L’origen de tot plegat

estilesjuanachoEl proper dijous 23 s’estrena, en el marc del IV Fòrum Casteller de Valls, la pel·lícula Nosaltres, els Xiquets de Valls, el documental dirigit per Carles Cubos, que explica què són, com es viuen i que hi ha al darrere d’aquesta bicentenària activitat allà on van néixer: Valls. Nosaltres, els Xiquets de Valls és una acurada aproximació al sentiment únic i genuí que desprenen els castells a Valls, representat per les dues colles dels seus xiquets: la Colla Vella i la Colla Joves.

El documental està fet a partir d’entrevistes, imatges d’arxiu i imatges pròpies enregistrades a la plaça del Blat de Valls durant les principals diades castelleres de la ciutat. Una quarantena de castellers de les dues colles protagonitzen el film i expliuen què són i que representen els castells en les seves vides. Durant aproximadament una hora, l’espectador s’endinsa en el món casteller de Valls i coneix el fort sentiment, la vella tradició i l’eterna rivalitat que es viu a la ciutat bressol del món casteller. 

El documental presenta diferents escenaris on es van succeint converses entre els protagonistes. Veurem espais familiars, espais públics, llocs de treball, locals d’assaig o llocs emblemàtics de Valls. La plaça del Blat és triada com l’escenari casteller únic on les colles vallenques fan del quilòmetre zero un lloc inimitable per conèixer el sentiment, la tradició i la rivalitat, en la seva màxima expressió.

vimeoLa pel·lícula està realizada per diferente professionals del món audiovisual vinculats a Valls. El treball ha comptat amb  el patrocini de les empreses Lear Corporation i Kellogg’s, així com amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Valls.

L’estrena serà dijous 23, tot i que les entrades ja s’han exahurit. Entre el 24 i el 30 del mateix més d’octubre, el film es projectarà diàriament als JCA Cinemes de Valls.

En els darrers anys han proliferat la realització de documentals sobre diferents aspectes o colles del món casteller: L’enxaneta, 165 Regent street, Verd sobre blau, Melting pot, Dahi handi, No plorar mai… La nova producció –el títol de la qual està inspirat en l’obra Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster– viatja a l’origen de tot plegat. El lloc on van néixer els castells i gràcies al qual a Vilafranca, Tarragona, Terrassa o Vic es fan castells avui en dia que mouen passions i sentiments.

Mira el tràiler

Foto 1: Josep Maria Estl·les i Juanacho, dos històrics dirigents de la Joves i la Vella, al documental

Foto 2: La moneda de la sort decidiex qui obra les actuacions a la plaça del Blat

Articles relacionats:

140 activitats ompliran el Fòrum Casteller de Valls

800 escolars de Valls dibuixaran els valors castellers