L’any de les estrenes i dels castells recuperats

La temporada140921NYP4de7aa castellera segueix portant alegries. Aquesta setmana, Calella ha esdevingut plaça de 9; els verds han inventat el 9de8 amb cinc aletes; la Jove de Tarragona ha plantat el desè 5de9f consecutiu descarregat; els Castellers de la Vila de Gracia han fet la millor exhibició feta mai per una colla de Barcelona, i algunes colles ha recuperat o fet castells mai assolits per elles fins ara. és el cas de la Colla Vell, que ha recuperat el 3de8 amb agulla i els Sagals d’Osona amb el 2de8 amb folre. Els Castellers d’Esplugues han descarregat per primer cop el 2de7 i els Nyerros de la Plana han assolit i completat el seu primer 4de7 amb agulla. A la diada de la Mercè de Barcelona, a més dels graciencs, els de Barcvelona van fer la seva millor exhibició, que va ser revalidada pels borinots, mentre la Jove de Barcelona va estrenar el 7de7. Són alguns exemples de les novetats que presenta aquesta temporada.

El 2014 està sent molt sucós en aquest sentit. Una llarga llista sí tenim en compte els castells a partir del 2de6. Les colles han estrenat 38 castells als seus respectius registres, comptant també els descarregats per primer cop després d’haver-los tan sols coronat. També s’han recuperat 13 construccions.

(En aquesta anàlisi, hem deixat un marge de quatre temporades en blanc per considerar que una colla recupera un castell, així els recuperats fan referència als castells assolits cinc anys després del darrer cop).

ESTRENES HISTÒRIQUES
X.TARRAGONA 2de9fm
M.TERRASSA 9de8
C.JOVE X.TARRAGONA 2de9fmc
C.VILA DE GRÀCIA 4de9f
C.JOVE X.TARRAGONA 3de8a
C.VILA DE GRÀCIA 3de8a
C.VILA DE GRÀCIA Pde7f
M.IGUALADA 2de8f
C.C.ST.PERE I ST.PAU Pde6
C.C.ST.PERE I ST.PAU 3de8c
C.ESPLUGUES 2de7
C.JOVE X.VILAFRANCA 2de7
C.VILA DE GRÀCIA 9de7
C.BERGA 7de7
C.CORNELLÀ 7de7
C.C.ST.PERE I ST.PAU 7de7
C.JOVE DE BARCELONA 7de7
C.VELLA DELS X.VALLS 7de7
C.VILAFRANCA 6de7a
C.VILAFRANCA 6de7
C.BERGA 5de7
C.C.NY.PLANA 4de7a
C.ST.VICENÇ HORTS 4de7a
V.EMPORDÀ 4de7a
C.JOVE X.VILAFRANCA 3de7a
X.HANGZHOU 3de7a
C.ST.VICENÇ HORTS 3de7
V.EMPORDÀ 3de7
B.CORNUDELLA 4de7
C.LES ROQUETES 4de7
C.ST.VICENÇ HORTS 4de7
V.EMPORDÀ 4de7
C.ALT MARESME Pde5
C.GAVÀ Pde5
C.ALT MARESME 2de6
C.CASTELLAR 2de6
X.CAMBRILS 2de6
X.CALEROS 2de6
RECUPERATS
C.VELLA DELS X.VALLS 4de9fa
C.VELLA DELS X.VALLS 3de8a
C.MATARÓ 4de8a
X.TARRAGONA Pde7f
S.OSONA 2de8f
X.GRANOLLERS 2de8f
X.VILAFRANCA 2de8f
N.VENDRELL Pde6
X.TARRAGONA Pde6
C.ESPARREGUERA 2de7c
C.ESPARREGUERA 5de7
C.C.NY.PLANA 3de7
B.CORNUDELLA 2de6

CARLES ESTEVE

Foto 1: 4de7 amb agulla dels Nyerros de la Plana (foto: Carla Miarons, @cccarlaaa9)

Foto portada: 2de7 descarregat dels Castellers d’Esplugues (foto: Ajuntament d’Esplugues, @ajesplugues)

Articles relacionats:

Nombroses estrenes en mitja temporada

El dolç moment casteller de Barcelona