Fer història, però quedar segons

3de10fmCVXV copiaLa dilatada història dels concursos de Tarragona ja té un altre episodi per a la història. Als del 1970 i 1998 cal afegir ara el 2014. Tres concursos de lluita intensa i noble pugna resolts pels pèls en la darrera mànega després de duels de primer nivell. Curiosament, en els tres casos la colla que ha protagonitzat la lluita sense obtenir la victòria és la mateixa: la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Les tres diades formen part de la història dels rosats, ja que han suposat l’estrena de construccions en el seu repertori (el 70 i el 98) o l’assoliment de fites històriques (com ahir, amb la seva millor exhibició), però en els tres casos amb el gust agredolç de la segona plaça.

És difícil sortir content quan has batallat fins al final amb els millors castells possibles i no has obtingut la victòria. Això és el que els va passar als castellers de la camisa rosada ahir a la TAP, però que ja van viure els qui hi eren defensant la mateixa camisa als concurs de 1970 i 1998.

vella1El 27 de setembre, els Nens del Vendrell i la Colla Vella van protagonitzar un esperat duel en el que es va definir com el Concurs del segle. Les dues colles es trobaven en un estat de forma pletòric i en els dos anys anteriors havien obert nous episodis en la història castellera, recuperant construccions que no es veien des de feia temps, en alguns casos, des del segle XIX, com el 3de8 descarregat, els pilars de 6 i de 7 mb folre o el 5de8. A Tarragona, les dues colles van aixecar els mateixos castells: pilar de 6, pilar de 7 amb folre i 2de8 amb folre, però els rosats no van poder descarregar-ne cap, a diferència dels vendrellencs, que només van caure de l’espadat de 7 un cop coronat. El 2de8 amb folre era el primer que es feia al segle XX i el pilar de 7 el primer que s’anotava la Vella en l’època moderna. Però no els va servir per guanyar i el triomf se’n va anar a la capital del Baix Penedès.

Una situació similar va passar el 1998 en el Concurs que es va conèixer com el Duel de titans. A la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca els van puntuar els mateixos castells: pilar de 8 amb folre i manilles, 5de9 amb folre i 4de9 amb folre i agulla. El pilar va quedar carregat en tots dos casos, però mentre que els verds van completar (al segon intent) el 4 amb l’agulla, els rosats van fer el mateix amb el 5de9 amb folre. la mínima diferència de punts va portar el trofeu per segon any consecutiu a la capital del Penedès,

4de9fp7,P5B1,P5D...jpg.pagespeed.ce.aD9fHxUPE5I ahir, ahir al mateix escenari es va produir una situació similar. La Colla Vella va esdevenir la primera agrupació en plantar en una mateix actuació els dos castells de màxim nivell que han estat descarregats: el 3de10 amb folre i manilles i el 2de8 sense folre. Poc després ho van fer els verds. La diferència en aquest cas, va ser el que va del 4 al 3 amb l’agulla. La Colla Vella va tornar a fer història, però no va er suficient per guanyar el títol.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 3de10 amb folre i manilels (Concurs 2014)

Foto 2: 2de8 amb folre (Concurs 1970)

Foto 3: 4de9 amb folre i el pilar (Concurs 1998)

Articles relacionats:

18 de les 30 colles sumen més punts que el 2012