El nou ordre casteller de les colles punteres

VellaL’Anuari 2014 de la Revista Castells va publicar un article que sintetitzava el panorama de les principals colles en quatre episodis dels darrers trenta anys: 1984, 1994, 2004 i 2014. L’article pretenia fotografiar el lideratge del món casteller de quatre etapes diferents separades cadascuna d’elles per deu anys de diferència. L’exercici acabava a les portes de la temporada del 2014; és a dir, quan tot el que es podia imaginar que es viuria l’any passat era una simple especulació. En l’article que teniu a continuació hem inclós la postal del 2015 i ens hem fet vàries preguntes sobre el què pot succeir a partir d’ara.

1984. El món casteller té un domini clarament vallenc, com en la major part de la història. La Colla Vella fa tres anys que fa castells de 9 i la Joves hi vol posar un peu. Els Castellers de Vilafranca somien amb el 5de8 i a Sant Fèlix aterra per primer cop la sensació dels darrers anys: uns simpàtics Minyons de Terrassa, que sorprenen tothom amb la seva evolució i les seves formes.

Minyons941994. Aquells nois simpàtics de la camisa malva que anaven a fer castells amb motxilles ja no ho són tant… per a la resta de colles grans. Fa uns mesos van ser els primers en fer un castell amb manilles, que va obrir la nova era de la gamma extra. I a final de temporada es quedaran a dos segons de carregar el 4de9 sense folre. A Valls, però, mantenen la fermesa i enguany totes dues colles s’apuntaran també el 2de9fm: la Joves el carregarà dos cops i la Vella el completarà. L’amenaça per als vallencs no ve del Penedès, sinó de Terrassa i de Tarragona, on la Jove conta els seus membres per centenars i es mostra intractable en els seus primers castells de 9. Les escasses alegries dels verds arriben a final de l’any, a l’Arboç, quan carreguen un pilar de 6, que –tot i que encara no en són conscients– els obrirà infinites portes en un futur proper.
2004. El cap de colla que ha convertit els Castellers de Vilafranca en una colla líder, Francesc Moreno, Melilla, cedeix el relleu després de nou temporades a un terç emblemàtic de la colla: Lluís Esclassans. El nou dirigent vilafranquí té molt definit per on passa el full de ruta: la intensificació dels assaigs. L’obstinació 2de8CVtjd’Esclassans per incrementar les hores d’assaig es traduirà a mig termini en una eficàcia més gran en la gamma extra. Els Minyons tornen a coronar el 3de10 amb folre i manilles, malgrat presentar uns registres de gamma extra discrets. La Vella conserva aletes de grans construccions com el 4de9fa i el 5de9f, però té massa caigudes en castells bàsics de 9, mentre que la Joves ja s’ha oblidat d’aquell magnífic 4de9sf de fa uns anys, però tindrà una esperada alegria a final de temporada: el 2de8 sense folre, que fa tot just deu anys ja va estar a prop de carregar per Sant Fèlix. La Jove no s’assembla gens a la de fa deu anys i batalla per ser la primera colla de Tarragona, mentre que la nova sensació arriba de Mataró i es diu Capgrossos: els seus castells semblen –en aquesta ocasió, sí– fets per ordinador, perquè no es mouen gens.

2014. Quatre de les sis colles de gamma extra viuen el millor moment de la seva història. Mai havien exhibit les garanties que mostren actualment. Els expedients dels Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Joves Xiquets de Valls resulten impecables: tant en el registre d’estructures com en la quantitat i eficàcia dels castells de 9 bàsics. Els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró, forçats per necessàries renovació de troncs en la darrera campanya, confien a recollir els fruits en la nova temporada.

JoveEl mapa de les colles punteres pateix canvis relatius amb el pas de les temporades. L’hegemonia que han exercit els Castellers de Vilafranca en els últims divuit anys –parcialment compartida en algunes campanyes amb els Minyons i amb la Vella– manté la seva solidesa intacta. Les colles que els hi van darrere han millorat notablement les seves prestacions, però els verds han crescut encara més i això relativitza les opcions d’un possible sorpasso. És factible a curt o mig termini un canvi de lideratge? Tenen opcions reals les colles de Valls per a guanyar el Concurs si Vilafranca no falla? Quina capacitat de recuperació podran exhibir els Minyons? I, sobretot, on és el límit de la Jove de Tarragona?

2015. Ha arribat un moment en què preguntar-se on és el límit resulta, a més de reiteratiu, cansat. La temporada del 2014 va rebentar els registres a tots els nivells. També entre les colles punteres. En tres anys s’ha passat de cinc colles que fan castells per damunt del 3de9 amb folre a nou… i tot indica que aviat n’arribaran més. I, en major o menor mesura, aquestes nou colles van assolir en la darrera campanya la seva millor temporada.

La relació de forces entre les colles punteres va patir l’any passat certs moviments tectònics, que enguany s’han posat de manifest en la complicada decisió per triar el cartell de Sant Fèlix. Els verds –malgrat no poder tornar a descarregar els monstres del 3de10fm i el 4de9sf– van firmar l’any passat millors registres globals que l’espatarrant temporada del 2013. Però, en canvi, el seu lideratge, indiscutible fins ara, està més amenaçat que mai. La Vella va batallar fins el darrer segon per guanyar el Concurs i es veu amb molt camí per créixer; la Joves va mostrar les seves possibilitats i confia en l’energia renovada del nou cap de colla; els Minyons van renéixer amb més força que mai i tot fa preveure que el que van fer l’any passat serà un pròleg de la gran història que han d’escriure… i la Jove de Tarragona a no pas pocs els fa por. Molta por.

Per sota, arriben colles, com els Castellers de Sants, amb el dipòsit carregat per continuar superant fronteres, junt a uns també llançats Xiquets de Tarragona i Castellers de Barcelona i uns recuperats Capgrossos de Mataró, mentre que als Castellers de la Vila de Gràcia se’ls espera amb la porta oberta.

La cultura d’intensificació d’assaig que fa deu anys va implantar Lluís Esclassans als verds –millorant el que en el seu dia van patentar els Minyons– s’ha estès a pràcticament totes les colles. Als assaigs es treballa més i millor i això és una de les principals raons dels èxits actuals. El millor de tot és que ningú no pensa renunciar a aquesta política, al contrari. I això és garantia que la projecció continuarà. I el moviment per dalt pot arribar a ser més disputat que mai.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 4de9 amb folre carregat per la Colla Vella al Concurs de1984

Foto 2: 2de9fm carregada pels Minyons a la Mercè de 1994

Foto 3: Torre de 8 sense folre carregada pels Castellers de Vilafranca a Sant Fèlix del 2004

Foto 4: 5de9 amb folre descarregat per la Jove de Tarragona a la diada delPrimer Diumenge de Festes de 2014

Articles relacionats:

Resum 2014: gamma extra I

Resum 2014: gamma extra II

Més de 3.000 castells a partir del 4de7