El 7de8, el castell que no cau

IMG_6565 copiaDiumenge passat va arribar el primer 7de8 de l’any, el més matiner dels 51 que s’han assolit des que 15 de maig del 2011 els Castellers de Vilafranca el van fer per primer cop, a la diada de les Fires. Mai no s’havia assolit el mes d’abril. Els Castellers de la Vila de Gràcia, una de les colles que n’ha fet més, en van ser els autors. Van completar-lo amb una seguretat exemplar a la diada gracienca de la Independència on van ajornar l’atac al 2de8 amb folre. Aquest castell, precisament, el van fer els Minyons a la diada de Can Jorba. Totes dues han estat les primeres construcions per sobre del 3de8 estrenades aquest cap de setmana.

De la cinquantena de 7de8 assolits, nou porten la firma dels de Gràcia. Junt amb els Castellers de Barcelona, és la colla que n’ha completat més. Gairebé tots els 7de8 provats s’han descarregat: dels 51 alçats només un ha quedat en coronat, precisament a càrrec dels de la camisa vermella. El 7de8 no ha registrat cap altr caiguda, tampoc com a intent. Totes les colles que l’han provat, però, fan castells de 9 i, per tant, dominen amb facilitat els de 8. L’estabilitat que aporta aquesta construcció –en tractar-se d’un 4 i d’un 3 lligat com si fos un 4– li donen una garantia d’execució.

Estadística històrica del 7de8. BDCJ (CCCC/Colla Jove Xiquets de Tarragona)

Colla Descarregats Carregats Intents Intents desmuntats
Total 7de8: 56 50 (89.3%) 1 (1.8%) 0 (0%) 5 (8.9%)
Castellers de la Vila de Gràcia 9 0 0 0
Castellers de Barcelona 9 1 0 1
Castellers de Vilafranca 8 0 0 0
Colla Joves Xiquets de Valls 6 0 0 0
Castellers de Sants 5 0 0 0
Castellers de Sabadell 5 0 0 2
Minyons de Terrassa 3 0 0 0
Colla Jove Xiquets de Tarragona 3 0 0 0
Capgrossos de Mataró 2 0 0 2

Raimon Garriga, cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia, considera que “entra dins de la normalitat poder fer el 7de8 d’hora en la temporada”, gràcies al domini que els de la camisa blava han assumit sobre aquesta construcció. Els de Gràcia, a més, el van fer diumenge amb diverses estrenes, “que ens faran molta falta durant l’any”, segons Garriga.

Diumenge, els de Gràcia van optar pel 7 enlloc del 2de8 amb folre, que havien estat assajant per a aquesta exhibició. Per a Garriga són dos castells de dificultats incomparables, perquè “el que costa en un, no costa en l’altre”. Garriga creu que “el 2de8 amb folre és més incert i té un factor de risc superior alhora de fer-lo a plaça, mentre que el 7de8 es mostra molt fiable a plaça”. Però, afegeix que “si tot just estàs fent els teus primers 3de8, arribar a poder-te plantejar el 7de8, és més complexe que en el cas del 2de8f”. Tot i això, apunta que els dos castells s’haurien d’equiparar en la taula de puntuacions.

Raimon Garriga es mostra esperançat per la temporada que poden firmar els Castellers de la Vila de Gràcia. Apunta que hi ha hagut una entrada forta de gent nova i estan podent assajar molt bé les pinyes i els folres. Tot i això, enguany han patit tres baixes al pis de segons de 9 (els tapats, que van dins del folre) i un altre més s’ha lesionat en el darrer mes. Tan sols els queda un segon dels que van fer el 4de9 amb folre l’any passat i cap dels del 3d9f. Per aquest motiu, assegura que les proves de folres encara no tenen la constància en la qualitat que els agradaria. “Fem proves bones, però també algunes de massa dolentes. Simplement, hem de guanyar fiabilitat amb el temps”. Malgrat això, Garriga reconeix que alhora que fan aquestes proves també estan assajant molt bé les pinyes i les mans, que “vénen a treballar-s’ho a l’assaig i que també es mereixen el premi de portar a plaça castells on tots són una mica més protagonistes”, en referència al matiner 9de7 que van fer al Poble Sec o al 7de8 d’aquest cap de setmana.

JORDINA ARMILLA

Foto: 7de8 dels Castellers de la Vila de Gràcia, el passat diumenge

Articles relacionats:

2 comments

  1. Pingback: Menor per a les grans, immens per a les mitjanes | RevistaCastells.cat

  2. Pingback: 7de8 o 2de8 amb folre | RevistaCastells.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *