La casa dels castellers ja té els fonaments

1Amb un acte sobri, però carregat de simbolisme, l’Ajuntament de Valls va iniciar ahir divendres al vespre les obres de l’anhelat Museu Casteller, acompanyat per castellers de 43 colles d’arreu del país, 34 de les quals van alçar pilars de salutació. Subratllant l’esperit que el Museu estarà ubicat a Valls, però que serà “la casa de tots els castellers”, l’acte va suposar el dia 1 de l’esperat equipament. Han estat 30 anys de converses, projectes, contraprojectes i desavinences polítiques, però finalment –i, sobretot, gràcies a la insistent obstinació de l’alcalde, Albert Batet–, el Museu serà una realitat l’any vinent. I, probablement en el millor dels llocs possibles, el quilòmetre 0 dels casells. Allà on fa més de 200 anys va començar tot.

2De fet, la sorpresa més compartida entre bona part dels castellers que ahir van omplir l’esplanada on s’aixecarà el Museu i les vies adjacents va ser la proximitat amb la plaça del Blat. La immensa majoria de castellers de fora de Valls desconeixien que el Museu és a tocar de la plaça, en un dels seus extrems.

L’ambient que ahir a la tarda es respirava a Valls era el de les grans ocasions, però sense la pressió i els nervis que acompanyen les grans cites castelleres. Passades les 6 de la tarda hi havia col·lapses per entrar a la ciutat. Salutacions, abraçades, petons, encaixades de mà i converses, fonamentalment castelleres, van acompanyar l’acte d’inici de les obres. Ajuntament, Diputació i Generalitat van acordar retirar-li el caràcter “d’acte oficial” en senyal de dol per l’accident dels Alps. No hi va haver discursos ni protagonisme dels polítics, que discretament es van situar en un dels extrems de la plaça, acompanyats d’alguns dels experts que en els últims trenta anys han participat en els projectes sobre el Museu.

3Els protagonistes van ser les colles i, d’una manera destacada, els seus enxanetes. Els més petits de les més de 40 colles presents a l’acte van pujar a l’escenari per dipositar dins d’una pedra oberta els escuts plastificats de les 95 colles castelleres que hi ha en l’actualitat. Alguns d’ells en duien o, fins i tot, tres en representació de colles que no havien pogut assistir. Acte seguit, la Clàudia (de la Colla Vella) i l’Anna (de la Colla Joves) –totes dues aixecadores al 2de8 sense folre coronats per les seves colles l’any passat– van dipositar també dues faixes i mocadors. Tots aquests elements seran en els fonaments del Museu.

5A continuació, i sota la conducció de Xavier Grasset, les colles van alçar pilars de salutació totes a l’hora, en una bella estampa, que escenificava la comunió castellera amb un projecte, que permetrà homenatjat el passat, refermar el present i obrir noves vies de projecció futura dels castells.

 

 

Colles que van enlairar pilars:

Brivalls de Cornudella, Castellers de Sabadell, Ganàpies de la UAB, Colla Jove Xiquets de Vilafranca, Bordegassos de Vilanova, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Castellera Xiquets de Cambrils, Colla Castellera Xiquets de Vila-seca, Castellers de les Roquetes, Colla Jove de Sitges, Encantats de Begues, Xics Caleros, Castellers de Vilafranca, Xiquets d’Alcover, Minyons de l’Arboç, Xiquets del Serrallo, Nens del Vendrell, Castellers de Sant Vicenç, Xiquets de Reus, Xiquets de Tarragona, Castellers de Sants, Xicots de Vilafranca, Castellers de Terrassa, Castellers d’Altafulla, Torraires de Montblanc, Castellers de Barcelona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Lleida, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls. També hi van assistir la Muixeranga d’Algemesí, Moixiganga de Valls i la Moixiganga de Tarragona.

Colles que hi van enviar representants:

Capgrossos de Mataró, Castellers de Badalona, Castellers d’Esparreguera, Castellers de Sant Feliu, Matossers de Molins, Castellers de Cornellà, Sagals d’Osona, Minyons de Terrassa, Castellers de Castellar i Xiquets de Hangzhou.

Foto 1: Pilars simultnis de les colles a l’esplanada del Museu (Foto: Pere Toda)

Foto 2: Visió de la plaça des de l’escenari, on hi van pujar els presidents de les colles (Foto: Pere Toda)

Foto 3: L’Anna i la Clàudia dipositant els escuts de les seves colles a la pedra que anirà als fonaments del Museu (Foto: Pere Toda)

Foto 4: Els caps de colla de la Vella, Manel Urbano, i la Joves, Jaume Galofré, abans de començar l’acte

Articles relacionats:

El Museu de totes les colles

El Museu Casteller ja s’enlaira

El full de ruta del Museu segueix el guió

El Museu Casteller comença a veure la llum

Museu Casteller: el pas definitiu?