Preparats per a viatjar

torinoUn any més, diferents colles castelleres preparen les maletes per anar a actuar lluny de casa. Aquest cap de setmana, els Xicots de Vilafranca actuen a la Llombardia italiana, mentre que els Xics de Granollers també visitaran el nord d’Itàlia aquest any: actuaran a Torí del 7 al 9 d’agost en l’Aplec Internacional que organitza Adifolk i que cada agost porta castells a alguna ciutat europea. A més dels Xics hi actuaran diferents grups de cultura popular, com els Falcons de Barcelona i diferents colles de gegants, diables, diables, sardanistes i esbarts.

montrealDels viatges anunciats fins al moment, el més destacat és el que tenen previst fer al Quebec els Castellers de la Vila de Gràcia. 150 castellers graciencs es desplaçaran a Montreal per actuar-hi del 3 al 12 de juliol, on s’hi faran cinc actuacions en el marc del Festival Completemente Cirque organitzat per la Tohu i al Mundial des Cultures, que es realitza a Drummondville. Serà el primer viatge transoceànic dels de Gràcia i permetrà als Castellers de Montrreal compartir una apassionabt experiència amb una colla catalana. Els Castellers de Montréal van néixer el 2007 de la mà d’una component de la colla gracienca. No han assolit encara castells de 6, tot i que sí pilars de 4.

Les sortides intercontinentals de les colles són comptades i no gaire freqüents pels costos i la logística. Les primeres van ser a l’Amèrica del Nord amb visites de la Colla Vella dels Xiquets de Valls: l’any 1992 a Houston i el 1994 a Xicago. L’any 2008, els Castellers de Vilafranca van viatjar a Xile i el 2012 ho van fer a Nova York en una experiència que va obtenir un ampli ressò mediàtic.

L’Àsia també ha vist castells i, en aquest cas, els més importants alçats fora d’Europa. La Colla vella va anar a la Xina l’any 2010, on va fer el 3de9 amb folre. Els Castellers de Vilafranca van alçar aquesta construcció a Bombai el 2011. A l’Índia també hi han actuat els Castellers de Sants (2013) i els Capgrossos de Mataró (2014). Els primers en visitar l’Àsia van ser els Minyons de Terrassa, en un viatge a Israel l’any 2009. A l’Àfrica hi han actuat els Xicots de Vilafranca (2008) i els Minyons (2014).

Foto 1: Actuació falconera a Timisoara (Romania), en l’Aplec d’Adifolk d el’any passat, que enguany es fa a Torí

Foto 2: Pilar de 4 dels Castellers de Montréal, ciutat on actuaran els Castellers de la Vila de Gràcia el proper juliol

Els castells fan la volta al món

Pocs castells en terres espanyoles

L’Àfrica i els castells es donen la mà

El Dahi Handi ‘borinot’

Europa ho ha vist i ho ha sentit