Dotze colles renuncien al Concurs

 

1280px-Dos_castells_al_Concur7_2011La nova fórmula del Concurs de Castells, dividit en tres sessions, no ha acabat de seduir el món casteller. Si més no, entre les colles de 7 que havien d’actuar dissabte 28 de setembre a Torredembarra, on la llista ha corregut fins al número 53 de l’índex classificatori: els Castellers de les Roquetes.

La invitació a participar al Concurs ha estat rebutjada per dotze colles, fins el moment. D’aquestes, només una –l’habitual dels Minyons de Terrassa– correspon a Tarragona. Tota la resta, són colles classificades a partir del lloc 30è del Rànquing Estrella i els pertocava assistir a Torredembarra.

Entre aquestes colles, n’hi ha que havien participat en la sesssió de dissabte del 2012, com els Margeners de Guissona o els Minyons de l’Arboç, i que a causa del seu estat de forma inferior al de fa dos anys, els tocava assistir a Torredembarra i han declinat fer-ho. Però no únicament colles que ja havien estat al Concurs han rebutjat la invitació: també altres de recent creació, com els Castellers de Sant Vicenç, o que en el seu dia havien actuat a Tarragona amb les colles grans, com els de Figueres. Entre els motius al·legats per aquestes colles n’hi ha diversos, com la confirguració d’un calendari que no contemplava actuar el darrer cap de setmana de setembre (o bé que ja el tenen compromès en una altra exhibició) o l’atractiu relatiu que suposa el que seria la jornada C, entre d’altres.

2de8concursA hores d’ara, l’organització encara ha de confirmar la darrera de les dotze colles que actuaran a Torredembarra, ja que està pendent de les últimes confirmacions a les invitacions realitzades.

Aquest nou mapa ha suposat que vuit colles debutaran al Concurs de Castells en la 25a edició del certamen, que tindrà lloc els dies 28 de setembre a Torredembarra i 4 i 5 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona. En concret, les colles debutants són: Castellers d’Esparreguera, Salats de Súria, Castellers de Berga, Colla Jove Xiquets de Vilafranca , Vailets de l’Empordà, Colla de Castellers de Caldes de Montbui, Colla Castellers Nyerros de la Plana i Castellers de les Roquetes. També cal destacar la presència d’una colla de les Illes Balears, els Castellers de Mallorca, que actuaran per segona vegada al Concurs després de la seva primera participació l’any 2002.

Falco-castellers-39 copia 2Aquest dissabte al migdia es farà el sorteig de l’ordre d’actuació i d’ubicació a plaça del certamen, en un acte que tindrà lloc a les 12.30 h a l’Antiga Audiència. El sorteig estarà presentat pel periodista Carles Cortés, del programa Dosos Amunt de Tac12 i comptarà amb la participació de castellers històrics de les sis primeres colles classificades en el darrer Concurs com a mans innocents.

Les colles participants s’han escollit a partir del Rànquing Estrella, que avalua les cinc millors actuacions realitzades per cada colla des de l’1 de setembre de 2013 fins al passat 31 d’agost. Les 12 primeres colles actuaran diumenge 5 d’octubre a Tarragona, les 18 següents ho faran el dissabte 4 d’octubre també a la Tarraco Arena Plaça, mentre que les colles restants obriran el Concurs el diumenge 28 de setembre a la plaça del Castell de Torredembarra, en una jornada hereva de l’antic Concurs7. Tot i que el Concurs es desenvolupa en tres jornades diferents, hi haurà una normativa comuna, un mateix jurat i una única classificació final. Les colles participants són les següents:

Diumenge 5 d’octubre, a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona

 1. Castellers de Vilafranca
 2. Colla Jove Xiquets de Tarragona
 3. Colla Vella dels Xiquets de Valls
 4. Colla Joves Xiquets de Valls
 5. Xiquets de Tarragona
 6. Castellers de Sants
 7. Capgrossos de Mataró
 8. Castellers de Barcelona
 9. Castellers de la Vila de Gràcia
 10. Xiquets de Reus
 11. Castellers de Sabadell
 12. Nens del Vendrell

Dissabte 4 d’octubre, a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona

 1. Xicots de Vilafranca
 2. Marrecs de Salt
 3. Castellers de Sant Cugat
 4. Xics de Granollers
 5. Sagals d’Osona
 6. Moixiganguers d’Igualada
 7. Castellers del Poble Sec
 8. Castellers de Sant Pere i Sant Pau
 9. Castellers de Terrassa
 10. Castellers de Lleida
 11. Bordegassos de Vilanova
 12. Castellers d’Esplugues
 13. Castellers de la Sagrada Família
 14. Xiquets del Serrallo
 15. Colla Jove de Castellers de Sitges
 16. Castellers d’Esparreguera
 17. Nois de la Torre
 18. Salats de Súria

Diumenge 28 de setembre, a la plaça del Castell de Torredembarra

 1. Tirallongues de Manresa
 2. Castellers de Berga
 3. Castellers de Mallorca
 4. Castellers de Badalona
 5. Colla Jove Xiquets de Vilafranca
 6. Vailets de l’Empordà
 7. Colla de Castellers de Caldes de Montbui
 8. Castellers d’Altafulla
 9. Castellers de Castelldefels
 10. Colla Castellers Nyerros de la Plana
 11. Castellers de les Roquetes
 12. Per confirmar

Foto 1: Panoràmica general del Concur7 de Torredembarra, ara integrat com a jornada C del Concurs

Foto 2: Els Castellers de Sant Cugat fent la torre de 8 amb folre a la jornada de dissabte del Concurs 2012 (Foto: Valérie Boillot)

Foto 3: Una visió de la TAP en la jornada de diumenge de la darrera edició del Concurs

Articles relacionats:

Quins canvis tindrà el Concurs?

La darrera plaça pel Concurs de diumenge va cara