El Museu de totes les colles

3 copia 2Els escuts de les més de 90 colles que actualment configuren el panorama casteller es dipositaran als fonaments del Museu Casteller. Amb aquest acte simbòlic, les institucions que impulsen el Museu Casteller (Ajuntament de Valls, Generalitat de Catalunya i Diputació de Tarragona i Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya) volen escenificar el caràcter col·lectiu del conjunt de l’univers casteller que distingirà a l’esperat equipament. L’acte d’inici de les obres es realitzarà divendres a la tarda i tot indica que sense la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, que, a causa del tràgic accident aeri dels Alps, ha hagut de canviar la seva agenda i els actes que tenia programats. Com a conseqüència del dol per l’accident, l’acte –que serà conduït pel periodista Xavier Grasset– no tindrà caràcter d’oficial.

A l’Ajuntament de Valls enllesteixen aquests dies la logística, el protocol i el desenvolupament del complex acte d’inici de les obres del Museu. Finalment, 34 colles castelleres hi seran presents, comptant la Muixeranga d’Algemesí, la Moixiganga de Tarragona i Moixiganga de Valls. Altres sis colles enviaran delegats a l’acte.

El relat i l’escenografia de l’acte d’inici de les obres subratllen en tot moment la voluntat que el Museu sigui la casa de tots els castellers. La col·locació de la norantena d’escuts (que ja han estat plastificats en les darreres hores), l’enlairament de pilars simultanis per part de la trentena de colles i la presència d’enxanetes de totes aquestes colles, que tindran una presència visual significativa, pretenen aportar el toc de col·lectivitat al Museu. En l’acte hi intervindrà la companyia Sacude, que protagonitzarà un espectacle de llum i so des d’una bastida de 15 metres d’alçada, amb el qual pretén vertebrar el patrimoni i la contemporaneïtat.

6L’acte convocarà prop de 1.500 castellers. La majoria dels qui participaran en l’enlairament de pilars s’hi desplaçaran en cotxe, tot i que algunes colles ho faran en autocars. L’Ajuntament ha previst l’arribada de 10 autocars diferents. L’acte guarda certes similituds amb la tradicional diada de les Decennals, l’única vegada en què totes les colles castelleres actuen conjuntament. Algunes de les colles de recent creació que hi assistiran serà la primera vegada que fan un pilar a la plaça del Blat de Valls.

Les colles que enlairaran pilars són: Brivalls de Cornudella, Castellers de Sabadell, Ganàpies de la UAB, Colla Jove Xiquets de Vilafranca, Bordegassos de Vilanova, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Castellera Xiquets de Cambrils, Colla Castellera Xiquets de Vila-seca, Castellers de les Roquetes, Colla Jove de Sitges, Els Encantats de Begues, Los Xics Caleros, Castellers de Vilafranca, Xiquets d’Alcover, Minyons de l’Arboç, Xiquets del Serrallo, Nens del Vendrell, Castellers de Sant Vicenç, Xiquets de Reus, Xiquets de Tarragona, Castellers de Sants, Xicots de Vilafranca, Castellers de Terrassa, Castellers d’Altafulla, Torraires de Montblanc, Castellers de Barcelona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Lleida, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls. També hi assistiran la Muixeranga d’Algemesí i la Moixiganga de Tarragona. Vuit colles més hi enviaran representants: Capgrossos de Mataró, Castellers de Badalona, Castellers d’Esparreguera, Castellers de Sant Feliu, Matossers de Molins, Castellers de Cornellà, Sagals d’Osona i Minyons de Terrassa.

El Museu s’edifica a tocar de la plaça el Blat, en un solar en el qual hi havia una quinzena de petit edificis en runes. L’actuació d’enderroc i la posterior adjudicació de les obres s’ha executat amb màxima celeritat per tal que les obres poguessin començar el més aviat possible. Els més de 2.500 metres quadrats que ocuparà el Museu podrien estar construïts el 2016.

Foto 1: El solar on s’alçarà el Museu, en una imatge de fa unes setmanes

Foto 2: Una de les maquetes del projecte, en el qual es fa palesa l’àmplia representació de les colles

Articles relacionts:

El Museu Casteller ja s’enlaira

El full de ruta del Museu segueix el guió

El Museu Casteller comença a veure la llum

Museu Casteller: el pas definitiu?