El 4de10fm: la dimensió desconeguda

v

lateralsEls Minyons de Terrassa s’enfronten a la dimensió desconeguda del mastodòntic 4de10 amb folre i manilles. Els egarencs –que enguany estan firmant una campanya brillant– treballen el 4 amb la intenció de portar-lo diumenge a plaça, en el marc de la seva Diada. Les darreres proves que efectuaran aquesta setmana, especialment a l’assaig de divendres, acabaran de validar l’opció.

SergiCastellsEls Minyons van plantar ahir a Granollers un 4de9 amb folre (junt al 3de9 amb folre, el 9de8 i el pilar de 7 amb folre) preparatiu del que seria amb un pis més. Per afrontar-se a aquest repte immens, els malves han fet canvis substancials en la manera d’agafar en algunes posicions de les manilles, com ahir es va veure al 4de9f: els laterals, enlloc de subjectar les cames dels quarts (ahir, els terços del 4de9f) fan una funció més interior, destinada a reforçar els terços. És el que Guillem Comas, cap de colla dels vallesans, ha definit “un treball més a dins que a dalt”.

La cursa cap al 4de10fm és l’accés a un territori desconegut per als Minyons. Fa tres anys van fer proves i se’l van arribar a plantejar per a la Diada de la Colla, però el castell no va reunir l’assaig necessari que en pogués garantir la prova. Enguany, la Tècnica dels de Terrassa porta setmanes treballant en una equació de difícil resolució: com aplacar el moviment i el pes que genera aquesta estructura sense omplir necessàriament de massa gent les manilles.

Una de les solucions que hi han trobat és el canvi de funcions dels laterals. “A diferència del 3 i, especialment la torre, els laterals no tenen una funció tan determinant per a subjectar les cames dels quarts”, ha apuntat Comas. El seu treball més interior permet neutralitzar parcialment un dels punts crítics d’una construcció d’aquest tipus, com els terços, que han d’aguantar el pes del tronc amb suport parcial de les mans i el perill que qualsevol desplaçament es multiplica en els pisos superiors.

Al 4de9f d’ahir a Granollers hi van construir un folre com serien les manilles, amb l’única possible excepció del terceres mans, que s’acabarà de confirmar en els propers assajos si finalment hi va. Les persones que van pujar ahir no seran necessàriament les mateixes, segons ha revelat Guillem Comas, però el disseny hauria de seguir la mateixa pauta. El 4de9f va ser celebrat amb crits d’“un pis més” i la simfonia de la mítica Marxa imperial de la Guerra de les galàxies, que és la imatge que els de Terrassa han escollit per a la seva Diada enguany.

_FMP6494 copiaEl tronc del 4de10fm ja està definit i, de fet, segueix el disseny que els Minyons han aplicat durant bona part de la temporada al 4de9f, que ha estat alleugerit de pes. Una de les novetats que ha adoptat l’equip de Comas enguany ha estat col·locar segons prims al 4de9 amb folre, mesura que també s’aplicarà en els terços del 4de10fm. Es tracta, en la major part de casos, de terços de 8: la seva experiència als troncs els permet guanyar equilibri i quadratura, mentre que la seva mida afavoreix que el castell no s’obri en excés.

La Tècnica de Minyons no decidirà si el 4de10fm va a la Diada fins després de l’assaig de divendres. Aquesta setmana, assagen tres dies (dilluns, dijous i divendres) i les darrers proves resultaran determinants. Comas té la intenció de repetir el 3de10 amb folre i manilles que els Minyons van descarregar a Girona fa dues setmanes, però en cas que el 4 anés a plaça no està decidit l’ordre d’execució dels castells. L’extraordinària campanya que estan realitzant els Minyons i el seu domini a les manilles (un 3de10fm i sis 2de9fm, cinc dels quals descarregats), sumat als bons resultats presentats en el 4de9f han convidat els malves a explorar el territori desconegut del 4de10fm: “el principal repte és la incògnita; l’investiguem, el treballem i cada dia descobrim coses”, ha apuntat el cap de colla.

El 4de10fm ha anat a plaça dues vegades i en tots dos casos, a càrrec dels Castellers de Vilafranca, però s’ha quedat lluny de dibuixar-se. El 1996 van lligar el peu en dues ocasions durant la diada de Tots Sants (quan encara no s’havien enfrontat al 3de10fm, que assolirien el 1998), però es va ensorrar abans de sonar gralles per l’excés de pressió del folre. L’any passat, el castell va caure quan es col·locaven setens. Els verds van optar, a diferència dels Minyons enguany, per no posar laterals, i van fer pujar dues mans per rengla i també dos vents.

SANTI TERRAZA

 

Foto 1: 4de9 amb folre dels Minyons, ahir a Granollers (Foto: Pere Geis)

Foto 2: Un detall dels laterals del 4de9f d’ahir (Foto: Pep Ribes)

Foto 3: Assaig de 4de10fm, divendres al local (Foto: Joan Maeso)

Foto 4: Intent de 4de10fm dels Castellers de Vilafranca, per Tots Sants de l’any passat

Articles relacionats:

El 3de10fm torna a tenyir el cel de malva

El planter renovat dels Minyons

Els Minyons, forts de principi a fi

Els Minyons s’actualitzen, versió 2014

Els Minyons i la muntanya

 

3 comments

  1. Pingback: El 4de10fm: un nou sostre casteller | RevistaCastells.cat

  2. Pingback: El primer triplet o quadruplet emmanillat? | RevistaCastells.cat

  3. Pingback: Els verds aniran pel 4de10fm | RevistaCastells.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *