Gent que es descalça

1 copiaEn Xevi, en David, en Joan i l’Oriol representen una era novella d’integrants de folre, que oscil·la entre els 20 i els 40 anys d’edat. Els quatre militen en colles que, durant les darreres temporades, han treballat de valent i executat amb èxit els folres del 2de8 o castells de 9. La seva vinculació castellera, l’oportunitat d’anar al folre, té circumstàncies diferents. Alguns no fa més d’un any que han començat; i de seguida, per condició física i mida, ja han hagut de gaudir o patir construccions considerables. D’altres, després de molts anys de sentir la rauxa o la decepció des de sota, han passat al procés de formar part de la segona pinya amb un doble objectiu: mantenir una certa estabilitat dels segons i protegir els terços. Tots ells veneren les respectives tècniques pel paper que han agafat i reivindiquen que ocupar una posició en aquest embolcall només l’ostenta aquell més compromès.

Durant les tres darreres temporades, la febre dels folres ha revolucionat els locals d’assaig. Un repartiment mensual equilibrat de camises i la moral de menjar-se el món casteller, sobretot, el de nova fornada, ha permès a moltes colles plenament consolidades en la gamma bàsica de 8 o, fins i tot, només amb el 4de8, plantejar-se seriosament l’assalt al castell folrat. En aquesta nova etapa, els responsables tècnics han de fer una selecció acurada i sempre adonar-se’n de la realitat de limitacions que no permet fer massa variacions en l’alineació del folre en qüestió, a diferència de les que sí poden fer formacions de més renom. Els criteris de selecció passen per l’alçada, el pes i l’extrema responsabilitat, tant en l’assaig com el dia de l’actuació. Colles en progressió ascendent en els últims anys, com els Marrecs de Salt, els Xiquets de Reus, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Sant Cugat són conscients que folrar-se, a part de significar un ascens qualitatiu, pot representar més d’un problema davant els escassos plans B que es tenen.

2 copiaAtracció per un anunci

Xevi Casadesús, natural de Pardines (Ripollès), però resident a Salt, té 37 anys. Tot i estar allunyat de la zona castellera tradicional, des de fa molts anys s’ha sentit atret per aquesta pràctica. Els Capgrossos de Mataró, on hi té molts amics que l’han introduït en qüestions més tècniques, van representar el preàmbul a l’hora d’entrar a formar part dels Marrecs de Salt. Precisament, un amic, el Dani Roca, el va empènyer a entrar a Marrecs, l’any 2012. “Per Sant Narcís a Girona, Salt es bolcava en aconseguir el primer 2de8 amb folre de la seva història. Veient l’al·licient i la insistència del Dani vaig decidir que era el moment d’enfaixar-me”. En Xevi va viure aquell primer castell amb folre dels de Salt, que va quedar només en carregat, des de la soca. Aquella posició, tal i com ell confessa, “en què tot es veu ennegrit”. Casadesús considera que “a sota no ho vius amb tanta pressió, malgrat que són uns moments d’extrema concentració. “Empenys al davant i escoltes un seguit de paraules que… millor no anomenar-les”.

La primera torre dels de la camisa blau nit va carregar-se sobradament, però els nervis en l’excessiva rapidesa en què va baixar la canalla va provocar una caiguda insalvable. Ell mateix apunta que la primera oportunitat de vestir una camisa, en aquest cas a baix, li va costar un copet al cap arran de l’obertura que hi va haver dalt d’aquell primer folre de la formació gironina. Tot i això, “el petit accident sofert no em va fer agafar por de cara els reptes que vindrien després”, assegura.

Des d’aquella Festa Major de Girona, la seva assiduïtat als assaigs li ha donat l’oportunitat de viure els majors èxits de la colla en un destacat paper dalt del folre. A més, l’alçada i el seu pes eren òptims per convertir-se en un vent del folre del 2de8. La primera experiència va arribar per Sant Jaume, a Salt, la Festa Major, en què la colla estava embogida per descarregar la torre, que finalment va aconseguir. “Vaig anar de segon vent; la meva funció era ajudar al primer, que tenia l’objectiu de pressionar el pit cap al centre de l’estructura, amb la mà dreta empènyer un terç i amb l’esquera l’altre.  El punt de concentració era màxim, però els nervis no em van trair i vam descarregar-lo amb tranquil·litat i agilitat”.

La placidesa del primer va traduir-se amb molt de patiment al segon de la temporada. A la Diada Marreca, a principis d’octubre, el Xevi va passar a ocupar la posició de primer vent. “Em va costar molt, les mans em coïen. L’ascens va ser molt tremolós i notava un moviment cada segon que passava”. Aquí, el nostre protagonista va descobrir les diferències entre fer de segon i de primer vent, sobretot, perquè el primer vent treballa molt més pendent del que passa a nivell de tronc. Finalment, el que van aconseguir per Sant Narcís, la sensació d’anar al folre com a primer vent en un castell a la plaça del Vi, va ser-li d’allò més especial per tot el que li significa la història de l’actuació de Fires. “En el moment de col·locar-te mires cap a la dreta i esquerra i veus l’escenari de l’actuació ple a vessar. Hi ha un sentiment tradicional i aquest pessigolleig et posa nerviós i, alhora, et motiva. Són vicissituds que només pot saber qui està en aquella determinada posició”.

De cara l’any vinent, en Xevi confessa que li agradaria anar de primer vent al pilar de 7 amb folre, ja que es treballa amb la mateixa alineació del 2de8. A més, dóna pistes de les primeres proves de 3de9 amb folre, que veuran la llum d’aquí a dues o tres temporades. Ara bé, la feina en aquestes construccions és diferent i no sap aclarir ben bé la posició que ocuparia. “Ja hi hem col·locat quints alguna vegada, però el treball amb aquest folre s’ha de fer a consciència, a ritme de pas de formiga”.

Com a últim detall, Casadesús creu que qui mereix anar dalt del folre és el casteller que es compromet a assistir a tots els assaigs i mostra el convenciment que executarà al 100% el treball requerit. “La junta tècnica decideix als assaigs els components que formaran part del folre. Sí que hi pot haver-hi algunes rotacions, però normalment el lloc ve concedit per una eficiència d’assaig i no per estar casat amb les amistats que manen”.

3 copiaL’avellaner l’orienta al folre

David Aguadé Vidal té 26 anys. Resideix a Riudoms, al Baix Camp, a tocar de Reus. El color de la fruita seca avellana de l’exterior del seu mas l’ha dut a portar la camisa, des del 2010, dels Xiquets de Reus després de tenir un primer contacte amb el món casteller universitari a les files dels Ganàpies de l’Autònoma. L’entrada d’Aguadé a la formació reusenca no era equivalent a l’esplendor de la darrera temporada. “A meitat de la temporada 2010 vaig decidir arribar-me fins al local d’assaig. Hi havia el Rafa Llamas de cap de colla i, per segon any consecutiu, hi havia un pèl de desmotivació per haver quedat fora del Concurs de Tarragona”. En David explica que Reus passava per una etapa de transició i, tot just cap a final d’any, es tornaven a assajar folres del 2de8 al pati, tenint en compte que des de Misericòrdia del 2007 no s’aconseguia carregar. “Era conscient que l’època de fer només el 3 i el 4de8 s’acabava; només calia aglutinar el màxim de gent per prendre’ns seriosament l’aspecte folre”, assegura.

El 29 d’octubre del 2011 va arribar la jornada d’estrena per en David. Després d’un any de treball intens de local, els de la camisa avellana tornaven a ensenyar a plaça un castell amb folre. Després de descarregar el 3de8 a la primera ronda, la colla aconseguia carregar, in extremis, el 2 de 8 folrat i, Aguadé ho va viure com a primer lateral. “Estava plenament convençut que havia de controlar el bellugueig dels terços amb els braços i recolzar-me per les crosses amb la cuixa. Vaig posar-me molt nerviós a la prèvia i durant l’execució. No obstant, la primera experiència em va fer agafar plena confiança en els catorze que vindrien posteriorment, dotze dels quals descarregats”. De totes maneres, assegura que el més sofert va ser el que van aconseguir el passat 20 d’octubre a Alcover, sobretot, perquè el que feia de segon lateral va haver de suar molt més del que acostuma a ser habitual.

Aguadé també va ser primer lateral del 3de9 folrat que els reusencs van recuperar disset anys després. “En la gran quantitat de bones proves que hem realitzat t’adones de la diferència més quantiosa que hi ha al folre; és de dimensions molt més complexes que el del 2de8”, remarca. El relat de David sobre les sensacions que hi havia en aquell folre del castell de 9 del passat 5 d’octubre són indescriptibles: “Portàvem una línia d’assaig ascendent. No m’esperava que el féssim tan rodó. Des de la meva posició, vaig notar els habituals tremolins i la sensació general de com si aixequéssim un 3de8 pujat d’alçada. La baixada del pom de dalt, potser va ser el moment més delicat, que es va superar quan els quints baixaven. En aquell moment, enmig d’un efecte eufòric empès per tots els integrants, era conscient que els Xiquets recuperaven el rang de 9”, assegura. “Encara estic impressionat, això és molt gran”, afegeix.

Per acabar, Aguadé ressalta la competència que hi ha al local del carrer Rosich per guanyar-se una posició al folre. Respon amb sinceritat: “Durant la darrera temporada hi hagut molta competència, cordial, per tenir una plaça al folre, sobretot el del 2de8, malgrat que la colla no ho veu com una acció de rivalitat sinó de petits canvis que s’han d’anar introduint per polir aquelles mancances que et mantinguin una qualitat en l’estructura”.

Segones mans en el 2 i primer lateral en el 3

Joan Justé, natural del barri de Gràcia de Barcelona, té 39 anys. Es considera un dels pares creadors dels Castellers de la Vila de Gràcia, l’any 1996. Malgrat ser un casteller veterà, la seva presència als folres és recent i ha arribat poc després de l’estrena dels de la camisa blava en aquest nivell. Després de viure els castells des de la pinya i des del tronc com a segon, posició que va haver d’abandonar per incompatibilitats laborals, ara s’ho mira des d’un pis superior.

Justé subratlla el paper, a vegades oblidat per alguns sectors, del folre: “Tothom que el configura s’ha de sentir útil. L’entesa amb el que tens davant, el tema dels peus, saber resoldre els problema quan s’obre la pinya al 3, fer senzilla la feina… són factors per mantenir el bon port del castell”. Personalment, confessa sentir-se millor com a primer lateral al 3de9 folrat, que no pas al 2de8 amb folre, malgrat que el darrer hagi estat l’estructura més utilitzada de la colla aquesta temporada. Com que va entrar al folre al setembre, no ha pogut viure plenament la sensació de les catorze que s’han aconseguit, una xifra realment espectacular per una colla que tot just l’acaba d’estrenar. “Anar de segones mans d’una torre fa que hagis d’exercir una força explosiva amb els braços. Tot i això, el paper de primer lateral del 3 tampoc no ha de ser vist com un rol plàcid”, remarca.

Finalment, en Joan, ressalta que la fidelitat i el compromís en els assaigs es tradueix en premi a la colla de la camisa blava: “Qui assaja dimarts, va al folre de diumenge. La Tècnica ho ha considerat sempre per aquest cantó. Sí que es fan diverses rotacions, sobretot en el folre del 3. Entenc que el nivell de titularitat als folres i al tronc s’ha d’assajar”, apunta en relació a les colles més grans que col·loquen suplents als assajos i posen els titulars a l’actuació.

4 copiaVent durant la quarantena

Oriol Bota llueix la camisa dels Castellers de Sant Cugat des de l’any 2005. Natural mateix Sant Cugat del Vallès, té 44 anys i abans de pujar com a vent dalt dels folres del 2de8 havia ocupat alguns càrrecs a de la junta Tècnica. Ha participat, sigui com a primer o segon vent, en pràcticament totes les torres que la colla porta fent des de la primera, carregada en indoor al Pavelló d’Esports a la Festa Major del 2012.

L’Oriol referma que anar de primer vent et causa molta més pressió i motivació alhora. “Tens una sensació estranya, de compromís. No disposes de contacte visual”, afegeix. A més, explica que el cas de la colla de Sant Cugat esdevé d’exemple a seguir per altres colles que volen fer el pas als castells de 8. “Treballar i treballar ha fet que la colla hagi pogut arribar fins on és ara i amb això vull remarcar amb claredat que folrar-se amb un castell tan tècnic, com és un 2de8, no és cosa de tres assaigs. La bona coordinació de les posicions al folre i una màxima concentració et porta a l’èxit, conclou.

En referència als nervis, Bota, assegura que poden fer de les seves al folre. “Quan hi ha una estirada en el moment de la coronació, els nervis hi són. Com a vent hi tens una gran implicació i cal pressionar pit amunt cap al centre de l’estructura. En qüestió de segons, quan es retiren els més petits, els components del folre passem de la dimensió pesant a la dimensió assequible. Així és com he vist personalment els assalts de 2de8 folrat de la meva colla”.

Bota considera que no hi ha, si més no fins al moment, competència per pujar als folres dels de la camisa verda. “En el nostre cas, la gent sí que ve als assaigs. I hi ve en un nombre important i, això, pot ser símptoma de canvis. Ara bé, la generositat guanya a la mandra. Segons els nostres responsables tècnics, qui assisteix a l’assaig, molt possiblement pujarà al castell el dia de l’actuació. Tot i així, el colze a colze per anar a un lloc del folre, de moment, no s’ha instal·lat al local”.

DAVID PRATS

Article aparegut a l’Anuari Castells 2014

Articles relacionats:

Daus de moltes cares

Castellers que no veuen el sol

Els valors emergents

156 comments

 1. Pingback: Les colles emergents i el 2de8f | RevistaCastells.cat

 2. I just want to say I am very new to blogging and truly liked your blog site. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You amazingly have great well written articles. Thank you for revealing your website.

 3. I’m really impressed along with your writing skills and also with the format on your weblog. Is this a paid subject matter or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is uncommon to look a nice blog like this one these days..

 4. Health and Fitness 13 abril, 2018 at 9:40 am - Reply

  Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 5. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this website, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon..

 6. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 7. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely great. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a wonderful site.

 8. Health and Fitness 14 abril, 2018 at 12:17 am - Reply

  Hi there, I found your blog via Google whilst looking for a comparable topic, your website got here up, it appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 9. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 10. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless truly really worth taking a appear, whoa did one particular study about Mid East has got more problerms too

 11. Health and Fitness 16 abril, 2018 at 2:09 am - Reply

  Hello very nice website!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m glad to search out a lot of helpful information right here within the put up, we need develop extra strategies in this regard, thanks for sharing.

 12. Health and Fitness 16 abril, 2018 at 4:38 pm - Reply

  hello!,I love your writing so much! proportion we keep up a correspondence more approximately your post on AOL? I need an expert in this space to unravel my problem. May be that is you! Having a look ahead to see you.

 13. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch! “The guy with the biggest stomach will be the first to take off his shirt at a baseball game.” by Glenn Dickey.

 14. Hi, Neat post. There’s an issue with your site in web explorer, might test this¡K IE still is the marketplace chief and a large component to folks will omit your fantastic writing because of this problem.

 15. hello!,I really like your writing very a lot! proportion we keep up a correspondence extra about your post on AOL? I need a specialist in this area to resolve my problem. May be that’s you! Taking a look forward to look you.

 16. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 17. Emery EPS is a Search Engine Optimization company that provides SEO Services. Their proprietary SEO strategies help struggling websites and aspiring business owners to rank their websites higher in multiple search engines like Google , Yahoo and Bing. They provide local and gmb map ranking for businesses in Coasta Rica, New York, Los Angeles, Portland, Sacramento, Phoenix, Las Vegas, Denver, Houston, California and many other local areas. Find more at https://www.emeryeps.com.

 18. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 19. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 20. excellent put up, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not realize this. You must proceed your writing. I am sure, you’ve a great readers’ base already!

 21. Just desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 22. RETS PRO reviews and information are offered within our community forums. RETS PRO serves a group of developers and real estate professionals who require the ultimate flexibility of their RETS output. RETSPRO wordpress real estate plugin is the essential software suitable for any real estate website developer. RETSPRO was built especially for web developers to allow them with the various tools to truly customize a site used for real-estate clients.

 23. I am now not sure where you’re getting your information, but good topic. I must spend some time studying more or understanding more. Thank you for excellent info I used to be on the lookout for this info for my mission.

 24. Normally I don’t learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite nice post.

 25. I together with my pals happened to be looking through the nice advice from your site while before long developed a horrible feeling I had not expressed respect to the website owner for those tips. All the ladies appeared to be so very interested to study them and have now unquestionably been using them. I appreciate you for indeed being quite kind and for getting some exceptional issues most people are really eager to learn about. My personal sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

 26. I like this weblog very much, Its a really nice billet to read and receive info . “Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren’t.” by Margaret Hilda Thatcher.

 27. Thanks for sharing superb informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect web-site.

 28. Wow, marvelous blog layout! How lengthy have you ever been running a blog for? you make running a blog look easy. The overall glance of your website is magnificent, as neatly as the content material!

 29. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 30. hello!,I love your writing very much! proportion we communicate more about your article on AOL? I require an expert on this area to unravel my problem. Maybe that’s you! Looking ahead to look you.

 31. I actually wanted to write down a message in order to say thanks to you for the lovely tips you are writing at this website. My considerable internet look up has at the end been compensated with good quality details to talk about with my guests. I would say that most of us website visitors actually are undoubtedly fortunate to dwell in a good community with many awesome professionals with beneficial hints. I feel quite happy to have used your web site and look forward to plenty of more excellent times reading here. Thanks once again for everything.

 32. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 33. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually recognise what you’re speaking about! Bookmarked. Kindly also seek advice from my website =). We may have a hyperlink trade contract among us!

 34. Thank you for sharing superb informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect website.

 35. I do trust all the ideas you’ve introduced for your post. They’re very convincing and can definitely work. Still, the posts are very short for newbies. May just you please extend them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 36. I want to point out my respect for your kindness giving support to individuals that actually need assistance with your area of interest. Your personal dedication to getting the message all-around appeared to be extremely interesting and has in most cases empowered some individuals like me to attain their pursuits. This important help and advice entails a lot to me and extremely more to my mates. Thank you; from all of us.

 37. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 38. I wanted to create you a very little note so as to give thanks as before for these striking solutions you have shown at this time. It was really wonderfully generous of people like you to provide unreservedly just what many people would’ve made available for an electronic book to help make some money for their own end, notably considering that you could possibly have tried it if you ever decided. The thoughts in addition served to become a fantastic way to know that other individuals have the identical eagerness much like my own to grasp very much more on the subject of this issue. I believe there are some more pleasant times up front for people who take a look at your blog post.

 39. great publish, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not realize this. You should proceed your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

 40. I think this is one of the most vital info for me. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 41. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Studying this info So i¡¦m happy to show that I’ve a very excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot unquestionably will make sure to don¡¦t overlook this web site and provides it a look on a continuing basis.

 42. I got what you intend, regards for posting .Woh I am happy to find this website through google. “Don’t be afraid of opposition. Remember, a kite rises against not with the wind.” by Hamilton Mabie.

 43. I have been browsing on-line greater than three hours these days, but I by no means discovered any interesting article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content material as you did, the net might be a lot more useful than ever before. “No one has the right to destroy another person’s belief by demanding empirical evidence.” by Ann Landers.

 44. I wanted to send you that bit of observation in order to give many thanks again with the striking tips you have documented on this website. It has been certainly seriously generous of people like you to offer unreservedly all that a lot of people could possibly have supplied as an e-book in order to make some dough for themselves, primarily seeing that you could possibly have done it in case you decided. These good ideas in addition served to be a easy way to be certain that most people have the identical keenness like my own to realize whole lot more pertaining to this condition. I know there are a lot more pleasant instances in the future for people who browse through your blog post.

 45. I and also my friends came going through the great helpful hints found on your website then the sudden got a terrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those strategies. These boys appeared to be certainly joyful to read through all of them and have now simply been taking advantage of them. We appreciate you actually being well kind as well as for making a decision on this kind of superior useful guides millions of individuals are really needing to know about. My sincere apologies for not saying thanks to you earlier.

 46. I just wanted to send a simple word so as to thank you for the fabulous strategies you are sharing on this site. My considerable internet look up has at the end been recognized with high-quality facts and techniques to talk about with my company. I would point out that most of us site visitors actually are definitely blessed to dwell in a really good place with very many wonderful individuals with valuable concepts. I feel truly lucky to have come across your entire webpage and look forward to so many more awesome minutes reading here. Thank you again for all the details.

 47. SweetWonderful blog! I found it while browsingsurfing aroundsearching on Yahoo News. Do you have any tipssuggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! ThanksMany thanksAppreciate itCheersThank you

 48. Usually I don’t read article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great article.

 49. I carry on listening to the newscast lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 50. A person essentially lend a hand to make seriously posts I might state. That is the first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this actual post amazing. Fantastic job!

 51. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 52. I and also my pals were actually reviewing the excellent tips and tricks from your web blog and unexpectedly I got a horrible feeling I never thanked the web blog owner for those strategies. Most of the people happened to be so excited to see them and have now without a doubt been loving those things. Thank you for indeed being well helpful as well as for settling on this sort of really good things millions of individuals are really desperate to understand about. My personal honest regret for not saying thanks to you earlier.

 53. I do believe all the ideas you’ve presented to your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for starters. Could you please extend them a little from next time? Thank you for the post.

 54. I do accept as true with all the ideas you have offered to your post. They’re really convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too short for starters. May you please prolong them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 55. I think this is one of the most significant info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 56. Terrific paintings! This is the kind of information that are supposed to be shared across the internet. Shame on the seek engines for not positioning this submit upper! Come on over and discuss with my site . Thank you =)

 57. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 58. I am only commenting to make you understand what a fabulous experience my cousin’s daughter obtained reading through your site. She figured out such a lot of details, not to mention how it is like to possess an incredible helping mindset to make folks without difficulty know just exactly selected multifaceted subject matter. You actually exceeded people’s desires. Thanks for coming up with such productive, trustworthy, educational and as well as cool tips about this topic to Lizeth.

 59. I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i¡¦m satisfied to express that I have a very just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot certainly will make certain to do not disregard this site and provides it a glance on a constant basis.

 60. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 61. A person necessarily lend a hand to make severely articles I might state. That is the first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to make this actual submit extraordinary. Great activity!

 62. obviously like your website but you need to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to inform the truth however I’ll surely come again again.

 63. Today, I went to the beachbeachfrontbeach front with my kidschildren. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She putplaced the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completelyentirelytotally off topic but I had to tell someone!

 64. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I really like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I cant wait to read much more from you. This is really a wonderful website.

 65. I reallyI trulyI seriouslyI absolutely love your blogyour siteyour website.. Very niceExcellentPleasantGreat colors & theme. Did you createdevelopmakebuild this websitethis sitethis web sitethis amazing site yourself? Please reply back as I’m looking totrying toplanning towanting tohoping toattempting to create my ownmy very ownmy own personal blogwebsitesite and would like towant towould love to knowlearnfind out where you got this from or what theexactly what thejust what the theme is calledis named. ThanksMany thanksThank youCheersAppreciate itKudos!

 66. Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 67. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this info for my mission.

 68. I really wanted to post a brief word to be able to say thanks to you for some of the wonderful recommendations you are giving on this site. My time consuming internet investigation has now been recognized with pleasant strategies to exchange with my family members. I would state that that most of us website visitors actually are rather endowed to be in a useful network with many awesome professionals with very helpful ideas. I feel really fortunate to have encountered your entire site and look forward to so many more fabulous moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 69. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 70. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 71. Thank you for another informative web site. Where else may just I am getting that type of information written in such an ideal manner? I’ve a challenge that I am just now running on, and I’ve been at the glance out for such information.

 72. I do accept as true with all of the ideas you have presented to your post. They are really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too brief for beginners. May just you please extend them a bit from next time? Thank you for the post.

 73. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 74. I do trust all the ideas you have introduced to your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are too brief for beginners. Could you please prolong them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

 75. Normally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, very nice post.

 76. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 77. Somebody essentially help to make severely articles I’d state. This is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to make this particular put up extraordinary. Wonderful activity!

 78. you’re in reality a good webmaster. The web site loading pace is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you have done a great task on this topic!

 79. You could certainly see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart. “History is the version of past events that people have decided to agree upon.” by Napoleon.

 80. I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 81. I’ve recently started a site, the info you provide on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “If you see a snake, just kill it. Don’t appoint a committee on snakes.” by H. Ross Perot.

 82. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is actually a great website.

 83. I really wanted to write a simple remark so as to say thanks to you for the great tactics you are giving out at this website. My particularly long internet research has at the end been paid with incredibly good points to write about with my guests. I ‘d suppose that most of us readers are definitely lucky to dwell in a really good website with very many special individuals with very beneficial tips. I feel truly happy to have seen your entire web pages and look forward to many more fun minutes reading here. Thanks once more for a lot of things.

 84. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 85. You actually make it appear so easy with your presentation however I find this topic to be really something which I feel I’d never understand. It seems too complex and very wide for me. I am looking forward to your subsequent put up, I will try to get the hold of it!

 86. I’ve recently started a website, the information you provide on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “Never trust anybody who says ‘trust me.’ Except just this once, of course. – from Steel Beach” by John Varley.

 87. I’ve recently started a site, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “The man who fights for his fellow-man is a better man than the one who fights for himself.” by Clarence Darrow.

 88. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I cant wait to read much more from you. This is really a tremendous website.

 89. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is really a terrific web site.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *