A Xile s’enfaixen amb més ganes que mai

Photo 09-11-14 10.45.30Els Castellers de Lo Prado, la colla de Santiago de Xile, ha tornat a fer el 3de7. En aquest ocasió tots sols, les dues anteriors van ser l’any 2010 durant la visita que van fer-hi components dels Castellers de Vilafranca. El passat dissabte 8 de novembre van fer la primera diada de la temporada de l’estiu austral i ja van plantar el 3de7, el 2de6, el 4de6 i el pilar de 5. La colla suma sis anys d’existència, tot i que en fa vuit que va començar l’activitat castellera embrionària al país andí.
Marcos Lara, president de la colla, ha destacat la transcendència d’haver recuperar el castell de 7 i de fer-lo en solitari. “Fa temps, a través de les xarxes socials, havíem vist que es comentava que els castells a Xile anaven a la baixa. Això demostra el contrari”. El president  reconeix que no són molt actius a les xarxes i que prefereixen abocar-se al treball i mostrar després els resultats.

El responsable dels Castellers de Lo Prado assegura que són150 socis i molts altres col·laboradors. Es consideren una colla de perfil juvenil, aprofitant del treball que es fa a les escoles públiques, on més de 400 nens fan tallers de castells.

La colla ha reprès aquest any el contacte amb la comunitat catalana a Xile. Reconeixen que anteriorment no van tenir bon inici amb el Centre Català, però actualment s’han generat vincles nous al voltant del moviment independentista català, “el qual compartim”, diu Lara. Així, alguns catalans s’hi han afegit al projecte. Afirmen que el projecte segueix vigent, “tal com el vàrem somniar amb en Lucho Carrasco i Gonzalo Navarrete; és un projecte pensat per sempre, no per un parell d’anys”. A banda del 3de7 i el conjunt de l’actuació de dissabte, Lara subratlla la tasca de la nova Tècnica de la colla. Andrés Miranda, un professor, és el cap de colla i té un equip de joves que l’assisteixen. Alguns d’ells van començar fa vuit anys com a dosos de la colla.

Ara s’inicia la temporada d’actuacions a Xile, un xic més tard del costum. Per aquest motiu han començat més forts. Fins al gener esperen poder repetir els seus millors castells en més d’una ocasió i que no sigui quelcom ocasional. També estan treballant el 4de7 i el 3de7 amb agulla.
vilaEls castellers xilens tenen molt en compte la relació amb Catalunya. Recentment els ajuntaments de Vilafranca del Penedès i Lo Prado han signat un conveni que permetrà mantenir el contacte entre les colles. Tenen la intenció de portar membres dels Castellers de Vilafranca a Santiago a principis del 2015 per promoure el fet casteller en aquesta ciutat i altres indrets. Paral·lelament, també estudien viatjar a Argentina i reactivar l’activitat castellera que hi va haver entre la comunitat catalana. També esperen poder tornar a venir a Catalunya properament.

CARLES ESTEVE

Foto 1: 3de7 descarregat dissabte 8 de novembre del 2014 a Santiago

Foto 2: Components dels Castellers de Lo Prado a Vilafranca, durant la visita que hi van realitzar el 2012

Articles relacionats:

Com es diu 3de8 en xinès?

Descarregant castells arreu del món

Els castells fan la volta al món