Els Marrecs assalten la catedral

Els Marrecs van tornar a fer un salt diumenge passat, van coronar per primer cop el 5de8. Els de Salt van assolir la seva primer catedral i entren en el selecte grup de colles que l’han aconseguit.

El 5de8 és, junt amb el 3de9 amb folre, el següent pas natural després de consolidar castells com el 3de8 i el 2de8 amb folre. L’any passat, els Xicots de Vilafranca i enguany els Marrecs de Salt han fet aquest pas endavan, tot i que de moment sense descarregar-lo.

La catedral és patrimoni de les colles que fan castells de 9, en el que presenten un grau d’efectivitat molt alt. D’entre les grans tan sols els hi manca enguany als Capgrossos de Mataró, que no l’han provat, tot i fer-ne set l’any passat i tenir-la als seus registres des de l’any 2001.

De les 94 vegades que s’ha provat aquesta temnporada el 5de8, tan sols n’han fet llenya tres: dos coronats (Gràcia –sortint quarts– i Marrecs, diumenge passat) i un intent (Xicots).

5de8 2014 DESCARREGAT CARREGAT FALLIT DESMUNTAT
TOTAL 94 88 2 1 3
M.TERRASSA 16 0 0 0
C.JOVE X.TARRAGONA 14 0 0 0
C.VELLA DELS X.VALLS 8 0 0 0
C.BARCELONA 7 0 0 0
C.SABADELL 7 0 0 1
C.SANTS 7 0 0 0
C.JOVES X.VALLS 7 0 0 0
X.REUS 7 0 0 0
C.VILA DE GRÀCIA 6 1 0 0
X.TARRAGONA 5 0 0 1
C.VILAFRANCA 4 0 0 1
M.SALT 0 1 0 0
X.VILAFRANCA 0 0 1 0

Per a les colles de gamma extra, el 5de8, és la porta al 5de9 amb folre o al 9de8. Per a les colles de 9, un complement i per a les colles de 8 un estimul. A banda de Marrcs i Xicots, dues colles de 8 que l’han provat, l’han assajat seriosament colles com Nens del Vendrell, Castellers de Sant Cugat o Xics de Granollers.

141026MS5de8cSergi Camps, cap de colla dels Marrecs, ha analitzat la nova catedral gironina: “estem molt contents per aconseguir plantejar-nos un castell de gran magnitud com és el 5de8, i més poder-lo aconseguir carregar al primer intent. La veritat és que havíem treballat moltíssim i les proves ens feien pensar que diumenge era el dia per a descarregar aquest castell, però quan afrontes nous reptes per primera vegada et pots equivocar en petits detalls que un cop el portes a plaça queden reflectits, i t’ensenyen el perquè el fan tan poques colles. Fent-lo és quan veus quin pa s’hi dóna”. Els Marrecs no van poder acompanyar el 5de8 del 2 folrat ni del 4, ja que es va haver de substituir un castelkler de tronc.

El cap de colla valora molt positivament que al compartir la diada amb dues grans colles els va permetre comentar per on va fallar i el que cal fer per millorar i descarregar aquest “tros” de castell. Sortosament, tot i la caiguda, tots estan bé. Ara la colla ja pensa en portar-lo per la Festa Major de Salt el proper juliol de 2015. “Tenim molta feina feta, i parlant amb gent de les dues altres colles ens comentaven que es veia molta feina feta i que estava per descarregar. Això ens dóna més confiança per afrontar-lo la següent vegada. Tenim temps per arreglar els errors i la colla té ganes, que és el més important”.

Sobre la diada de Sant Narcís 2014, el cap de la colla “amfitriona”, n’ha fet el seu balanç: “que els Minyons es plantegin castells de gama extra és un privilegi. Girona és la tercera plaça de 10 i cal treure’s el barret pel gran castell que van descarregar i sobretot, com el van fer. Es va veure un treball enorme en tots els castells que van portar, també en el 2de9fm i el 4de9f. També podem estar contents dels Capgrossos de Mataró que sempre venen a portar els enormes 3de9 amb folre i 4de9 amb folre i alguna coseta mes, van tenir poca sort amb el 3de8 amb agulla que només han completat un cop”.

Els Marrecs acaben la temporada havent fer el salt, l’any vinent podran seguir creixent amb tant bones bases.

CARLES ESTEVE

Foto 1: 5de8 carregat dels Marrecs de Salt (foto: @Marrecs)

Articles relacionats:

Els Marrecs avancen amb pas ferm

Els valors emergents

Les 1.000 catedrals