La porta d’entrada de nous castellers

L’espectacle casteller més gran del món… segons diu l’eslògan. I també es podria afegir: la diada on les colles reuneixen més camises. El Concurs de Castells de Tarragona és, més enllà de la competició i l’estímul de les colles per assolir els seus millors registres, una oportunitat única per aplegar un nombre de camises excepcional. Probablement, el més important que aconsegueixen la major part de les colles participants, més fins i tot que a les seves festes majors o diades de la colla.

_FMP2022El Concurs és una autèntica festa dels castells, on algunes poques colles opten a guanyar i la majoria a fer les millors actuacions al seu abast. Les que van a guanyar, lògicament, necessiten el suport màxim de castellers a la pinya, especialment si ataquen construccions de 10, com podria arribar a passar enguany amb quatre colles. Però per a la resta, Tarragona també és una bona oportunitat per a reunir un cordó superior al de les millors diades. La projecció, transcendència i importància històrica de la cita converteixen aquesta diada en un motiu excepcional per a caçar castellers ocasionals.

Gairebé totes les colles han activat enguany campanyes de mobilització en els seus respectius entorns. Algunes, com Castellers de Vilafranca i les dues colles de Valls, amb l’objectiu evident de compartir la moral elevada amb la seva gent i reunir àmplies bases en el camí cap a la victòria. Altres, perquè s’hi presenten amb una agenda de primer nivell i també requereixen de l’ampli suport als seus peus.

Això, fins i tot, és més evident encara a la cita de dissabte, ja que bona part de les colles alçaran els seus castells en rondes conjuntes (les construccions del 4de8 en avall), amb la qual cosa no podran confiar excessivament a les pinyes del voltant. Tot i que la major part de colles ja han pactat els seus suports mutus amb altres formacions, els recursos propis són més necessaris del que és habitual i les colles han aprofitat l’ocasió per a activar campanyes de mobilització.

Les dades dels dos darrers concursos demostren com la competició de Tarragona és un estímul per a molts castellers ocasionals i una eina de suport complementari per a les colles. L’any 2010, el primer en què es va prohibir que des de la plaça s’hi pogués accedir a la grada, l’organització va contar els castellers que entraven al recinte. Va ser per motius de seguretat i en prevenció a possibles actuacions. Les dades –que reproduïm a sota– són prou evidents de les quantitats extres de castellers que portaven les colles. En alguns casos, castellers de colles petites i mitjanes que entraven en camisa d’algun de les formacions grans en no haver obtingut entrada.

El 2012, l’organització va obtenir les dades a partir de la informació que van donar les pròpies colles. També les hem reproduït, malgrat que hi ha alguns casos exageradament inflats. Sigui com sigui, però, la cita de Tarragona motiva a les colles i esperona els castellers novells, alguns dels quals acabaran convertint-se en castellers estables a les seves respectives colles.

SANTI TERRAZA

Assistencies10i12

Foto: 4de9 amb folre i agulla dels Castellers de Vilafranca al Concurs del 2010

Articles relacionats:

I el Concurs? Realment és tan diferent?