Gestionar una colla com una empresa

_FMP2397 copiaLa reforma fiscal que ha entrat en vigor aquest 2015 afecta totes les entitats sense afany de lucre, entre les quals les colles castelleres amb seu a l’Estat espanyol. Com han d’afrontar les colles la nova fiscalitat? Hi sortiran perdent? Reduiran capacitat? Parlem d’aquest tema amb els president dels Castellers de Vilafranca, Jou Cabré, que a més és consultor, i ens explica com fa els números la colla amb major pressupost i més capacitat administrativa i de gestió.

Cabré apunta que, la Llei de l’Impost de Societats obligava a declarar les entitats i associacions (és a dir, les colles) amb uns ingressos superiors a 100.000 euros anuals. Amb els primers documents de la reforma, en canvi, totes les entitats ho havien de fer. Finament, el Ministeri va obrir la porta a que només ho fessin les que superin la quantitat de 50.000 euros. A més, si la colla cobra un lloguer per determinats serveis –com l’explotació del bar– haurà de declarar també aquesta situació. Fer l’impost de societat vol dir que s’haurà de portar una comptabilitat oficial, ajustada al codi de comerç. En el cas dels Castellers de Vilafranca, Cabré assenyala que “estem inscrits com a entitat d’utilitat pública”; això els obliga a portar d’entrada una comptabilitat oficial, fer l’Impost de Societats i presentar els comptes al Registre de entitats i associacions de la Generalitat.

Cabre2Detallant el cas dels verds, el seu president explica que el pressupost de la colla per a aquest 2015 se situa al voltant del 400.000 euros. Cabré exposa que per gestionar la colla “hem de tenir estructures d’empresa”. Disposen de deu persones al nucli de la Junta que es reuneixen cada setmana, però a més tenen l’equip ampli de la junta que aplega una vuitanta persones. Estan estructurats en departaments i cadascun té la seva gent, amb un vicepresident al seu davant. “Evidentment que ens treu moltes hores a la familia i a la feina, és un model que t’hi has de dedicar moltíssim… i sense cobrar ni un euro, què això es la gracia!”.

Cabré ressalta que és important tenir força gent treballant-hi, ja que en temps de crisi s’han de fer servir les màximes eines a l’abast, sobretot comptant amb el factor humà i en pensar alternatives. En aquest sentit, el president dels vilafranquins reconeix que “amb la crisi, les administracions públiques han tancat l’aixeta. Es mantenen els convenis inicials, però s’han tancat les aportacions extres”. El president creu que les colles han de buscar finançament privat, tot i que la crisi també ha afectat els patrocinis. “El mercat és ampli i el que podem trobar ara és alguna empresa que pugui fer alguna col·laboració puntual, per a alguna activitat en concret, però oblidem-nos de grans convenis plurianuals”.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Components dels verds tornant a Vilafranca després d’una actuació

Foto 2: Cinc dels darrers dirigents tècnis i administratius dels Castellers de Vilafranca