Castells per la independència

V2Una de les imatges més fotografiades a la massiva manifestació de l’11 de setembre de 2012 –en què un milió i mig de persones van reclamar la independència al centre de Barcelona– van ser els tres castells de 8 que van plantar els Castellers de Vilafranca a la confluència de la Gran Via i el Passeig de Gràcia. La bellesa plàstica d’un castell envoltat d’una gernació que, il·lusionada demana fer el definitiu pas endavant, permetia il·lustrar el que es va viure als carrers de la capital ara fa dos anys. L’11 de setembre de l’any passat, la majoria de colles van optar per prendre part en la Via que va enllaçar el país de punta a punta: les colles van enlairar castells en diferents trams com un element integrat en l’àmplia mobilització.

Enguany, el món casteller torna a sortir al carrer per alçar les seves construccions a la V. I ho fa, com l’any passat o com el passat 8 de juny a la campanya Catalans want to vote, com un signe de normalitat. El món casteller –amb tota la seva pluralitat i heterogeneïtat– s’ha posicionat a favor de la independència des de la naturalitat, tal com ho fa la majoria de la societat catalana.

La participació de les colles a la V que protagonitza l’11 de setembre del 2014 ha estat dissenyada amb la mateixa capacitat d’organització en què els grups procedents d’arreu del país seran presents als diferents trams. Les colles han estat distribuïdes d’acord amb la seva procedència per tal que coincideixin amb els manifestants de la seva mateixa comarca. Des de la Zona Universitària i la plaça Cerdà fins les Glòries, més de 50 colles castelleres han estat repartides en els diferents trams per enlairar les seves construccions. La Colla Vella serà al tram 42, la Joves al 41, la Jove de Tarragona al 47, els Xiquets al 48, els Capgrossos al 60, els Minyons al 26, els Castellers de Vilafranca a l’11 i les colles de Barcelona als trams més propers al vèrtex de les Glòries, entre d’altres. Algunes colles han optat per fer castells de germanor i moltes hi han afegit als noms dels seus comptes de twitter el tram on hi seran.

Des que l’any 1992, la Jove de Tarragona va declinar participar a la cerimònia dels Jocs Olímpics de Barcelona perquè els catalans no podien competir sota la seva bandera, el món casteller ha canviat molt. No ha estat, però, fins els darrers anys, quan els castells han fet el pas i s’han identificat clarament i sense subterfugis a favor de la independència. La identificació de la major part de la societat catalana amb el sobiranisme ha fet que, amb naturalitat, els castells també s’hi hagin sumat.

Tradicionalment, les colles han fugit de cap mena d’identificació política per tal de no perdre components ni limitar el seu creixement. Però avui les colles que encara dubten de fer el pas són una minoria. Totes les grans hi seran a la V, sense que això els hagi suposat cap problema significatiu intern, sinó més aviat els ha permès guanyar nova complicitat entre la majoria social del país.

SANTI TERRAZA

Foto: 4de8 dels Castellers de Vilafranca a l’11 de setembre de 2012 (Foto: Directe.cat)

Articles relacionats:

El món casteller ho té clar: independència

Els castells fan el pas

El Fòrum de Valls abordarà castells i sobirania nacional

Els castells inspiren un documental sobre la independència