El Sant Fèlix més habitual i més difícil

El cartell de Sant Fèlix 2015 és el més habitual del Sant Fèlix dels últims anys i la tria dels administradors ha estat, probablement, la més difícil en molt de temps. El format Castellers de Vilafranca, Colla Vella, Minyons de Terrassa i Colla Joves ha estat l’aposta predominant dels darrers anys: han coincidit en 23 dels últims 30 anys.

3909 copiaEls administradors de la Festa Major tenien una decisió complicada damunt la taula. Finalment, després de valorar pros i contres de totes les opcions possibles es van decantar pel format triat. Dos castells van ser decisius en la seva elecció: el 3de10 amb folre i manilles descarregat pels Minyons de Terrassa l’any passat, que els obria la porta a tornar a Vilafranca, i el 4de9 sense folre plantat per la Colla Joves a la tercera ronda de Sant Fèlix de l’any passat, el castell més gran fet per una colla forana el 30 d’agost.

El procés que han seguit els administradors per triar les quatre colles de Sant Fèlix ha estat escrupolós i, sobretot, absolutament respectuós amb les colles. Així hi han manifestat els mateixos responsables de les cinc colles candidates, també els de la Jove de Tarragona, tot i haver estat finalment els exclosos en la decisió. Els administradors van valorar fins la setmana passada la possibilitat de fer la diada amb cinc colles, però finalment van optar pel format tradicional a quatre. I en aquest cas calia prendre una decisió sobre quines quatre. Els seus raonaments van ser: els Castellers de Vilafranca, per ser la colla amb més gammes extres la temporada passada; la Colla Joves, per haver estat la colla que havia fet la millor actuació forana a Vilafranca; els Minyons de Terrassa, per ser els que han fet més gammes extres per Sant Fèlix, i la Colla Vella, per haver fet el 2014 la seva millor temporada.

Si el balanç hagués estat sobre els castells per damunt del 3de9 amb folre fets en els darrers cinc anys, la Vella també era la colla amb més registres (2d + 4c), seguida de la Joves (2c + 2d), la Jove de Tarragona (2d + 1c) i els Minyons (1d + 2c).

StFelix26-15Des que els Minyons de Terrassa van estrenar-se al cartell de Sant Fèlix, el 1984, el format d’aquestes quatre colles ha estat la més habitual. Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella no han faltat mai a la cita en els últims anys trenta anys, els Minyons només van ser absents l’any passat en no haver estat convidats, mentre que la Joves ha faltat a sis Sant Fèlix: el 1985 no van ser convidats; els anys 1991, 92 i 93 (quan eren la primera colla del panorama casteller) van declinar participar-hi perquè es negaven a assistir a la Processó de Sant Fèlix, com obligava el contracte d’aleshores. I el 1996 i 2012 tampoc van entrar en la tria dels administradors en benefici de la Jove de Tarragona.

La colla que ha actuat més vegades a Sant Fèlix és la Colla Vella dels Xiquets de Valls: des del 1972 ho han fet de manera ininterrompuda. Els Castellers de Vilafranca no van entrar al programa de Sant Fèlix fins el 1965, ja que abans no tenien el nivell. Aquell 1965 van tenir en el 5de7 carregat el seu millor castell a la plaça de la Vila.

Des que va néixer la castellística moderna, a partir del 1926 (amb l’aparició de les colles de Tarragona i el Vendrell), Sant Fèlix sempre ha vist castells amb l’única excepció dels anys 1936-39 amb motiu de la Guerra Civil.

SANTI TERRAZA

Foto: Celebració de la Colla Vella al Sant Fèlix de 2007

Articles relacionats:

Sant Fèlix a quatre i sense la Jove

Sant Fèlix 2015: pros i contres

Quatre o cinc colles per Sant Fèlix?

Els Sant Fèlix per emmarcar

Els protagonistes ‘habituals’ de Sant Fèlix

Sant Fèlix s’escriu amb lletres d’or

 

 

2 comments

  1. Pingback: És possible millorar Sant Fèlix? | RevistaCastells.cat

  2. Pingback: Canvis tímids per millorar Sant Fèlix | RevistaCastells.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *