Esparreguera mira cap al cim

150208CE5de7Els Castellers d’Esparreguera busquen nous cims per conquerir. Enguany, la colla montserratina s’ha despertat ben d’hora i el passat diumenge ja va completar el 5de7, a la diada de Santa Eulàlia celebrada a casa seva. Aquest matiner 5de7 arriba després d’haver-lo recuperat l’any passat, sis anys després que l’haguessin perdut. De fet, l’any passat en van fer onze. En el període entre 2001 (el primer) i 2008 (el darrer del primer cicle) en van fer vuit. El 5de7 ha passat de ser castell frontera per a la colla bordeus a ser castell franquícia.

El cap de colla, Carles Aguirregabiria, ha explicat que el darrer 5de7 del 2008 “va ser una anècdota”. El juliol d’aquell any el van completar, però l’octubre van desmuntar-lo dos cops a Montserrat. El de la Festa Major els va fer molt feliços, però “no vam saber aprofitar l’empenta de descarregar-lo”. Els recents canvis dels últims anys han portat la colla a poder recuperar aquest castell amb una solvència mai assolida i superar fronteres. Per al cap de colla, el canvi determinant va ser la gran entrada de gent nova a la colla, la gestió de la nova Tècnica i la nova de manera de fer. Tot i que reconeix que, “a base d’anar fallant vàrem trobar la manera d’agafar la mida al 5 a l’assaig per tenir-hi garanties”. Entre els anys 2009 i 2013 no el van provar.

L’any passat, a més, els d’Esparreguera van coronar tres cops la torre de 7, el seu sostre històric, i van fer sis vegades el 7de7 (castell que havien estrenat el 2013). Per a aquest 2015 són ambiciosos: volen completar el 2de7 i atacar el 4de8 per primer cop a la seva història, Aguirregabiria ha sentenciat que “quan hi sigui anirà a plaça”, sense posar data.

Els Castellers d’Esparreguera tenen programades 24 actuacions aquest 2015, entre de les quals destaquen:

10 de maig: celebren l’aniversari a Esparreguera
21 de juny: aniran a Olesa de Montserrat amb els Castellers de Barcelona
5 juliol: acullen la Trobada del Baix Llobregat
11 juliol: celebren la Festa Major amb els Xiquets de Reus i els Xicots de Vilafranca
13 setembre: serán a Collbató

Dades dels Castellers d’Esparreguera al 2014:

2014 descarregat carregat intent desmuntat
2de7 0 3 1 0
7de7 6 0 0 1
5de7 11 0 0 1
4de7a 8 2 1 4
3de7a 2 0 0 1
3de7 14 0 0 2
4de7 16 0 0 0

CARLES ESTEVE

Foto portada: Detall de tronc dels Castellers d’Esparreguera (foto: Fina Senenmut)

Foto1: 5de7 dels Castellers d’Esparreguera el 8 de febrer. (foto: @collabordeus)

Estrenes matineres al nord del Llobregat

S’aixeca el teló

Esparreguera recupera el seu millor moment