Camí de les cent colles

PicapollsEl creixement de món casteller no s’atura. Actualment, ja hi ha 92 colles castelleres registrades a Catalunya i les Illes i tot indica que aviat s’arribarà a la xifra del centenar. Aquest 2015, la xifra d’agrupacions encara pot créixer més. Poblacions com la Bisbal del Penedès, Tortosa, Artés, Olesa de Montserrat i el Campus Mundet (Universitat de Barcelona) poden ser les següents.

Del total de 92 colles castelleres, 72 formen part de ple dret de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i 10 es troben en procés de formació. A més, n’hi ha 10 que són universitàries i dues més d’aquesta condició que estan en formació. Les cinc colles noves en gestació podrien ser les següents candidates a entrar a la CCCC en caràcter de formació.

Colla Castellera de la Bisbal del Penedès

A partir d’aquesta temporada, la Bisbal del Penedès deixa de ser la plaça castellera sense colla pròpia. Un grup de gent d’aquest municipi de 3.497 habitants, sobretot joves, han decidit posar en pràctica aquesta tradició i crear una colla castellera. Joan Esteve, flamant president de la colla, explica que lluiran la camisa taronja i tindran el sobrenom de Bous. “Som un poble que ens agrada la vida del camp i sempre hem sentit simpatia cap a aquests animals”. De la decisió final del color de la camisa, Esteve comenta que “vam tenir més debat intern; ens hem postulat per lluir-la de color taronja, encara que també va sortir la proposta d’anar de groc-florescent”.

El passat 13 de març, la colla de la Bisbal va començar els primers assaigs, que han tingut una bona acceptació. Són més d’una vuitantena de membres al grup i aspiren a sortir a plaça per les festes dels barris, previstes el mes de juny. Sobre la possibilitat de prendre part a l’actuació de la Festa Major, Esteve subratlla que després del debut i el rodatge dels assaigs s’asseuran per decidir el paper que ha de tenir l’agrupació en la tradicional diada del 15 d’agost.

El projecte propi bisbalenc no és la primera vegada que es planteja. De fet, entre el 1934 i el 1935, hi van haver els Xiquets Bisbalencs, els quals van tenir com a sostre el 2de6 descarregat per la Diada de la Mare de Déu d’Agost.

Castellers de Tortosa

Tortosa1Els castells tindran enguany la tercera agrupació castellera de les Terres de l’Ebre. Aquesta vegada serà Tortosa la que provarà sort, després dels incipients projectes d’Amposta i l’Ametlla de Mar.

La capital del Baix Ebre va aprovar en assemblea el 28 de febrer la creació d’una colla. Míriam Esteve, responsable de la canalla dels Castellers de Tortosa, tal i com s’anomenaran, comenta que “estem fent tràmits per formar entrar a formar part de la Coordinadora de Colles Castelleres. Hi estem preparats”. La nova colla de Tortosa surt després de la col·laboració viscuda amb i els Xics Caleros, que els ha donat suport i ha col·laborat amb ells en una sèrie de tallers oberts a la ciutat.

Entre la celebració de l’assemblea i els tallers formatius, els Castellers de Tortosa han vist passar unes 80 persones, segons dades de la colla. Esteve és conscient de la dificultat que comporta crear una colla en aquesta zona. “Som una ciutat que no coneix massa els castells. No obstant, ho volem provar i trobar-li viabilitat al projecte de la mateixa manera que s’ha fet a Amposta i a l’Ametlla”.

La Míriam també ens explica que volen cuidar molt l’aspecte de la canalla. “Ens estem movent per captar molts nens, que si arreu és indispensable, aquí encara més”. D’altra banda, components de la nova colla han visitat assaigs dels Xiquets de Reus per aprendre qüestions tècniques. “Ara tenim pendent una visita al local de la Jove de Tarragona per ampliar coneixements”.

De moment, la colla tortosina, que lluirà una camisa de color grana, encara no vol avançar quan es presentaran en societat, tot i que deixen entreveure que la seva presentació podria ser per les Festes de la Cinta, el proper mes de setembre.

Picapolls de la Gavarresa

Picapolls2La Gavarresa és un curs fluvial que neix a Alpens (Osona) i desemboca al Llobregat. En el seu pas per Artés (Bages) també respira flaire casteller. Els Picapolls de la Gavarresa, van veure la llum a la Festa Major del municipi, el setembre de l’any passat, on ja van enlairar el 4de6 i el 4de6 amb l’agulla. Xavier Casadesús, cap de colla dels Picapolls, explica que “en l’assemblea del gener, vam decidir que portaríem camisa de color morat i tramitar el nostre ingrés a la Coordinadora de Colles Castelleres. Moltes colles tenen la pressió d’entrar a la Coordinadora, però nosaltres ens ho hem pres amb molta calma i hem afrontat el primer any amb una assegurança que ens va subministrar un contacte de l’Ajuntament d’Artés”.

Casadesús també insisteix que, tot i tenir seu a Artés, representen els municipis que formen part de la riera de la Gavarressa. “Som entre 70 i 80 membres i volem obrir l’Auditori d’Artés, on assagem, a tothom de la zona”. Els dies que han triat per assajar trenquen amb la dinàmica habitual de les colles: dijous al vespre i diumenge a la tarda.

Els Picapolls han rebut nocions tècniques per part de Lluís Mayolas, excap de colla dels Minyons de Terrassa. També han pres part en diferents assaigs dels Salats de Súria, dels Castellers de Santpedor i dels Xicots de Vilafranca, entre d’altres. “Ens hem mogut molt pels locals amb l’objectiu d’aprendre, però en cap cas busquem emmirallant-nos en cap colla”, reconeix.

El bateig oficial dels Picapolls de la Gavarressa serà el proper setembre, coincidint amb la Festa Major d’Artés. Les colles padrines seran els Salats de Súria i els Xicots de Vilafranca.

Castellers d’Olesa de Montserrat

Olesa de Montserrat comença a posar els fonaments per la creació d’una colla castellera. El passat 28 de març al migdia van convocar el primer assaig a la plaça de la Sardana, després d’una primera reunió informativa el 19 de març. El seu cap de colla, Toni Espinosa, afirma que “el projecte encara és molt prematur i hem de decidir encara si ens formem com a colla. Faig una bona lectura de les ganes de la gent, però encara és massa aviat per parlar a entrar a la Coordinadora. Necessitem estar més rodats”.

Trastocats i Trastocades de Mundet

El món de les colles castelleres universitàries també està en expansió. Ara, serà el torn del Campus Mundet de la Universitat de Barcelona. La nova colla està firmada per un grup de 32 persones i s’ha creat amb l’objectiu que els estudiants s’impliquin en les activitats de lleure. Els Trastocats i Trastocades de Mundet, tal i com s’anomena la colla, han fet assajos al Bar del Campus Mundet i esperen poder agrupar prou massa social per organitzar alguna actuació abans que finalitzi el 2015.

Colles de ple dret a la CCCC:

Al·lots de Llevant, Angelets del Vallespir, Bordegassos de Vilanova, Brivalls de Cornudella (des del 10/02/2014), Capgrossos de Mataró, Castellers d’Altafulla Castellers d’Esparreguera, Castellers d’Esplugues, Castellers de Badalona, Castellers de Barcelona, Castellers de Berga, Castellers de Caldes de Montbui, Castellers de Castellar del Vallès (des del 9/06/2014), Castellers de Castelldefels, Castellers de Cerdanyola, Castellers de Cornellà, Castellers de l’Alt Maresme (des del 15/12/2014), Castellers de la Sagrada Família, Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de les Roquetes, Castellers de Lleida, Castellers de Mallorca, Castellers de Mollet, Castellers de Rubí Castellers de Sabadell, Castellers de Sant Cugat, Castellers de Sant Feliu, Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Castellers de Sant Vicenç dels Horts (des del 7/04/2014), Castellers de Santa Coloma, Castellers de Santpedor (des del 31/01/2015), Castellers de Sants Castellers de Solsona, Castellers de Terrassa, Castellers de Vilafranca, Castellers del Poble Sec, Castellers del Riberal, Colla Castellera de Figueres, Colla Castellera Jove de Barcelona, Nyerros de la Plana, Colla Jove de Castellers de Sitges. Colla Jove de l’Hospitalet, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Vilafranca, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Encantats de Begues (des del 10/11/2014), Esperxats de l’Estany (des del 8/09/2014), Margeners de Guissona Marrecs de Salt, Matossers de Molins de Rei, Minyons de l’Arboç, Minyons de Terrassa, Moixiganguers d’Igualada, Nens del Vendrell, Nois de la Torre, Sagals d’Osona, Salats de Súria, Tirallongues de Manresa, Torraires de Montblanc, Vailets de l’Empordà (des del 7/04/2014), Xerrics d’Olot, Xicots de Vilafranca, Xics Caleros (des del 2/12/2013), Xics de Granollers, Xiqüelos i Xiqüeles del Delta (des del 7/04/2014), Xiquets d’Alcover, Xiquets de Cambrils (des del 10/11/2014),Xiquets de Reus, Xiquets de Tarragona, Xiquets de Vila-seca (des del 31/01/2015), Xiquets del Serrallo.

Actualment hi ha 10 colles en formació:

Castellers d’Andorra (des del 13/10/2014), Castellers de Gavà (des del 3/06/2013), Castellers de Montcada i Reixac (des del 10/02/2014), Castellers de Sant Adrià (des del 7/10/2013), Castellers de Viladecans (des del 6/05/2013), Castellers del Prat de Llobregat (des del 8/09/2014), Laietans de Gramenet (des del 7/10/2013), Minyons de Santa Cristina d’Aro (des del 1/07/2013), Pallagos del Conflent (des del 11/04/2013),Vailets de Gelida (des del 2/12/2013).

Pel que fa a colles universitàries, n’hi ha vuit colles de ple dret:

Arreplegats de la Zona Universitària, Emboirats de la Universitat de Vic (des del 31/01/2015),Engrescats de la URL (des del 15/12/2014), Ganàpies de la UAB, Llunàtics de la UPC (des del 8/09/2014), Passerells del TCM, Pataquers de la URV, Xoriguers de la UdG.

També dues colles universitàries més s’han acollit a la categoria de colla en formació:

Penjats del Campus de Manresa (des del 5/05/2014), Trempats de la UPF (des del 4/03/2015).

A més, hi ha les colles repartides arreu del món, que cada cop en són més i arriben ja a la desena.

DAVID PRATS

Foto de portada: Pilars de 4 dels Picapolls i els Salats

Foto 1: 4de6 amb l’agulla dels Picaolls

Foto 2: Assaig dels Castellers de Tortosa

Foto 3: 4de6 dels Picapolls

 

Articles relacionats:

El mapa s’amplia: més colles que mai

Entre Castellers i Xiquets, hi ha Carallots i Encantats

Colla nova, colla recuperada

Brivalls de Cornudella: orgull de poble 

Gelida reactiva la seva colla