El nou projecte de la Colla Joves

La Colla Joves Xiquets de Valls segueix buscant nou cap de colla, un càrrec que en aquesta formació té la fama de cadira calenta. Els darrers caps ho han estat per poc temps, una o dues temporades i, a hores d’ara, encara no tenen escollit el del 2015, si bé un dels noms que sona és el de Jaume Galofré, el jove terç del 4de9sf i 2de8sf. El nou cap de colla es preveu que surti en la tercera assemblea convocada per a aquest divendres.

Caps de colla de la Colla Joves Xiquets de Valls (des de la represa):

 • Isaac Rubio Ruiz (1971)
 • Andreu Montserrat Guasch (1972 – 1973)
 • Isaac Rubio Ruiz (1974 – 1976)
 • Jordi Crusells Porta (1977 – 1984)
 • Julià Bascuñana Quirós (1985 – 1987)
 • Andreu Montserrat Guasch (1988 – 1990)
 • Salvador Ramon Anglada (1991)
 • Fede Gormaz Grimaldos (1992 – 1993)
 • Quico Fabra Jurado (1994 – 1995)
 • Siscu Sànchez Català (1996)
 • Quico Fabra Jurado (1997 – 1998)
 • Tomàs Gormaz Grimaldos (1999 – 2000)
 • Òscar Peris Ròdenas (2001 – 2002)
 • Josep Maria Estil·les Clofent (2003)
 • Siscu Sànchez Català (2004)
 • Salvador Ramon Anglada (2005)
 • Pere Rico (2005 – 2008)
 • Helena Llagostera (2009 – 2010)
 • Joan Barquet (2011)
 • Pere Rico (2012)
 • Jordi Guasch (2013)
 • Tomàs Gormaz Grimaldos (2014)
 • ??? (2015)

B9zEdDlIQAAJ3RxEl que si tenen escollit és el seu president: Rafel Sans, que ha rellevat Josep Fernández, que sí que ha complert el mandat de quatre anys. Sans és un veterà casteller que va entrar a la Joves als 14 anys, “el 1971, l’any de la represa”. Va ser vocal de la Junta durant la presidència de Joan Guasch Bondeu, època en la que van adquirir el local actual. El nou president ha explicat a la Revista CASTELLS els nous reptes socials per als pròxims anys: ampliar la utilització de les noves tecnologies a la colla, créixer en nombre de components i recuperar antics castellers, tot amb una clara intenció fer créixer la colla socialment “per poder assolir nous reptes”.

Sobre la dificultat de trobar cap de colla, o que els mandats siguin tan curts, Sans ha reconegut que el cap de colla rep una gran pressió i se li exigeix molta dedicació: “aquest fet comporta que, per motius personals i laborals, de vegades, es fa difícil donar continuïtat al càrrec”. Assegura que la colla desitja trobar la persona que pugui donar continuïtat al seu càrrec, “per poder dur a terme el seu projecte”.

Sobre l’estat de forma de la Joves, que viu un moment dolç, afirma que la colla té un alt nivell de canalla, tronc i pinya. Tot i això, considera que “cal ampliar el nombre de components per plantejar-nos qualsevol gamma de castells”.

La temporada de la Colla Joves promet. Venen d’assolir uns bons resultats en la passada campanya i el calendari és engrescador. Rafel Sans creu que “ens mereixíem per la nostra trajectòria i pels castells aconseguits, estar a la plaça de la Vila de Vilafranca per Sant Fèlix”. Sobre la Mercè ha recordat que la Colla Joves té tradició d’haver estat a la plaça de Sant Jaume: van ser-hi fixes als anys 80 i fins la meitat dels 90. El 1994 van ser la primera colla en fer un castell de 9, minuts abans que els Minyons coronessin el 2de9fm. Van actuar a les festes de Barcelona per darrer cop el 2002. Aquesta cita encara no està signada, però el president ha reconegut que, amb la baixa dels Castellers de Vilafranca, “se’ns planteja de nou aquesta oportunitat que, en el cas de confirmar-se, esperem estar a l’alçada que es mereix la diada”.

CARLES ESTEVE

Foto portada: La Colla Joves a la Mercè, detall del primer 3de9f descarregat a Barcelona al segle XX, l’any 1994

Foto 1: Rafel Sans, nou president de la Colla Joves Xiquets de Valls

Articles relacionats:

El Sant Fèlix més habitual i difícil

Sant Fèlix a quatre i sense la Jove

La Mercè el dia 20 i sense els verds

Resum 2014: gamma extra (I)