És possible millorar Sant Fèlix?

2A Vilafranca hi ha un neguit sobre el model d’actuació per la Festa Major i, en especial, de la diada de Sant Fèlix. L’horari d’inici i de finalització preocupa i genera debat en la recerca de mesures que evitin l’actuació cada cop acabi més tard. Bona part de les darreres diades han culminat vora les 5 de la tarda. La gran complexitat dels castells que hi duen les colles (amb pilars de 8 inclosos) han comportat que l’exhibició cada cop duri més i superi en ocasions les quatre hores. Aquest va ser el tema de demà dissabte passat de la primera edició del Fòrum Ramonet, el nou espai de diàleg i reflexió dels Castellers de Vilafranca que rep el nom del mític component dels verds, recentment traspassat, i que va ser una referència a la colla, de la qual va formar part des dels seus inicis. En la xerrada, celebrada a Cal Figarot, hi van intervenir Joan Sala, excap de colla dels Xiquets de Tarragona; Toni Bach, destacat component dels Castellers de Vilafranca, el gestor cultural Jordi Bertran i el periodista Ricard Rafecas. La sala es va omplir amb un centenar d’assistents, entre els quals hi eren presents els caps de colla de la Colla Vella, de la Colla Joves, dels Xiquets de Tarragona, dels Castellers de Sants, dels Xicots i dels propis Castellers de Vilafranca. Tot plegat, moderat pel periodista casteller Pep Ribes.

ForumRamonetLa proposta de rondes a l’antiga va ser la més comentada durant el col·loqui. Amb tot, entre les diverses opinions recollides es va detectar que fora de la vila no entusiasma gaire la possibilitat de veure castells simultanis. La manca d’espai útil, l’afectació en la concentració i la desvalorització que podria suposar dels castells alçats alhora van ser els elements exposats en contra d’aquesta opció, que, en canvi, sí que és vista amb bons ulls des dels verds. De fet, en el debat del darrer hivern sobre la possibiltat de fer un Sant Fèlix amb cinc colles (incoporant-hi la Jove de Tarragona, finalment descartada), els dirigents dels Castellers de Vilafranca (com el seu cap de colla, Pere Almirall o l’excap de colla, Lluís Esclassans) van suggerir la possibilitat de rondes conjuntes per evitar que la diada encara durés més. Amb tot, durant el diàleg del Fòrum Ramonet l’opció d’un Sant Fèlix a cinc no va generar gaire debat.

A la trobada de dissabte, però, sí que es va valorar com a positiu canviar el sistema de rondes i establir un model propi per a la diada de Sant Fèlix. Les intervencions van coincidir en que cal un consens amb els horaris dels altres actes que condicionen l’inici de les diades. La conciliació amb l’hora d’anar a dinar també va ser definit com a “sagrat”. Entre les ideees llançades per agilitzar la diada de Sant Fèlix, al Fòrum Ramonet es van sentir propostes com avançar l’entrada dels elements festius –encara que no hagi finalitzat l’ofici religiós–, fer l’entrada de les colles per diferents carrers o que la banda ja sigui dins la plaça i interpreti Els Segadors no necessàriament davant la façana de l’Ajuntament.

Pel que fa funcionament de la diada, però, no hi van haver propostes tan clares. En referència als dies 29 i 31, diades locals, hi va haver coincidència en lamentar l’hora de finalització, passades les 5 de la tarda. En aquest sentit, algunes intervencions van apuntar l’inici, fora d’hores, com la causa de la finalització tan tard. Una de les crítiques més contundents se la va emportar l’Ajuntament, al qual se’l va acusar d’inacció, i al Consell de la Festa Major de no voler resoldre la problemàtica. En aquest sentit, algunes propostes van reclamar un òrgan de decisió propi amb la participació de les colles castelleres vilafranquines. Tot i ser present un dels administradors de la Festa Major 2015, aquest no va intervenir i el debat va acabar amb la proposta dels presents de recollir tot el tractat en la sessió en un document.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Pilar de 8 amb folre i manilles dels verds al darrer Sant Fèlix

Foto 2: Un moment de la sessió del Fòrum Ramonet, celebrada dissabte passat

Articles relacionats:

El Sant Fèlix més habitual i més difícil

Sant Fèlix a quatre i sense la Jove

Sant Fèlix 2015: pros i contres

Quatre o cinc colles per Sant Fèlix?

Els Sant Fèlix per emmarcar

Castells a la tarda de Sant Fèlix?

1 comentari

  1. Pingback: Canvis tímids per millorar Sant Fèlix | RevistaCastells.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *