El fet muixeranguer s’expandeix cap al sud

10991143_1601499060072991_6849481065014084116_nA finals de l’any passat va renéixer la Muixeranga d’Alacant, la colla més al sud de totes les existents. Hi ha constància gràfica de l’existència d’una colla local als anys 50 del segle XX i diversos intents per engegar una nova muixeranga a la segona ciutat més gran del País Valencià. Aquest cop, han engegat amb força per consolidar l’activitat amb el suport del Casal Popular Tio Cuc i d’altres muixerangues properes.

Els impulsors de la Muixeranga d’Alacant està fent tallers i exhibicions per captar membres i per donar a conèixer la cultura de les torres humanes a l’extrem més al sud. Pau Chacón n’és el cap de colla, de moment evita el nom de mestre “com es denomina als dirigents a les colles de muixerangues) perquè li fa respecte al ser tan novells. Explica que basaran el seu repertori en les figures pròpies del fet muixeranguer i que faran alguna aportació, com s’estila entre les muixerangues valencianes. Per Sant Joan, festa cabdal de les Fogueres a Alacant, volen alçar alguna figura de quatre altures.

10599510_1601498276739736_7660854494256543531_nL’agrupació es troba en fase de promoció i aprenentatge i, com subratlla Chacón, acaben d’arencar i encara estan discobrint coses. Compta amb un grup habitual de trenta persones a l’assaig, tot i que ja han participat en alguna trobada. Entre els elements característics destaca la indumentària que utilitzen, no tan colorista com les muixerangues més antigues i que recorda el vestuari casteller: pantaló blanc, faixa negra i camisa. La coincidència es deu als colors de la bandera d’Alacant, blanc i blava. En aquest sentit el cap de colla comenta que sabia que alguna colla castellera anava semblant, desconeixent quantes ni quines.

A la ciutat d’Alacant s’hi han fet castells ocasionalment, però des del 1998 no hi va cap colla castellera. Els darrers en anar-hi van ser els desapareguts Ganxets de Reus. Els Xicots de Vilafranca van actuar a Mutxamel l’any 2013, just al costat d’Alacant. A Algemesí, prop de València, sí que són freqüents les visites de colles catalanes. Els Xiquets de Reus seran una de les colles que participaran enguany a l’anual Trobada de Muixerangues d’Algemesí el 30 de maig.

CARLES ESTEVE

Foto de portada: Participació en l’homenatge a Miquel Grau, l’octubre passat

Foto 1: Canalla de la Muixeranga d’Alacant

Foto 2: Pom dels alacantins en una trobada de muixerangues

Articles relacionats:

Castells, falcons i muixerangues a Vilafranca

Muixerangues i castells tornen a fer pinya

Castells i Muixerangues a Algemesí