El 3de8f i la complexitat dels castells universitaris

3de8fEl passat divendres, la colla castellera universitària dels Arreplegats de la Zona Universitària va assolir el 3de8 amb folre, una estructura de gran dificultat i que esdevé la segona construcció de 8 assolida per una colla de l’àmbit universitari. En dues ocasions, la darrera aquest mes de juny, han assolit el 4de8. En el seu repertori tenen també el pilar de 7 amb folre i manilles i el 2de7 amb folre. Dins del repertori ortodox hi figuren a banda del carro gros, el 3de7 per sota, el 7de7 o el 5de7.

De 3de8 amb folre a plaça tan sols n’hi ha registrat un que els Xiquets de Reus van fer l’any 1996, a mena d’assaig del 3de9 amb folre que van aconseguir aquella temporada. El 2de7 amb folre, tot i estar considerat fora del circuit convencional, ha estat assolit per diverses colles castelleres. En el camp universitari ha anat a càrrec dels Arreplegats ZU, els Passarells del TC de Mataró, els Ganàpies UAB, Marracos U.de Lleida i Xoriguers U.de Girona.

El cap de colla dels Arreplegats, Roderic Picó, ha explicat que van decidir atacar el 3de8f per tal de treure un gran castell al primer del curs, ja que habitualment els millors registres el fan en el segon semestre lectiu, “implicant el màxim de gent possible de forma directa en el castell, i que no fos únicament pujant al tronc”.

La gesta s’ha assolit en un moment dolç de la colla: porten quatre 2de7 amb folre descarregats en aquest primer tram de temporada. Els Arreplegats n’havien descarregat tres en en els dos últims anys. Aquest era un dels principals objectius de la Tècnica al principi de temporada. Els quatre 2de7 amb folre han tingut la peculiaritat que han canviat peces del folre cada vegada que l’han executat, per tal de que tot el folre del 3 hagués fet un castell amb folre abans de fer-lo.

Sobre la dificultat del 3de8 amb folre, no són gaire partidaris de comparar castells convencionals amb universitaris, “trobo que són coses diferents, igual que ho poden ser els falcons dels castells”, ha sentenciat Picó. Segons el cap de colla el 3de8f fins aixecador s’assembla a una prova convencional fins a sisens, però “quan et puja una enxaneta universitària, és el que fa que sigui un castell potser més gran que una prova de 3de9f fins a sisens”.

Li hem demanat a Roderic Picó que valori algunes de les construccions més destacades del repertori universitari.

4de8: “Gegant. Per a mi, el millor castell fet mai per Arreplegats, doncs implica una feina tècnica brutal i una execució a plaça perfecta per tal de poder-se descarregar”.

Pde7fm: “Implicació. Un castell que requereix implicació d’un bon gruix de gent de forma molt regular als assajos. Han estat les primeres manilles universitàries”.

3de8f: “Assolible. El fet d’haver-se intentat una vegada i prou, titllava aquest d’inassolible, o l’altre extrem que requeria massa assaig pel castell que és. No deixa de ser un castell de 8 pisos universitari, però per a mi, un castell de primer tram, per fidelitzar tanta gent com sigui possible a la colla”.

3de7s: “Perfecció. Requereix que no hi hagi cap error en la seva execució. Una aixecada dos segons més tard del que toca, i va avall un 3de7s universitari”.

2de7f: “Respecte. És un castell que no se l’hi ha de perdre el respecte, tot i que si tens les peces de tronc necessàries, et pots permetre rotacions al folre. Assolible sense folre”.

De cara al futur, els Arreplegats no descarten folrar i pujar un pis més algun altre castell. També assagen manilles per la torre. Un 2de7 o un 3de8, tots dos sense folre, serien les quimeres universitàries. De moment, aquest dijous 18 de desembre, celebraran la diada d’aniversari dels Arreplegats amb l’objectiu de fer castells simultanis i el 5de7.

CARLES ESTEVE

Foto portada: Folre del 3de8f dels Arreplegats de la ZU (@arreplegats)

Foto1: 3de8f dels Arreplegats ZU (@arreplegats)

Articles relacionats:

Les manilles universitàries: optimitzar recursos