IniciActualitatBrivalls i Margeners reneixen i se superen

Brivalls i Margeners reneixen i se superen

-

Dues colles de pobles petits ha renascut aquest any i, a més s’han superat: els Brivalls de Cornudella i els Margeners de Guissona acaben de recuperar el seu sostre històric i signar les seves millors actuacions. Els del Montsant han completat per primer cop el 3de7 i els de la Segarra han aconseguit recuperar el 4de8.

141102BC3de7Els Brivalls de Cornudella han descarregat per primera vegada el 3de7, un castell que van coronar en una única ocasió per Tots Sants de l’any 1982. Ara l’han completat i s’ha convertit en el seu millor castell, acompanyat del 4de7, que enguany han estrenat i completat en quatre ocasions. La millor diada dels del Montsant és ara la clàssica de 7 i el pilar de 5.

Ha estat una de les sorpreses de la temporada, fins i tot per als propis Brivalls. Sisco Martínez, cap de colla, tampoc esperava aquests resultats en aquesta mateixa temporada: “el nostre objectiu era consolidar la gamma de 6 i, per què no, intentar potser a finals de temporada fer l’assalt a algun castell de 7. La nostra gran sorpresa va ser la resposta dels castellers quan vam decidir assajar els castells de 7, l’entusiasme que hi posaven cada assaig”. Martínez ha afegit que “vam veure que el dia no era a finals de temporada, sinó per Festa Major”. Així va ser com el 24 d’agost van descarregar el seu primer castell de 7, el 4de7. “A partir d’aquest dia l’objectiu era clar. La clàssica de 7 més el pilar de 5 no passava ni pel millor dels somnis de cap casteller”, ha afegit.

Ara serà el torn de consolidar, cosa que no preveuen fàcil, i de cara el futur “cal augmentar la massa social per tal de poder créixer com a colla i, si aconseguim això i, tots plegats ens hi dediquem com fins ara, segur que continuarem creixent”.

Els Brivalls són plenament colla de 7 i miren el futur amb optimisme. Enguany no van poder participar a la tercera sessió del Concurs: van decidir democràticament mantenir el compromís que tenien lligat prèviament amb els de Castellers de Cornellà. Si es torna a produir aquest fet tornaran a convocar una assemblea per decidir què fan. “Si la colla vol anar al Concurs, per suposat allí hi serem, i amb els nostres millors castells”.

141102MG4de8A la Segarra, els Margeners de Guissona també han tornat al seu millor nivell, recuperant el 4de8, que havien perdut l’any passat. Tot plegat arriba dos anys després de la traumàtica i controvertida divisió dins de la colla per la presència al Concurs. S’ha superat el tràngol i la únió de la colla ha tornat a donar fruits.

Xavier Palou, cap de colla dels Margeners, ha valorat la reacció de la colla com a molt positiva, “més quan hem tingut trams en els quals que hem estat molt pocs efectius. Hem treballat amb una visió de futur i amb  la premissa d’estar preparats per al moment, i ho hem aconseguit”. El cap de colla reconeix que no ha estat fàcil, perquè no es van assolir els objectius marcats a principis de temporada: “vam anar treballant estructures que ens donaven joc i confiança, per a quan arribés el moment; tot per petit que fos estava interrelacionat”.

Aquest últim tram de temporada han comptat amb prou efectius, tant a assaig com a les actuacions, i això ha motivat la colla. “Pensem que el bon rotllo que tenim internament, s’ha transmès a l’hora de fer els castells; amb la colla motivada hem pogut recuperar en una sola actuació dos anys després els dos sostres Margeners, el 2de7 i el quart 4de8 de la nostra història”. Tot això afegint-hi el seu estimat 7de7 (ells van ser els inventors)”. Segons la Tècnica de la colla, aquesta ha estat “la millor actuació de la història dels Margeners (en còmput el global)”.

Ara, als Margeners els toca mirar el futur. Volen aprofitar el moment i el primer pas serà obrir el local a l’hivern per  fer escola de castells. “No volem que els Margeners s’oblidin durant tres mesos del que és fer castells, d’assajar i de passar-ho bé”. Mirant més enllà, amb canvis a la Tècnica i de cap de colla, “creiem que s’ha de seguir la línia que portàvem darrerament, que de ben segur pot fer-nos gaudir de grans construccions la temporada 2015”.

CARLES ESTEVE

Foto 1: 3de7 dels Brivalls, a l’esquerra el descarregat aquest 2014 i a la dreta el coronat l’any 1982

Foto 2: 4de8 dels Margeners de Guissona (foto: @Ignasia_Branch)

Articles relacionats:

A Guissona refan els seus marges

Els nous Brivalls tiren amunt

Brivalls de Cornudella: orgull de poble

Articles relacionats

Més de l'autor