Moments per emmarcar

La temporada del 2015 promet. Els excel·lents resultats de la darerra campanya i els primers passos de l’actual fan preveure que aquest pot tornar a ser un any històric. Per aquest motiu reproduïm 12 moments per emmarcar de la temporada 2014. Es tracta de grans diades i moments escollits com a reflex de la històrica temporada passada i que hem recollit a l’Anuari Castells 2015, que surt a la venda el proper mes d’abril.

1Els Moixiganguers s’igualen amb les millors colles de 8

La colla d’Igualada ha crescut de manera notable i compacta en els darrers anys. Han consolidat el 4de8, que van assolir el 2010, i la temporada passada van fer un salt de qualitat amb la torre i el 3de8. El mes de juny van coronar el 2de8 amb folre, tot i ser encara en el tram primer de temporada. Van saber donar-li continuïtat i seguir progressant. A la seva Festa Major, el 24 d’agost, van descarregar el que va ser el seu primer castell folrat. Al Concurs van tornar-hi, sumant a més el seu primer 3de8. Els de l’Anoia van seguir el passos d’altres colles que darrerament han assolit abans el 2de8f que el 3de8. L’actuació a l’antiga plaça de braus de Tarragona els va consagrar com una de les millor colles de 8 de l’actualitat; només la penalització d’un primer intent desmuntat de 3de8 els va separar de la colla guanyadora en aquella jornada.

Igualada compta amb una colla destacada, com també ho és la seva plaça a nivell històric. La capital de l’Anoia viu actualment amb intensitat el fet casteller: els Moixiganguers en són una bona mostra i també el nivell a l’alça de la diada de la seva històrica Festa Major.

La trajectòria actual dels Moixiganguers és un dels exemples de les colles emergents, que en poc temps han saltat de la gamma mitjana de 7 a la alta de 8. És també el cas dels Castellers de Sant Cugat, els Marrecs de Salt, els Nens del Vendrell i, especialment, els Castellers de Sabadell. CARLES ESTEVE

2Sant Magí extraordinari

La diada de Sant Magí del 2014 serà recordada durant molt de temps. Els Xiquets de Tarragona van completar, a la primera, el 2de9 amb folre i manilles, el primer gamma extra dels ratllats i alhora el primer castell emmanillat descarregat per una colla de la ciutat. L’actuació dels matalassers figura com la seva millor diada històrica: 2de9 amb folre i manilles, 3de9 amb folre, 4de9 amb folre i pilar de 6. La Colla Jove Xiquets de Tarragona va fer l’actuació més valuosa del dia, completant per primer cop el 5de9 amb folre a la plaça de les Cols. També va coronar el 9de8, del qual es va despenjar un aixecador. Van afegir-li el 3de9 amb folre i el pilar de 6. La joia va anar repartida per barris, mai millor dit. La Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau va coronar per primer cop el 3de8. Van fer a més el 2de7 i el 5de7, tot i que la festa no va ser rodona per els verds al fallar en el pilar de 6, que el passat 2014 es van fer seu. Els Xiquets del Serrallo van completar també el seu millor Sant Magí, sense estrenes però sumant tres gamma alta de 7.

La històrica diada del 19 d’agost relata l’extraordinari moment que viuen els castells a Tarragona. Les colles tenen més gent que mai, assoleixen uns registres històrics i han esdevingut un punt de referència social i cultural. C.E.

3El Sant Fèlix dels quatre pilars de 8

La diada de Sant Fèlix va deixar, com és habitual, un grapat de moments intensos, de gran bellesa plàstica i profunda emotivitat castellera. L’esclat de la plaça quan els verds van coronar el 3de10fm verd –que tenia les formes per descarregar-se, com l’any anterior;– la tornada de la Jove per la porta gran passejant el seu compacte 5de9 amb folre; la finura de la Joves al plantar un extraordinari 4de9sf o la reivindicació de la Vella al completar el 2de9fm després d’unes setmanes complicades per baixes forçades de diferents castellers de tronc.

Però, probablement, la postal que millor va definir el passat Sant Fèlix va arribar a la ronda de pilars: les quatre colles van plantar el pilar de 8 amb folre i manilles. Mai abans s’havien vist quatre pilars de 8 en una mateixa diada. Els verds el van descarregar, mentre que les altres tres el van coronar.

La fita va posar de manifest que, per fi, el gran pilar ja és objectiu de totes les colles punteres. Les actuacions amb castells de primer nivell que finalitzaven amb pilars de 5 ja formen part del passat i el que es va veure a la plaça de la Vila el passat 30 d’agost escenifica la nova era dels pilars: exhibicions on fins el darrer moment mostren intensitat màxima per a tota la colla i atenció subilm per a l’afició. SANTI TERRAZA

4Barcelona es reivindica

La Barcelona castellera està de moda. Les colles han pujat a un nivell insospitat i la ciutat col·lecciona places de 9 com enlloc. És un dels fenòmens d’aquest boom casteller actual. La diada de la Mercè, la cita local del mateix 24 de setembre, va ser una evidència del gran moment que viu la capital. Tres colles van bastir castells de 9, amb triplets superiors a la tradicional tripleta màgica. La postal dels dos 3de9 amb folre simultanis dels Castellers de la Vila de Gràcia i dels Castellers de Sants va fer reviure una imatge de l’antiguitat castellera, quan els castells s’alçaven de manera simultània. En total, van ser sis castells de 9 entre els sumats per Castellers de Barcelona, Castellers de Sants i Castellers de la Vila de Gràcia. Aquesta darrera colla, a més, va estrenar el 3de8 amb l’agulla en un nou pas endavant de la seva meteòrica trajectòria.

La diada també va posar en relleu el bon paper dels del Poble Sec, Sagrada Família i la Jove de Barcelona, cada una amb el seu respectiu nivell. Va ser una gran diada per confirmar el moment dolç de les colles de la ciutat.

Les setmanes següents, les tres colles grans van afegir grans castells per confirmar un èxit extraordinari. Els borinots, amb el 2de9 amb folre i manilles completat i el pilar de 8 amb folre i manilles carregat, i els Castellers de Barcelona amb l’estrena del 9de8 (amb un enxaneta) i l’intent meritori de 4de9 sense folre. El 2014 dels de Gràcia va incorporar globalment tres registres als seus casellers: pde7f, 3de8a i 4de9f. Però és que l’any anterior també n’havien incorporat tres més: 2de8f i 5de8 descarregats i 3de9f.

Les colles de Barcelona van tenir els seus minuts de glòria, com també els diferents indrets castellers de la ciutat. En total, Barcelona ja suma divuit places que han vist un castell de 9. L’any 2014 va ser el segon municipi en veure més castells de 9, un fet sense precedents, amb un total de 51. Per darrere, tan sols de Tarragona (67) i per davant de Vilafranca (37) i Valls (20). C.E.

5El Concurs del 3de10

El Concurs va tornar a ser el més gran espectacle casteller del món, especialment la jornada de diumenge. Els tres 3de10 amb folre i manilles coronats (mai vist en un mateix dia), la pugna fins al final entre verds i rosats, els 2de8 sense folre carregats (absents la temporada 2013) i el gran nivell en conjunt van fer lluir una extraordinària diada, globalment la més completa registrada en més de 200 anys d’història castellera.

Els Castellers de Vilafranca van haver de suar per superar una Colla Vella dels Xiquets de Valls inspirada i que va signar la seva millor diada històrica. Els castells amb agulla dels verds –el 3de9 amb folre i l’agulla, en concret– va decantar la balança al seu favor. Per la resta, van signar el mateix que els rosats: 3de10 amb folre i manilles carregat, 2de8 sense folre carregat i 4de9 amb folre i agulla descarregat.

El tercer lloc del podi va ser per una Colla Jove Xiquets de Tarragona emergent, que va carregar el seu primer 3de10 amb folre i manilles i va provar per primer cop el 3de9 amb folre i l’agulla. Hi van afegir el 5de9 amb folre i el 9de8 per a firmar la seva millor diada. Els Xiquets de Tarragona van coronar un altre cop el 2de9 amb folre i manilles, i van aconseguir un preuat quart lloc, mentre que la Colla Joves Xiquets de Valls, tot i fer el 5de9 amb folre, van haver de conformar-se amb la setena plaça. Entre els moments daurats de la jornada figura també el primer castell de 9 assolit pels Castellers de Sabadell. La jornada del dissabte va ser per als Castellers de Sant Cugat, que van signar una tripleta de 8 perfecta, mentre que la del diumenge anterior a Torredembarra se la van endur els Tirallongues de Manresa. C.E.

6Sabadell, colla de 9

Els Castellers de Sabadell es van convertir l’any passat en nova colla de 9, la catorzena de l’era moderna. La que completa la dotzena de colles que van descarregar un castell de 9 durant el 2014. Els saballuts van assolir l’aleta al 3de9 amb folre al Concurs de Tarragona; dies més tard el van finalitzar a casa i encara en van afegir un altre més de complet. Va ser el premi a la constància i a la tossuderia, després dels intents infructuosos del 2013 i un de previ el passat mes de setembre. El 5 d’octubre van coronar-lo a la TAP i després van culminar la feina el 26 d’octubre a la seva diada. Això els va permetre poder portar-lo a Barcelona, al Clot, on el van reeditar i van culminar una temporada extraordinària.

La progressió dels Castellers de Sabadell ens els darrers anys ha estat espectacular, en cinc temporades han passat de fer castells de 7 a descarregar el 3de9 amb folre. El 2010 van completar els seus primers 4de8 i 3de8, mentre que el 2012 van finalitzar el 5de8, el 2de8 amb folre i el pilar de 6. L’any passat va arribar el castell de 9, en el seu vintè aniversari. El cas de Sabadell ja és estudiat per diferents colles de 8, com en el seu dia va servir de mirall el de Minyons o el de Capgrossos. C.E.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEl retorn dels Nens del Vendrell

El 12 d’octubre del 2014 va ser el dia del Pilar: els Nens del Vendrell van recuperar la joia de la colla durant l’actuació de Sant Teresa. Els vendrellencs van coronar el pilar de 7 amb folre, 44 anys després del darrer. El 1969, els del Baix Penedès van ser la primera colla en alçar-lo i completar-lo al segle XX. En aquells moments era la construcció més gran del moment i va ser el símbol d’una època.

El passat 2014, els Nens del Vendrell van tancar el cercle iniciat el 1969. En un extraordinari moment de forma –que els va portar a recuperar la torre de 8 amb folre el 2010, i el 3de8 el 2013– aquest darrer curs havia de ser el del pilar, que, de 6, ja havien coronat el 2012 i 2013. El mes d’agost van descarregar el pilar de 6 a Sant Vicenç de Calders i van enfilar el camí per recuperar una imatge que tan sols els més veterans de la colla recordaven: el mític pilar de 7 amb folre vendrellenc a la plaça Vella. Van tenir l’oportunitat d’atacar-lo abans, però al Concurs van preferir completar la tripleta de 8 i clavar el pilar de 6 a la Tarraco Arena Plaça.

El dia de la Fira, a casa seva, van assolir la seva millor diada històrica en coronar el pilar de 7 folrat. Mai fins aleshores no havien reunit els seus millors castells i pilar en una mateixa actuació. La colla fundada el 1926 va tornar a escriure una pàgina històrica: el pilar dels del Vendrell va tornar a ser notícia gairebé mig segle després. C.E.

8La taca grisa s’estén

Els Castellers de Sants han adoptat un lema que defineix la seva trajectòria i manera d’actuar: Feina de formiga, força d’elefant; treballen intensament com a éssers petits, però fan coses pròpies dels més grans. El seu cas és un dels que millor evidencien l’extraordinari moment que viuen els castells, tant en el volum de registres com en la seva dimensió social i humana. El cas de Sants actual no és pas nou. Ja fa anys que enamoren allà on van, pels seus castells, els reptes que es marquen i l’exquisit ambient que distingeix una colla en ebullició i progressió constant.

L’any passat van afegir un nou pas que fa més gran el seu recorregut: van estrenar la gamma extra, amb modèstia, brillantor i rigor. Va ser a la seva Diada, el mes d’octubre, amb la torre de 9 amb folre i manilles, després d’haver-la intentat per primer cop al Concurs. En només dues setmanes de diferència van tenir prou per corregir els errors, millorar les prestacions i adoptar la seguretat que els distingeix. A Tarragona, eren conscients que hi arribaven massa just i amb algunes proves pendents. A la seva Diada, sabien que l’èxit el tenien a tocar. Havien fet els deures i havien seguit el guió com l’alumne més aplicat. Per si no fos poc, a la plaça Benet i Muixí van fer conviure el seu flamant 2de9fm amb els que van alçar els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.

Un mes després hi van tornar a Terrassa, on van acompanyar la torre, descarregada de nou, del pilar de 8 amb folre i manilles, que van coronar per primer cop, exhibint seguretat en les construccions amb manilles. La nova era dels castells té un dels seus millors exemples en la trajectòria recent dels borinots. S.T.

9Els Minyons de Girona

Són de Terrassa però mantenen una relació d’amor amb la plaça del Vi que els porta a assolir les fites més altes. A Girona, els Minyons de Terrassa hi van clavar l’any 1998 el primer 4de9 sense folre del segle XX i al llarg dels anys han col·leccionat grans diades i registres en aquesta plaça. L’any 2011 hi van provar el 3de10 amb folre i manilles, que van desmuntar-lo, tot i tenir moltes opcions d’èxit. El passat 26 d’octubre, però, van poder finalitzar la proesa: descarregar la joia de la corona malva. El primer a Girona, lluny de casa però en una plaça que els és estimada i que consideren com a pròpia. És el tercer 3de10fm completat en la història dels malves, l’entitat que, de nou, n’ha descarregat més, després que els verds els igualessin el 2013.

Els Minyons tenen un calendari singular: s’aturen a l’estiu, acaben més tard que ningú i sobretot… són els que han portat els castells més grans més lluny per carretera. Això els fa coincidir en poques ocasions amb les altres colles punteres i treure profit amb les que hi comparteixen plaça per a reptes immensos com un castell de 10.

El 2014 va ser un any Minyó amb majúscula. Després d’unes temporades irregulars i mancades de noves fites, l’èxit del 3de10fm, el rècord de 2de9fm, la recuperació del pde8fm, la màxima suma de castells de 9 i la introducció del 9de8 els va tornar a situar dalt de tot. C.E.

10Santa Úrsula de passió

Quan et jugues vuit mesos de treball i esforços en dues hores no pots estar relaxat, ni tranquil. Ni tan sols pots arribar a gaudir amb tota la seva plenitud de la grandesa d’aquest moment. Passen els anys, evolucionen les colles i el món casteller creix per tots els costats… però el que es viu a la plaça del Blat el migdia del quart diumenge d’octubre continua mantenint, o fins i tot superant, una màgia, que és irrepetible en cap altre racó del país. El passat 2014 es va tornar a evidenciar amb una intensa pugna entre la Colla Vella i la Colla Joves de les que fan afició.

Passió, rivalitat, intensitat, llàgrimes d’alegria, llàgrimes de tristesa… Santa Úrsula està reservada als hereus dels qui es van inventar el noble art dels castells: els qui alcen els castells sobre les mateixes llambordes que els seus rebesavis ja trepitjaven al segle XIX. Si no s’entén això, no es pot arribar a comprendre què passa al quilòmetre zero.

I això es va viure l’any passat en una mítica tercera ronda de Sant Joan sota la pluja. I va adquirir dimensió èpica en una diada de Santa Úrsula que va tenir moments de tot per a les dues colles. La Vella va obrir amb tota la força amb un celebrat 4de9fa, però va ensopegar per partida doble amb el 3de10fm. Va treure tot l’orgull que acumula la seva camisa per carregar el 4de9sf i va brodar la diada amb un nou pde8fm. La Joves va arrencar amb un 5de9f que ja és marca de la casa, va carregar sobradament un 4de9sf que tenia molta corda, però es va quedar lluny del 2de8sf (coronat dues setmanes abans al Vendrell), improvisat a plaça pels recanvis forçats de la caiguda anterior. Dues actuacions brillants per a dues colles que actualment són capaces de portar més camises que mai a la plaça del Blat. La història no fa els castells, però t’ajuda a viure’ls i entendre’ls en la seva màxima dimensió. S.T.

11“Si això és pes…”

Diuen les cròniques que el mític Espiridió, que va parar a segons el 4de9 sense folre que la Colla Vella va fer a la plaça de les Cols de Tarragona, va dir en acabat el castell: “si això és pes que em posin la catedral a sobre”. L’Espiridió era fort, i potser un punt fatxenda. Perquè si hi ha una cosa en la que hi coincideixen els segons d’un 4de9sf és que pesa molt. Molt. I quan, camí del seu èxit, es fa el 4de8 net a l’assaig, el pes ja resulta immens.

Això ho poden certificar els segons que van parar a terra el 4de8 net que els Castellers de Barcelona van fer a l’assaig del 14 de novembre. Va ser la prova que va validar portar-lo a plaça. Els de Barcelona, amb una temporada excel·lent, van encarar el 4de9sf en el tram final de temporada gràcies a haver tret pes al 4de8. La mítica construcció no figurava en els plans del cap de colla, però les fantàstiques proves dels assajos finals gairebé van obligar-lo a dur-lo a plaça. L’intent es va trencar quan estava col·locant-se l’aixecador.

En la seva cursa al castell total, els Castellers de Barcelona van fer un pas que ha estat revolucionari: situar tres dones al quart. Mai cap colla ha encarat abans el 4de9sf tan lleuger, però la fórmula dels del Clot sembla aportar resultats, com es va evidenciar als assajos. Precisament, els Xicots de Vilafranca van fer l’any passat un 4de8 amb dues dones al terç, una fita que mai abans no havia fet cap colla.

Els Castellers de Barcelona han entrat a la gamma extraordinària amb el 9de8, que l’any passat van fer en dues ocasions i amb un únic enxaneta. El 4de9sf –com en el seu dia, l’any 1995, l’intent de 3de8 per sota que van estar a punt de carregar– demostra l’ambició d’una colla que ha après a pensar en gran i que se n’ha adonat dels enormes recursos que disposa. S.T.

SONY DSCDe 6 a 7, i més amunt

El pas de colles que feien castells de 6 a 7 va resultar notable la temporada 2015. Cinc colles van descarregar per primer cop estructures de 7 pisos, posant de manifest l’empenta que el panorama casteller ha assolit entre la nova fornada, que dibuixa un mapa amb més formacions que mai: una norantena. Les noves colles de 7 són els Castellers de Sant Vicenç, els Brivalls de Cornudella, els Vailets de l’Empordà, els Castellers de les Roquetes i els Castellers de l’Alt Maresme. Entre aquestes formacions, hi destaquen especialment dues, que van passar en una mateixa temporada de fer castells de 6 a completar el 4de7 amb agulla: els empordanesos (que també van sumar el 3de7a) i els de Sant Vicenç. Són dues colles que han assolit una línia que els permet divisar nous reptes.

El cas dels Castellers de l’Alt Maresme també és digne de ressaltar: van assolir els 7 pisos en el seu primer any. Els maduixots van convertir-se en colla de 7 mentre encara figuraven com a colla en formació. Per la seva part, els Brivalls de Cornudella també van completar els seus primers 3de7 i 4de7 un any i mig després de la seva reaparició. Els del Priorat ja havien coronat un únic castell de 7 en la seva anterior etapa (1982) i han demostrat que, tot i ser en una zona amb notables limitacions demogràfiques, treuen el màxim profit del seus recursos. Al seu torn, els Castellers de les Roquetes van assolir els seus primers castells de 7 en el seu cinquè any d’activitat.

Aquests èxits són el reflex que les colles petites, que amplien dimensions. Els de Berga eshi van afegir el 3de7 amb agulla, el 5de7 i el 7de7 d’una mateixa tacada. També va destacar la Jove de Vilafranca, que va completar el 2de7, tot i el curt bagatge amb la gamma mitjana de 7. C.E.

Articles relacionats:

Març atípic amb dues clàssiques de 8

Set castells de 8 per obrir la temporada

Tres cites abans de primavera

Cornellà avança feina i es llença al 8

Esparreguera mira cap al cim