Els Castellers de Barcelona i el 4de9sf

Foto1L’any 1995, a la Diada dels Minyons de Terrassa els Castellers de Barcelona van sorprendre un emergent món casteller provant el 3de8 per sota. En aquells moments, la gamma extra era incipient. Només dos anys abans els Minyons havien carregat la primera torre de 9 amb folre i manilles, que un any després descarregaria la Colla Vella. El 5de9 amb folre havia estat carregat a la Mercè d’aquell, per primer cop, pels Minyons i parlar d’un 3de8 per sota –quatre anys abans que la Vella se’l fes seu– constituïen paraules majors. Però els Castellers de Barcelona, que acabaven de fer el salt al 5de8 (castell que en aquell moment només feien cinc colles més), li van veure possibilitats al 3 per sota. L’intent al Raval de Montserrat va quedar ben a prop d’arribar a bon port. El castell va caure quan ja s’havien aixecat tots els pisos, incapaç de suportar l’última sotragada.

Dinou anys després i coincidint amb la mateixa Diada de Minyons, els Castellers de Barcelona han tornat a sorprendre un món casteller malacostumat a veure construccions galàctiques gairebé cada setmana. No ha estat a Terrassa –diada que formava part del seu calendari des de 1987, però a la que enguany no hi han assistit–, sinó a casa seva, al Clot, on han participat en la festa del barri. Els de la camisa vermella han atacat el 4de9 sense folre en segona ronda, després de completar el seu segon 9de8.

El castell ha pujat ferm, però ha cedit quan entrava l’aixecador. S’havia tancat en excés a sisens i no ha pogut mantenir la mida necessària. Ha estat un intent més que digne, ja que ha demostrat que l’han portat a plaça després d’un rigorós treball a l’assaig. Tres noies hi han pujat al pis de quarts, un fet inèdit en tots els intents anteriors de 4de9sf.

Foto2El cap de colla d’aquell migdia de novembre de 1995 i del d’avui és el mateix: Jaume Montoliu, que actualment compleix la seva tercera etapa com a màxim responsable de la colla firmant una temporada per emmarcar: la millor que ha assolit mai la colla. Montoliu i el seu equip havien estat treballant el titànic 4de9sf en les darreres setmanes, amb la intenció d’explorar-hi les possibilitats un cop complerts tots els objectius de l’any. L’evolució dels assaigs donaven bons resultats, però a mida que s’acostava la Diada del Clot calia decidir si una construcció d’extraordinària dificultat com aquesta aniria finalment a plaça.

Dimarts, després de l’assaig, el cap de colla va manifestar als seus que el 4 es plantejaria només “si anava molt bé a les proves de divendres”… i el que es va veure al local del carrer Bilbao divendres a la nit va tocar la perfecció: un 4de8 net executat de manera impecable, pas a pas i pis a pis. El vídeo de la prova va circular ràpidament per les xarxes i ahir components dels Minyons, de la Joves i dels verds, que han descarregat aquesta titànica construcció es van quedar realment meravellats en veure com de bé havia anat a l’assaig. Montoliu tenia un problema: dimarts a la nit no hi comptava amb el 4de9sf per diumenge, però després d’aquella extraordinària prova de divendres, el castell només tenia un destí possible: a plaça.

IMG-20141116-WA0002 copiaAl Clot, avui, l’intent de 4de9sf ha posat de manifest l’excel·lent treball realitzat pels Castellers de Barcelona a l’assaig, malgrat que finalment la construcció no ha pogut dibuixar l’aleta. De fet, el 4de9sf enguany no s’ha descarregat (la Joves l’ha coronat en dues ocasions i la Vella i els Castellers de Vilafranca en una) i, tot i que el món casteller viu una època en contínua ebullició, continua essent una meta de màxim nivell, que només s’assoleix en comptades ocasions. Els de Barcelona s’hi han quedat a prop i han demostrat que l’assaig, la mentalitat i la voluntat poden arribar a superar fronteres. Han assolit l’èxit, tot i que no aquest premi. Però ja pensen fer-ho l’any vinent.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Intent de 4de9sf dels Castellers de Barcelona, entrant l’aixecador

Foto 2: Peu de 4de9sf fins a sisens (Foto: Roberta Esteves)

Foto 3: Detall del 4de8 net a l’assaig de divendres

Foto 4: Intent de 4de9sf (Foto: Pedro)

Articles relacionats:

L’any dels registres per als de Barcelona

Dones al terç del 4de8