Dones al terç del 4de8

4de8XicotsEls Xicots de Vilafranca van plantar diumenge passat a Altafulla un 4de8 que tenia una singularitat molt definida: dues dones el van parar al terç. És un fet poc habitual que una dona vagi al terç d’un 4de8; que ho facin dues és insòlit. La presència femenina al quart dels castells de 8 és majoritària entre el conjunt de colles d’aquest nivell, però al terç només hi ha estat en comptades ocasions als Minyons de Terrassa, els Castellers de Vilafranca, els Xiquets de Tarragona, la Colla Vella, els Castellers de Lleida i els Xicots, que és la colla que n’ha fet més.

Als 4de8 dels Xicots hi puja habitualment des de l’any 2008 l’Aina Mallol, cap de colla dels vermells en les dues últimes temporades. Aquest diumenge, l’Aina va compartir pis –davant per davant– amb l’Eli Vallejos, una castellera que va ingressar a la colla fa dos anys i que enguany havia fet diversos castells de 7 a segons. A Altafulla, però, va ser la primera vegada que va pujar sense anar lligada de mans, ja que tampoc mai abans no havia anar al terç d’una construcció de 7. Això no va ser cap impediment per a saldar amb èxit aquest insòlit i històric repte. Els assajos acumulats, la seva condició d’esportista i l’empremta de l’Aina Mallol (que, a més de terç del 4de8, ho és de la torre de 7 i quart de la torre de 8 amb folre) van facilitar que complís l’objectiu. L’Eli Vallejos enguany també ha fet de contrafort al folre de la torre de 8 amb folre i a l’intent de 3de9 amb folre que els Xicots van fer a la Diada del Roser, una posició que habitualment ocupen homes.

La primera dona que va fer un 4de8 al terç va ser l’Anna Aguirre, als Minyons de Terrassa, als anys vuitanta. Quan els malves no sovintejaven castells de 8 o superiors a cada actuació ja hi van incorporar una dona –esportista i professora de gimnàstica– al terç. Poc després, la Carme Ballesteros, també a Minyons, va ser de les primeres a fer el 3de8 al quart. Per la seva part, l’Amaia Comas –quan els Minyons treballaven el 4de9 sense folre, l’any 1998– també va fer el 4de8 al terç. L’Amaia és també l’única dona que ha carregat un pilar de 6 al terç. Els Minyons han tingut també altres noies que han fet el 4de7 net a l’assaig al terç.

EliVallejosLa colla de Terrassa va ser pionera en fer pujar dones als castells i va obrir un camí que anys després van seguir la pràctica totalitat de colles de 8 i de 9, fent pujar noies al quart de castells de 8. Els egarencs van tenir a començament dels anys vuitanta el Grup de Dones dels Minyons de Terrassa, que ja en aquella època va arribar a fer la torre de 6 i altres construccions de 6 únicament integrats per dones al tronc.

Els Xiquets de Tarragona també han estrenat aquesta temporada una dona al terç del 4de8, l’Helena Vilches, que ja n’ha firmat uns quants dels que els matalassers han portat a plaça. Als Castellers de Vilafranca, per la seva part, la Maria Vall també va arribar a fer el 4de8 al terç, abans de coronar el 4de9sf al quart. Els Castellers de Lleida també van estrenar l’any passat una dona, la Marta Santacana, al 4de8. I fa dos anys, la Karina Estivill va pujar a un 4de8 de la Colla Vella a Vilafranca, en una actuació amb els Xicots. La Karina era una possible candidata al quart del 4de9sf que la Vella provaria una setmana després a Tarragona, tot i que finalment no hi va acabar pujant.

AinaEls Castellers de Barcelona estan assajant durant les darreres setmanes el 4de9 sense folre amb la revolucionària decisió de tres dones al quart d’aquesta titànica construcció. El cap de colla, Jaume Montoliu, ha deixat tres de les quatre quarts del 4de8 al mateix pis i n’ha fet pujar una al quint en les proves de 4de8 net i 4de9sf fins a sisens que han realitzat a l’assaig. El 4de9sf figura entre els objectius de màxims que els vermells s’han marcat per a la diada del Clot, tot i que el mateix Montoliu va afirmar ahir dimarts, després de l’assaig, que “el castell només es portaria a plaça si es fa un assaig realment extraordinari divendres amb molt bones proves”, deixant oberta la possibilitat de continuar treballant-lo per a l’any vinent. Les tres quarts de 4de9sf dels de Barcelona no han fet encara el 4de8 al terç a plaça, una previsió que la Tècnica de la colla calcula que es complirà la temporada vinent.

Mentre que els pisos de quarts de castells de 8 (i especialment, els de quints de 9 amb folre) estan en molt bona part ocupats per noies, la seva presència al terç és un fet inusual. Els 100 o 120 quilos que li cau damunt les espatlles a un terç de 8 fa que aquesta posició estigui sovintejada per homes. Precisament, el predomini de noies al quart, en canvi, ha generat més d’un problema de relleu al terç en les colles de 8 i de 9, ja que el nombre de castellers que baixen de pis és cada cop més residual i obliga a la creació de terços que no han fet els pisos superiors.

Foto 1: 4de8 dels Xicots, diumenge passat a Altafulla, en el qual es veu l’Eli Vallejos de cara (Foto: Dissenys i Fotografia Ivan)

Foto 2: Eli Vallejos celebrant una torre folrada amb els Xicots (Foto: Dissenys i Fotografia Ivan)

Foto 3: Aina Mallol, cap de colla dels Xicots, el passat diumenge a Altafulla (Foto: Cristian Muñoz)

SANTI TERRAZA

Articles relacionats:

L’any dels registres dels Castellers de Barcelona

Mitja família al pis de sisens

Castellers que no veuen el sol

Els Xicots avancen feina

Celebrant-ho tot cantant