L’any dels registres per als de Barcelona

9de8Per als Castellers de Barcelona el 2014 serà l’any dels registres: han superat la seva millor actuació en quatre ocasions, un fet realment extraordinari. Però, encara més rellevant, el 2014 està destinat a ser per als de la camisa vermella l’any en què esdevenen una colla gran. De les de veritat.

La colla degana de Barcelona va tancar el 2012 amb dos castells de 9 carregats. Les cinc temporades anteriors no n’havia fet cap. Aquest any, porten cinc 4de9 amb folre descarregats, nou 3de9f (més dos carregats) i el 9de8 (amb un enxaneta) que han estrenat avui, durant la diada del Roser a Vilafranca. És a dir, disset castells de 9 o superiors, quinze dels quals completats. I tenen en cartera el titànic 4de9 sense folre, que, si els assajos donen bons resultats, podrien dur a plaça a la Diada del Clot, el 16 de novembre. Què ha passat aquí? Com és possible fer un salt tan espectacular quan una colla porta una dinàmica d’estancament?

A diferència d’altres colles que han fet un salt important a base d’incrementar les hores d’assaig (generalment, afegint-hi un tercer dia a la setmana), en el cas dels Castellers de Barcelona la principal raó del canvi protagonitzat és mental. Els de la camisa vermella han arribat a creure’s que podien fer coses grans i han aconseguit trencar una dinàmica de conformisme –i, fins i tot, de pessimisme–, que anys enrere els havia impedit créixer més.

Probablement, aquest canvi va començar a arribar a la diada de Màrtirs de Vilafranca (plaça que conserven entre els millors records de la colla, ja que el 1982 van fer el seu primer 4de8) de fa dos anys, quan van aconseguir recuperar el 5de8, castell que feia nou anys que havia desaparegut dels seus registres. Aquell 4 d’agost del 2012, els Castellers de Barcelona van començar a escriure una nova història en la seva dilatada trajectòria. Finalitzarien la temporada amb deu 5de8. S’ho van creure i de valent.

3de9fMerce2El 2013, el 5de8 va arribar el mes de maig i el 3de9f a la seva Diada d’aniversari, el juny. El ritme va anar in crescendo i ha explotat aquest any, quan se n’han fet un fart de revalidar els seus millors registres amb el 3 i el 4de9 amb folre, sumant-hi primer el 5de8, després el 4de8 amb l’agulla, a continuació el 3de8 amb l’agulla, i ara el 9de8.

Jaume Montolio ha substituït enguany Ramon Morentín com a cap de colla i es va marcar com a principal objectiu injectar confiança a la colla en les seves possibilitats. De tarannà positiu i lluitador, Montolio –que ja va ser cap de colla els anys 1994-95 i 2000-01– va intensificar les proves a començament de temporada amb la visió de recollir els fruits en el tram final. I, de fet, ha estat des de la Mercè quan els èxits han estat cada cop més grans, estrenant el 3de8 amb l’agulla, el pilar de 7 amb folre i el 9de8, a més de consolidar el 4de9 amb folre.

Montolio va estructurar una Tècnica amb quatre equips que treballen de manera autònoma (Troncs, Pinyes, Canalla i Pilars), però amb notable capacitat de decisió en les seves respectives àrees. Això, afegit a la seva determinació com a cap de colla, ha donat un bon resultat en la consecució de registres i l’estabilització de les quotes més altes en la major part de diades amb cert compromís. La campanya entre el jovent –que ha portat moltes cares noves i joves a la colla– ha ajudat a fer-ho possible.

I aquesta determinació i confiança en les seves possibilitats es manifesta també en el planter d’estrenes que duen a terme. Avui, al 9de8 s’hi ha estrenat un dos que abans només havia fet castells de 6. Com l’enxaneta que va descarregar el pilar de 7 amb folre a les Corts fa tres setmanes, que abans només havia fet pilars de 4 a plaça. El nombre d’estrenes al terç i al quart dels troncs de 8 dels de la camisa vermella és enguany notable.

El darrer repte que preparen els Castellers de Barcelona és d’una altra galàxia: el 4de9 sense folre. De moment, han fet el 4de8 net fins aixecador dues vegades a l’assaig i han fet pujar dos cops més els sisens damunt la pinya. Si els assajos continuen oferint garanties, el cap de colla se’l planteja portar a l’última actuació de l’any: el 16 de novembre al barri del Clot.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 9de8 assolit a Vilafranca, avui 2 de novembre (Foto: CdB)

Foto 2: 3de9 amb folre a la Mercè de 2013 (Foto: CdB)

Articles relacionats

El dolç moment casteller de Barcelona

Barcelona, Sants i Gràcia trenquen registres

L’agulla que marca la diferència