El 3de10 en el punt de mira

576_1410123741foto_1 copiaNo una ni dues, sinó, tres, quatre i fins a cinc colles tenen el 3de10 amb folre i manilles en la seva agenda. Les quatre candidates al Concurs –Castellers de Vilafranca, Colla Vella, Colla Joves i Jove de Tarragona– i els Minyons de Terrassa han planificat el colossal castell de 10 per a portar-lo a plaça aquest octubre.

El 3de10 ha passat de ser un objectiu gairebé utòpic a una fita possible. La projecció i creixement actual dels castells, amb unes colles punteres en un estat de forma pletòric, afegit a l’accentuat interès que desperta el Concurs, han fet del 3de10fm un cartell de primer nivell per a les cinc colles punteres. Només una temporada (la del 2000), el 3de10fm va estar en el punt de mira de tres colles: la Vella i els Minyons, que el van carregar, i els verds, que el van intentar quatre cops.

El Concurs ha resultat clau en aquesta cursa pel 3de10fm. Coronar el colós pot arribar a ser determinant per obtenir la victòria demà, a la Tarraco Arena Plaça. Per aquest motiu, les quatre colles amb opcions de victòria han assajat aquesta construcció.

2Però no únicament el Concurs ha motivat la cursa pel 3de10. L’èxit dels Castellers de Vilafranca la temporada passada, en descarregar-lo dues vegades, i el treball realitzat per la Colla Vella per dur-lo a Santa Úrsula ha afavorit que la colossal construcció s’hagi vist com quelcom possible, tot i la monstruositat i complexitat que la caracteritza i que els números demostren: de les 53 vegades que s’ha intentat, només s’ha descarregat en quatre ocasions i coronat en dotze més.

Els verds són els qui l’han treballat més intensament i amb millor resultats. A la passada diada de Sant Fèlix el van carregar amb suficiència, però va cedir un cop coronada. La caiguda es va produir pel pom de dalt, demostrant la solidesa del treball de folre, manilles i tronc. La Colla Vella –que l’any passat s’hi va quedar a prop– també ha treballat en les darreres setmanes el castell de 10, tot i que ha hagut de superar els problemes generats per baixes de castellers claus del tronc, que, provisionalment o durant tota la temporada, han hagut d’aturar l’activitat per lesions extracastelleres. Aquests imprevistos ha condicionat les previsions de treball dels de Manel Urbano.

La Joves també s’havia fixat el 3de10 amb folre i manilles com a objectiu a començament de temporada. La Joves és l’única colla, junt amb els verds, que enguany han assolit l’aleta d’un castell de màxima dificultat (el 4de9 sense folre), però Tomàs Gormaz no vol jugar totes les cartes al 4 sense folre, especialment en no haver pogut treballar com es requereix el 2de8 sense folre.

L’única colla que ha anunciat el 3de10 amb folre i manilles d’una manera explícita ha estat la Jove de Tarragona. La trajectòria espectacular dels liles, el seu flamant accés a les manilles, la immensitat de camises de què disposen (a assaig i a plaça) i la disponibilitat d’un 3de9f de bella facturat ha animat els de Carles Ribes a fer un nou pas en les seves aspiracions.

I els Minyons, per la seva part, també tenen en el 3de10amb folre i manilles com a objectiu. Els de Terrassa no volen esperar a la Diada de la Colla i han planificat que sigui a Girona la plaça on puguin portar-lo. No és el primer cop que preveuen dur-lo a la fira de Sant Narcís (el 2007 i el 2011 ja ho van fer), però la bona campanya que estan firmant enguany –on ja han assolit manilles en quatre ocasions, tres de les quals descarregades– ha facilitat l’aposta.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Assaig de 3de10fm de la Jove de Tarragona (Foto: CJXT)

Foto 2: 3de10fm carregt pels Castellers de Vilafranca a la diada de Sant Fèlix (Foto: Clàudia Sauret)

Articles relacionats:

Objectiu: conservar el 3de10

La Colla Vella vol fer el 3de10 a casa