La Nit de Castells a Valls presenta nou premis

Vista copiaCastells, castellers, colles i iniciatives seran premiades el proper dissabte 31 de gener a Valls, durant la novena edició de la Nit de Castells, que convoquen la Revista Castells, l’Ajuntament de Valls i la Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, amb la col·laboració de diferents empreses, organismes i institucions. La Nit de Castells és la jornada en què el món casteller es troba sense fer castells, amb l’objectiu de passar balanç a la darrera temporada, saludar-ne la nova i compartir experiències i reconeixements.

La Nit es desenvoluparà a l’espai del Centre Cultural en un acte amb continguts artístics i creatius vinculats als castells i amb un catàleg de nou premis diferents, un més que en la darrera edició. Es tracta del premi Baròmetre, que reconeix les colles que han pujat de pis i que se suma als ja existents: Premi a la Trajectòria, Premi a una Iniciativa social a favor del moment casteller, Premi Ambaixador Castells, Premi a la Colla de la temporada (que no faci castells de gamma extra), Premi la Plaça de la temporada, Premi Moment casteller de l’any, Premi L’aleta (a un projecte vinculat a la canalla) i Premi de fotografia castellera, en doble modalitat: professional i per votació popular.

La direcció artística de la Nit de Castells 2015 va a càrrec de l’actriu i dinamitzadora Jordina Biosca, que ha elaborat una proposta on els assistents seran part activa de la màgia que desprenen els castells. Coincidint amb el fet que l’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 2015 Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum i que la ciutat de Valls té en l’advocació de la Candela la seva particular celebració de la llum, Biosca li atorga un paper molt destacat gràcies a la participació de l’artista visual Sílvia Isach. La part musical anirà a càrrec del pianista Ismael Dueñas. A la Nit hi assistiran representants de la gran majoria de les colles castelleres, patrocinadors, responsables institucionals i dels mitjans de comunicació.

Només dos premis ja se saben amb antelació: els Baròmetre, que distingeixen la progressió de les colles que han pujat de pis o superat el 3de9 amb folre per primer cop (Jove de Tarragona, Castellers de Sabadell, Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Brivalls de Cornudella, Castellers de l’Alt Maresme, Castellers de Sant Vicenç dels Horts, Vailets de l’Empordà, Castellers de les Roquetes, Castellers de Sants, Xiquets de Tarragona i Castellers de Barcelona) i el de fotografia per votació popular, que ha guanyat Carolina Durán amb una imatge de canalla dels Matossers de Molins de Rei (amb 503 vots), seguida de Vinyet Solé amb una foto també dels més petits, en aquest cas dels Castellers de Barcelona (412 vots).

Els Premis Castells tenen diferents jurats: la pròpia Revista, el seu Consell Assessor, la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres, els cronistes castellers i els usuaris de la pàgina de Facebook de la revista.

PREMIS NIT DE CASTELLS 2015

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi a la iniciativa social. Reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat pel consell assessor de la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f la darrera temporada (Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Minyons de Terrassa, Capgrossos de Mataró, Xiquets de Tarragona, Castellers de Sants i Castellers de Barcelona).

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

L’aleta. Distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla d’una colla durant la temporada anterior, en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Atorgat per la Junta de la CCCC.

Premis de fotografia. Patrocinat per Repsol. Dues categories:

  1. Atorgat pels cronistes castellers.
  2. Per votació popular, a través d’un concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric.

Foto: Panorama de la Nit del 2014

Articles relacionats:

La canalla protagonitza el concurs de fotografia

Quico Pino, els Aficionats de Llorenç i la Muixeranga, premis Castells 2014