La Mercè, el dia 20 i sense els verds

01LaMerce (610) copiaLa diada de colles convidades de la Mercè serà finalment diumenge 20 de setembre. Segons ha pogut saber la Revista CASTELLS, la data ja està decidida, si bé encara no és oficial. La coincidència amb les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre, que és el dia que estava programada inicialment l’actuació, ha suposat que l’Ajuntament de Barcelona hagi optat per avançar-la una setmana. El canvi comportarà que el cartell que s’ha mantingut ininterrompudament des de 2003 variarà, ja que els Castellers de Vilafranca actuaran el mateix dia i a la mateixa hora a Tarragona. Sí que hi seran els Minyons de Terrassa i els Castellers de Barcelona, però no està decidida la tercera colla que hi participarà, si és que realment n’hi ha.

Els responsables de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) han estat estudiant diferents opcions i han intentat casar els diversos i difícils interessos, que en alguns casos són contraposats. El principal escull ha estat intentar asssegurar-se la presència dels Castellers de Vilafranca, però, segons la decisió presa, sense èxit. Els verds van signar el 2014 un contracte per dos anys amb l’Ajuntament de Tarragona per actuar a la diada del primer Diumenge de Festes, junt a la Colla Vella, la Jove de Tarragona i els Xiquets de Tarragona i que enguany compleix deu anys. Aquest actuació se celebra diumenge abans de Santa Tecla, és a dir, el mateix dia 20.

L’Ajuntament de Barcelona no vol que la diada castellera de Barcelona que té més ressò durant la temporada coincideixi amb un fet de la trascendència de les eleccions al Parlament del proper 27 de setembre. Després de diferents converses internes i amb les colles, ha optat pel dia 20. Els verds havien proposat com alternativa dissabtes 19 i 26. L’opció de diumenge al migdia, com és tradició a la Mercè, era preferida pels Castellers de Barcelona –que en aquesta diada exerceix com a colla amfitriona– i per l’altra colla convidada, els Minyons de Terrassa, que prudentment s’han mantingut al marge de la polèmica. Els de Terrassa ja han comunicat als Castellers d’Esplugues que no hi aniran a la seva Festa Major el dia 20, tal com estava previst inicialment. Els Castellers de Vilafranca encara no han rebut la confirmació de la data definitiva, segons ha apuntat el seu president, Jou Cabré, i confien a convèncer l’ICUB de fer l’actuació dissabte 19 o 26 a la tarda, si bé als despatxos de l’Ajuntament de Barcelona ja es dóna la decisió com a presa.

L’ICUB no ha decidit qui ocuparà la tercera plaça del cartell, si és que realment són tres colles les que actuen el dia 20. En cas que només en fossin dues es podria donar el cas que l’exhibició del mateix 24 superés globalment la de les colles convidades, atès el moment en què es troben els Castellers de Sants i els Castellers de la Vila de Gràcia.

02LaMerce (132)Precisament, la situació actual obre la porta a resoldre un conflicte que fa anys que es manté, com el de la presència dels borinots a la principal actuació de la Festa Major de Barcelona. Els de Sants van reclamar a finals de la dècada passada entrar en el cartell, especialment en el moment que van fer el sorpasso als Castellers de Barcelona i es van situar com a primera colla de la ciutat en resultats. L’excel·lent moment de la colla degana i l’acord amb l’Ajuntament, que els atorga la condició de colla local en aquesta actuació, havia tornat a aparcar la reivindicació dels de Sants, si bé això no implica que hagin assumit com a vàlida la seva situació fora del cartell. A Cal Borinot, aquest assumpte consta com a “no resolt”.

El 20 de setembre, els de Sants tenen confirmada actuació a Esplugues, on precisament havien de coincidir amb els Minyons, a més dels Capgrossos i la colla local. El cap de colla dels borinots, Pau Camprovín, ha confirmat la seva intenció de mantenir el compromís a Esplugues, davant l’alarma de la colla local, que ha aconseguit, a base de tenacitat, dissenyar un cartell de qualitat i ha vist com se li desmuntava pels canvis d’altres diades.

L’única de les colles punteres que no té actuació confirmada el dia 20 és la Joves de Valls, que es troba a l’espera de triar cap de colla. La resta de colles de gamma extra tenen compromisos establerts.

Els Castellers de Vilafranca actuen de manera ininterrompuda a la Mercè des del 2003, on han bastit construccions com el 3de9 amb folre i agulla, la torre de 9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles. Anteriorment, hi havien actuat els anys 1986, 88, 90, 91, 92, 93, 94 i 95. Entre el 1996 i el 2002 van saltar del cartell.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Torre de 9 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca a la plaça Sant Jaume per la Mercè de 2011

Foto 2: Pati interior de l’Ajuntament de Barcelona amb camises vermelles, verdes i malves

Articles relacionats:

La Mercè balla

Quatre o cinc colles per Sant Fèlix?