Només al Sant Fèlix del 2001 se n’havien vist tantes.


Jove de Tarragona. Fantàstics.
Les dues anteriors participacions de la Jove a Sant Fèlix, el 1996 i el 2012, s’havien saldat amb el 3de9 amb folre com a millor castell. Avui, de les quatre construccions plantades, el 3de9f ha estat la menor. Això ja ho diu tot.

La Jove ha exhibit qualitat, confiança i poder. La plasticitat de les seves construccions, la seva correcta execució i la immensa quantitat de camises que han tancat el cordó lila il·lustren el pas dels tarragonins per la Festa Major de Vilafranca. Han plantat el vuitè 5de9 amb folre descarregat consecutiu, han sabut dominar la pressió i, el més important, han gaudit d’aquest moment històric que estan vivint. La Jove tanca una segona 2quinze d’agost històrica amb el convenciment generalitzat que això no es queda aquí. Les seves formes enamoren i els seus registres demostren un horitzó de llarg abast.

 

Castellers de Vilafranca. Invencibles. Repetir la gesta de descarregar el 3de10 amb folre i manilles per segon any consecutiu era un repte de primera magnitud. I han estat a un petit pas de fer-ho. El 3 ha pujat fort, molt més semblant al que van fer l’any passat que a aquells que carregaven anys enrere. Un petit problema a la sortida de l’enxaneta ha generat la frustració de no poder tornar-lo a completar.

El 4de9 amb folre i agulla amb el que havien obert ha estat marca de la casa, i el 4de9 amb folre de ronda –obligat per la caiguda del 3de10– els ha permès tornar a recuperar forces per plantar un esvelt pilar de 8 amb folre i manilles amb el qual han sortit cantant de plaça. No n’hi ha per menys!

 

3Colla Vella. Valents. El Sant Fèlix de la Colla Vella era complicat. Les baixes de peces claus que han patit els rosats enguany i els programes de primer nivell de totes les altres colles obligaven Manel Urbano a prendre decisions arriscades. El 2de9 amb folre i manilles amb el qual han obert la seva actuació ha estat dels que fan afició i els ha permès exhibir confiança en les seves sempre enormes possibilitats.

El 5de9 amb folre ha pujat ja bellugadís, però ha estat a un simple pas de coronar-se. Després d’un 3 i un 4de9 amb folre de tràmits han mostrat de nou el seu caràcter per alçar un pilar de 8 que, tot i no haver-lo pogut assajar tot el que voldrien, els ha permès anotar-se dos gammes extres.

 

Colla Joves. Genuïns. Per a la Joves, Sant Fèlix els podia fer sortir de plaça capcots o cantant més que cap altre. I ha estat això segon. Un 3de9 amb folre maco ha donat pas a un 5de9 amb folre de raça, executat amb precisió i exhibit amb l’orgull que distingeix aquesta colla d’excel·lents castellers.

4Però el més bo estava per venir: el 4de9 sense folre de la tercera ronda ha estat un cop d’autoritat damunt la taula. Ha pujat impecable i només ha arribat al límit amb la baixada de la canalla. Tomàs Gormaz havia carregat les piles del 4 en els últims dies: a l’assaig de dimecres en van fer un 4de8 net fins aixecador i cinc 4de7 nets: quan la Joves treballa així és capaç de tot. El pilar de 8 amb folre i manilles clavat els demostra que, ara sí, el pilar també és una peça clau del seu repertori.

Per cert, què difícil que serà ser Administrador de la Festa Major de Vilafranca l’any vinent…

SANTI TERRAZA

Fotos: Rafel Ferrer / Clàudia Sauret

Articles relacionats:

Vint Sant Fèlix amb gamma extra

Els Sant Fèlix per emmarcar