La Nit de Castells premia Òmnium, Josep Sala i la plaça del Blat

Les colles que han progressat i la Base de dades d’actuacions castelleres també han obtingut distincions

1La trajectòria del fundador dels Castellers de Barcelona, Josep Sala, Òmnium Cultural, la història i idiosincràsia de la plaça del Blat i la progressió de colles com la Jove de Tarragona, els Nens del Vendrell i els Castellers de la Vila de Gràcia, han estat els grans protagonistes de la novena edició de la Nit de Premis, que s’ha celebrat aquest vespre al Centre Cultural de Valls, convocada per la Revista Castells i l’Ajuntament de Valls. L’acte ha comptat amb l’assistència de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; l’alcalde de Valls, Albert Batet, i els representants de 73 colles castelleres d’arreu del país, a més d’altres agents de l’univers casteller. Coincidint amb la celebració de la simbòlica data de la Candela vallenca, la Nit s’ha celebrat en un espectacle àgil i fresc dirigit artísticament per Jordina Biosca amb la interpretació plàstica dels castells a través de mapping, maridats amb música de piano i contes.

2Els premis de la Nit de Castells han estat força repartits i han contemplat bona part de la realitat plural actual del món casteller. El Premi a la Trajectòria, probablement el més emotiu a les successives Nits de Castells, ha estat per al vilafranquí Josep Sala, fundador l’any 1969 dels Castellers de Barcelona i una referència absoluta en la colla degana de la capital. Sala se suma als vuit anteriors guanyadors d’aquest reconeixement: Jaume Rosset, Oriol Rossell, Pere Català, Josep Antoni Falcato, Marcel·lí Güixens, Francesc Piñas, Joan Vallès i Quico Pino.

El Premi Plaça de la temporada ha estat per a la plaça del Blat de Valls, el quilòmetre 0, per ser un escenari únic –bressol dels castells d’història bicentenària–, on les actuacions d’alt nivell de les dues colles locals es continuen vivint una intensitat genuïna, com es va copsar l’any passat en la tercera ronda de Sant Joan sota la pluja a la diada de Santa Úrsula.

3El Premi Ambaixador Castells l’ha obtingut Òmnium Cultural, per la campanya Catalans want to vote. Human Towers for Democracy, celebrada el 8 de juny del 2014, on més de 5.000 castellers van aixecar castells a vuit capitals europees i altres poblacions per dir al món que els catalans volem decidir lliurement el nostre futur com a poble. Muriel Casals ha recollit el guardó.

El Premi a una Iniciativa social –que reconeix una pràctica en el món casteller que ha destacat positivament pel seu impacte social– ha estat per a la Base de dades de la Coordinadora de Colles Castellers i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, perquè constitueix un cop culminat el procés d’incorporació de dades fins el 1926, constitueix un corpus de referència per a l’estadística i la història dels castells.

El premi L’aleta, que concedeix la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya i que distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla, l’ha guanyat el projecte Junts anem més lluny, dels Castellers de Sabadell, que desenvolupa una metodologia d’assaig que combina aspectes tècnics i psicològics, i crea dinàmiques estructurades, lúdiques i motivadores.

4Les colles que han protagonitzat darrerament salts importants també han estat protagonistes a la Nit. El Premi Colla de la temporada (amb un jurat integrat per les colles de gamma extra i que premia una colla que no és d’aquest grup) ha estat ex-aequo per als Castellers de la Vila de Gràcia (que ja el van guanyar l’any passat) i els Nens del Vendrell. En tots dos casos s’ha valorat la seva progressió i la projecció de futur.

El Moment casteller de la temporada –que premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers i que té als cronistes castellers com a jurat– ha estat per al 3de10 amb folre i manilles, carregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona al Concurs, pel simbolisme que el va distingir, el marc en què es va produir, l’efecte sorpresa que el va acompanyar i la culminació d’una trajectòria espectacular.

La Jove de Tarragona també ha estat reconeguda als nous Premis Baròmetre –que distingeix les colles que han pujat un pis el seu nivell històric, junt amb les colles: Castellers de Sants, Xiquets de Tarragona i Castellers de Barcelona, Castellers de Sabadell, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Castellers de Sant Vicenç, Vailets de l’Empordà, Brivalls de Cornudella, Castellers de l’Alt Maresme i Castellers de les Roquetes.

Els premis de fotografia han estat per Ariadna Brunet i Mireia Comas (primera i segona classificada, respectivament, en la categoria professional, que s’ha estrenat enguany), i Carolina Durán i Vinyet Solé en la categoria de votació popular.

La cerimònia ha maridat els castells amb diferents disciplines artístiques conduïdes per la vilafranquina Jordina Biosca. Coincidint amb el fet que l’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 2015 Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum i que la ciutat de Valls té en l’advocació de la Candela la seva particular celebració de la llum, Biosca li ha atorgat un paper molt destacat gràcies a la participació de l’artista visual Sílvia Isach. La part musical ha anat a càrrec del pianista Ismael Dueñas.

La IX Nit de Castells ha estat organitzada per la Revista Castells, la Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela i l’Ajuntament de Valls, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Diputació de Barcelona, i el patrocini de Damm, Repsol, Endesa i l’Obra Social de la Caixa. També hi han col·laborat Gallina Blanca, Pallissa Ràfols i Penedès TV.

Durant la Nit al quilòmetre zero del món casteller, la Revista Castells ha presentat l’Anuari Castells 2015, que reuneix dades, reportatges, entrevistes i anàlisis del món casteller actual, en la ciutat bressol dels castells on s’aixeca el Museu Casteller de Catalunya. La fotografia de portada d’aquesta publicació recull els pilaners de les nou colles de gamma extra en els terrenys en obres del Museu Casteller.

Foto 1: Premiats, autoritats, patrocinadors i organitzadors

Foto 2: Josep Sala, durant el seu discurs d’agraïment pel Premi a la Trajectòria

Foto 3: Muriel Casals amb Joana Ortega, Albert Batet i Jordi Roigé

Foto 4: Jordina Biosca, durant l’espectacle

Els Premis de les vuit anteriors edicions

Poesia visual a la plaça (El Premi de fotografia)

La canalla protagonitza el concurs de fotografia

Josep Sala, una vida dedicada als castells

22 comments

 1. Pingback: Poesia visual a la plaça | RevistaCastells.cat

 2. Pingback: Parlem amb Josep Sala, Premi Trajectòria Castellera 2015 | RevistaCastells.cat

 3. Pingback: L’aleta dels de Sabadell | RevistaCastells.cat

 4. Pingback: La solidaritat de les colles a l’alça | RevistaCastells.cat

 5. Pingback: El Premi de fotografia castellera arrenca amb Sant Joan | RevistaCastells.cat

 6. Hi,

  My name is Randy and I was looking at a few different sites online and came across your site revistacastells.cat. I must say – your website is very impressive. I found your website on the first page of the Search Engine.

  Have you noticed that 70 percent of visitors who leave your website will never return? In most cases, this means that 95 percent to 98 percent of your marketing efforts are going to waste, not to mention that you are losing more money in customer acquisition costs than you need to.

  As a business person, the time and money you put into your marketing efforts is extremely valuable. So why let it go to waste? Our users have seen staggering improvements in conversions with insane growths of 150 percent going upwards of 785 percent. Are you ready to unlock the highest conversion revenue from each of your website visitors?

  TalkWithLead is a widget which captures a website visitor’s Name, Email address and Phone Number and then calls you immediately, so that you can talk to the Lead exactly when they are live on your website — while they’re hot!

  Try the TalkWithLead Live Demo now to see exactly how it works. Visit: https://www.talkwithlead.com/Contents/LiveDemo.aspx

  When targeting leads, speed is essential – there is a 100x decrease in Leads when a Lead is contacted within 30 minutes vs being contacted within 5 minutes.

  If you would like to talk to me about this service, please give me a call. We do offer a 30 days free trial.

  Thanks and Best Regards,
  Randy

 7. Georgianna Clawson 5 juny, 2018 at 7:38 pm - Reply

  LEARN How to earn $500 per month from ClixSense !!
  “METHOD TESTED BY ME” You can see there are number of ways in ClixSense to make money.

  I will explain you each of the method so that you can make a big income from ClixSense.
  Your income will be slow for the first months and after that you will be able to make better income.

  Watch this video: http://bit.ly/Learn_ClixSense

 8. The 2 Week Diet is an extreme rapid weight loss system that can help you lose up to 16 pounds of pure body fat in just 2 weeks!
  Get your personalized diet plan for 2 week weight loss, our 14 day diet, and how to lose weight in 2 weeks from our official website.

  Get Plan == >> http://bit.ly/The_2_Week_Diet_Ok

 9. Pingback: cmt875nttbchdjwx4wctve4656

 10. Pingback: c3wm54no7tebcomvvnwecttv54t

 11. Extraordinary issues right here. Now i am incredibly pleased to take a look your site koleksi youtube terbaik. Appreciate it a whole lot that i’m writing about ahead to feel you actually. Are you going to please lower me a send?

 12. Your blog on La Nit de Castells premia ??mnium, Josep Sala i la pla??a del Blat | RevistaCastells.cat is very good. I hope you can continue posting many lot blog in the future. Be prosperous revistacastells.cat

 13. Pingback: wcm549w4xjc5nvtc5tvewcr

 14. Pingback: ct54wtmtnwyxnctwvtn8ocntv54ctv

 15. Pingback: 24jt537fh3wvt54wfgesds

 16. Pingback: 3wc70vt5c7tv54c7wd54vwt4

 17. I just want to mention I’m very new to blogging and actually enjoyed your blog site. Likely I’m planning to bookmark your site . You surely have excellent posts. Thank you for revealing your website.

 18. Oh my goodness! an incredible write-up dude. Appreciate it Nonetheless I’m experiencing problem with ur rss . Don’t know why Unable to register for it. Perhaps there is everyone obtaining identical rss dilemma? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 19. I have actually been trying to find a way to thanks for adding this article on your web site. I invest a fair bit of time on your website and also have always been impressed with your web content. You have actually been very constant in supplying good details concerning a variety of subjects pertaining to this site. Thank you once again and keep up the outstanding job.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *