Jaume Galofré, la Joves més jove

PXfma8VGAportar continuïtat als projectes tècnics dels darrers anys, però assajar més, intensificar els castells de 9 bàsics i donar estabilitat a la colla. Aquests són els eixos que es marca el nou cap de colla de la Joves, Jaume Galofré, Galu, escollit divendres en tercera assemblea. Amb 22 anys és el cap de colla més jove en la història dels vallencs. Galofré ha reconegut que s’ha endarrerit la seva elecció perquè era de viatge a l’altra punta del món: “volia marxar tranquil. Això implicava no tancar res abans, començant a moure l’equip just a l’arribar”. El nou cap de colla argumenta que tenen la intenció de començar a assajar a mitjans de març: “anàvem bé de temps i no ens feia patir presentar-nos tant tard”. Afirma que l’avantatge de tot plegat és que han pogut rumiar bé la decisió i meditar tot el que comporta afrontar un repte com aquest.

Trencant motllos
La Joves té la fama de colla trencadora i en Galu presumeix de formar part d’una colla pionera, “que sap trobar el terme mig entre els 200 anys d’història i innovar en tots els àmbits”. Tot i formar part de la colla des de petit, va créixer com a casteller en l’àmbit universitari. Ha estat cap de colla dels Arreplegats, on va formar-se com a casteller de tronc; després va fer el salt parant castells folrats de 9 i, sobretot, com a terç del 2de8 sense folre coronat i del 4de9 sense folre descarregat. El cap de colla considera que la Joves mai no ha tingut por de trencar motllos i són molt receptius a les aportacions positives, “independentment de qui les faci, la seva edat o d’on vingui i qui sigui”. En Jaume creu que aquest aspecte costa molt de potenciar en una colla gran, sobretot en una colla històrica. El nou dirigent dels diables vermells assenyala que cada cop es veuen més colles que aposten per la joventut amb projectes ambiciosos i valora que els resultats els van molt bé. Aquesta és la idea que porten en ment: combinar l’experiència amb la joventut, i com a aportació particular, “assajar amb més ritme i apretar a places poc habituals”.
Jaume Galofré, el cap de colla més jove, també subratlla què va suposar l’elecció de la primera dona cap de colla a Valls: el cas de l’Helena Llagostera a la mateixa Joves el 2009, que defineix d’un “orgull immens”. Recorda que va ser la primera dona en fer un castell de 9, va ser la primera dona cap de colla d’una de les grans i emfatitza “que encara vingui a la colla amb l’energia del primer dia, acompanyada dels seus fills: són particularitats que fan gran el nom de Joves de Valls”.
Projecte continuista i amb continuïtat
Sobre la continuïtat del seu projecte, en referència als curts mandats que arrossega la Joves, Galofré reconeix que és cert que han canviat anualment de cap, però matisa que l’equip tècnic ha estat molt semblant. Pensa que això els ha portat a ser on són ara i creu que han d’insistir encara més pel que fa a continuïtat. Volen ser una junta tècnica que porti estabilitat i resultats. Galofré pensa que per a la Joves –i qualsevol colla– és positiu que un projecte maduri i duri més d’una temporada. Sentencia que “esperem entrar en una bona dinàmica i treballar per l’estabilitat de la colla”.
Més places grans i més grans castells
El flamant nou cap de colla assegura que la Joves està capacitada per donar més del que està oferint i que el nou equip ha de posar-ho tot en ordre i exprèmer el seu potencial. “Tenim un bon calendari, tenim molta gent i tenim uns troncs envejables”. A partir d’aquí creu que estan preparats per fer un pas endavant a moltes places. Castellerament diu que volen aprofitar la feina feta durant les anteriors temporades, la que han mostrat a la plaça i la queda per polir i ensenyar. Pensa que tot gira entorn la regularitat dels castells de 9 bàsics; a partir d’aquest nivell es plantegen mantenir el 5de9 am folre que tan bon resultat els ha donat i assajar molt els castells nets i els castells amb manilles. Galofré s’ha marcat aquests objectius conscient que tenen molta feina feta, però que caldrà treballar dur “si som capaços d’arribar a aquest nivell, podrem pensar en reptes superiors”.
CARLES ESTEVE
Foto portada: Jaume Galofré, nou cap de colla, rep la felicitació del nou president Rafel Sans. Al costat l’excap Tomás Gormaz
Foto 1: Jaume Galofré celebrant un castell de la Joves
Articles relacionats: