Del pilar de 6 al de 8 en un any

Castellers-Sants-MANOLO-GARCIA-ARA_ARAIMA20141116_0168_15Els Castellers de Sants van assolir diumenge el pilar de 8 amb folre i manilles a la primera i ho han fet en un temps rècord. És l’única colla que l’ha sumat al primer intent de les sis que l’han fet, dues més l’han provat sense encert. Es tracta d’una fita rellevant sobretot si es té en compte que el primer pilar de 6 descarregat (d’aquesta etapa i alineació) és del juny de l’any passat. Els borinots s’han fet grans amb els castells de 9, amb les manilles i amb el gran domini del pilar.

Pau Camprovín, cap de colla i segon del pilar, ha explicat el curt, però intens procés des que van assolir el primer espadat de mèrit (el juny del 2013 a Reus) fins a coronar el més gran, aquest diumenge a Terrassa.

Local, xarxa i assaig de pilar
Els de Sants van estrenar l’any passat local d’assaig i van poder muntar l’estructura de la xarxa que tenien des de feia dos anys, “però com que assajàvem al carrer no vam poder disposar mai d’ella i la teníem guardada en un magatzem”. Amb la xarxa es van decidir a tornar a engegar els assaigs específics de pilar per afrontar el repte de recuperar-lo.

A principis de maig del 2013 van començar a assajar amb alineació actual, “tot i no tenir perfils ideals, ja que segon, terç i quart són alts, i segon i terç es porten molt poc pes de diferència”. Segons el cap i pilaner es tracta de persones molt fortes mentalment i acostumades a la pressió dels grans castells. També apunta que la quint del pilar és gran d’edat (12 anys), molt madura però el seu físic li permet ocupar aquesta posició. Això els ha ajudat molt a afrontar el gran pilar sense complexes. Tres anys enrere, l’alineació de segon, terç i quart ja havien fet proves junts i havien descarregat varis pilars de 5 nets, però per diverses circumstàncies no el van portar mai a placa.

Pilar de 6 i al cap de quinze dies el de 7 amb folre
Camprovín afirma que l’any passat van tenir la sort de comptar amb una enxaneta molt petita, en alçada i pes, que no era perfecte pujant però els seus moviments no es notaven gairebé gens. Va tenir una evolució ràpida, i a principis de juny descarregaven els primers pilars de 6 a l’assaig, i a finals de juny el van completar per primera vegada a Reus. El fet que el segon estigués acostumat a parar castells dalt del folre, i que tingués experiència en pilars folrats i fins i tot emmanillats amb el Arreplegats, va fer que l’adaptació de pujar el pilar dalt del folre fos molt ràpida. En dues setmanes es va poder dur a plaça. Després, el pilar va seguir apareixent a totes les grans diades de la temporada amb efectivitat 100%. Cap a finals de setembre del 2013 van decidir començar a fer les primeres proves serioses de manilles, i van  començar a dissenyar el peu. Amb tot, es van trobar que la quantitat de gent que havia de pujar al folre i les manilles i que no tenien experiència en descalçar-se era molt gran. Van dissenyar una estratègia per rodar a aquests castellers, van dedicar una part de l’assaig específicament a ensenyar a aquesta gent a estar sobre d’algú i a treballar l’equilibri. Fins a final de la temporada 2013 van pujar a la plaça més de 76 persones diferents als folres. “Tot i això, vam considerar que no arribem amb garanties i vam descartar tirar el pilar de 8”.

Sitges2014, canvi d’enxaneta i tornem-hi
Aquesta temporada l’enxaneta del pilar, i la seva germana, que segon en Pau, “també el podia haver fet”, tornen al Japó per assumptes de feina del pare. Amb això, es troben que han de renovar l’enxaneta i comença una feina de base a formar-ne altres. Tenen la sort que entra una nena que no ha fet mai castells, però que n’és una fanàtica, i en poc temps n’aprèn molt. Després de rodar-se com a enxaneta als castells de 7 i de 8, a finals d’abril comencen a fer les primeres proves de pilar de 5 net i de 6… i apareixen diverses dificultats. L’alçada de la nova enxaneta fa més inestable el pilar, la quint ha crescut respecte l’any anterior, i costa tornar a trobar la bona sintonia entre quart i quint. Es combinen bones proves amb algunes caigudes a assaig; l’any anterior no els havia caigut cap pilar a assaig. Això fa que decideixen retardar l’estrena del pilar, i aquest arriba a finals de juny.

Les manilles de la torre i del pilar
En paral·lel,  els assajos del 2de9 amb folre i manilles van molt bé, i de tant en tant fan alguna prova de pilar, “per anar mirant les diferències que havien d’adoptar en la soca, folre i manilles”. Una vegada feta la torre a la nostra diada, intensifiquen l’assaig del pilar i poc a poc va agafant forma. Abans de Tot Sants col·loquen quart, sisè i setè (sense el quint), però encara veuen alguns defecte que han de polir. Després de Tot Sants fan uns ajustos a nivell de folre que donen molt bons resultats i col·loquen dues vegades el sisè que els dóna la confiança suficient com per portar-lo a plaça.

Pel que fa al tronc del pilar, en Pau explica que després de vacances s’hi van posar ràpid amb la intenció de treure el de 7 el més aviat possible, i a la Mercè el porten amb total garanties. Després del petit incident de la seva diada, on pateixen la primera caiguda d’aquest pilar, intensifiquen l’assaig i tornen a agafar la confiança total a Sitges: “està preparat per pujar-lo un pis”.

A Terrassa, després de descarregar la segona torre de 9 de la seva historia, decideixen tirar el pilar en ronda de castell, “degut a l’hora i a les forces que ens podia restar afrontar un castell com el 4d9f”. Pau Camprovin, parant al quart pis el pilar de 8, relata com el va viure: “la coreografia dissenyada pel muntatge de folre i manilles es porta a terme amb rapidesa i delicadesa, i amb el quint col·locat i totes les mans de manilles col·locades les sensacions són immillorables”. La carregada la van fer sense patir en excés, però una fuetada trenca el pilar entre quart i quint. “Ràbia continguda perquè les sensacions eren boníssimes, però alegria per fer un pas més com a colla”.

Pau Camprovín veu amb optimisme el futur dels Castellers de Sants, amb forces per consolidar la feina i per pensar en noves estructures. Encara no està decidida la seva continuïtat com a cap, es veu amb ganes per continuar però ha de valorar la seva futura disponibilitat per uns nous compromisos professionals encetats.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Pilar de 8 amb folre i manilles carregat diumenge a Terrassa (Foto: Manolo Garcia / Ara)

Foto 2: Pilar d e7 amb folre completat a Sitges el 25 d’octubre

Articles relacionats:

Va de pilar de 8

Feina de formiga, força d’elefant

Barcelona, Sants i Gràcia trenquen registres