Canvis tímids per millorar Sant Fèlix

_DSC9675 copiaEl administradors mouen peça i han donat el vist-i-plau a la proposta del Consell de la Festa Major de Vilafranca per a millorar els horaris de les actuacions castelleres dels dies 29, 30 i 31 d’agost i la infantil de l’1 de setembre. Són canvis tímids, però que constitueixen un primer pas a evitar que les diades finalitzin a hores intempestives. Els canvis estan inclosos en la modificació del protocol de la Festa Major que ha proposat el Consell.

La diada del 30 d’agost tindrà tres variacions sensibles abans de l’inici, encaminades a afavorir el seu inici a les 12.30 hores en punt. En primer lloc, la Sortida d’Ofici religiós s’avançarà un quart d’hora, i serà a les 11.15h. El cap del seguici (el Drac) arrencarà des de la mateixa cantonada d’entrada a la plaça, fet que permetrà guanyar alguns minuts. El tercer canvi destacat és amb l’entrada de les colles a plaça: dues ho faran per la part baixa del carrer de la Cort (Minyons de Terrassa i Colla Joves) i les altres dues pel carrer de Sant Maria (Castellers de Vilafranca i Colla Vella). Amb aquestes mesures, els administradors confien agilitzar l’inici de la diada i complir amb l’horari. En els darrers anys, el primer castell del dia 30 acostuma ser al voltant de la 1 del migdia.

De moment, s’han donat a conèixer aquestes mesures, sense recollir-ne d’altres que afectaven el sistema de funcionament de la diada. Algunes veus havien proposat opcions més dràstiques com l’actuació de les colles sense torns fixes, l’anomenat sistema a l’antiga que permetria veure castells de forma consecutiva o fins i tot simultània. Aquesta opció és defensada, sobretot, dins els verds, tot i que no ha acabat de rebre suport de la resta de colles.

Les noves mesures també inclouen millores en les altres dues actuacions de la Festa Major de Vilafranca, amb la participació de les tres colles locals. El dia 29, el cercavila previ arrencarà des del monument de Milà i Fontanals de la Rambla, i així estalviarà l’espera que provocava la neteja de l’espai on s’ha llençat la tronada instants abans. Ja a la plaça, la primera ronda castellera serà conjunta. El dia 31, Sant Ramon, el seguici (amb el Drac) arrencarà des la mateixa cantonada de la plaça de la Vila.

Un altre canvi afectarà a la diada infantil de l’1 de setembre, que ha passat del vespre al migdia. En aquesta exhibició actua la canalla de les tres colles castelleres.

La Festa Major del 20’15 permetrà copsar si aquestes mesures resulten suficients per a conciliar l’hora de finalutzació amb el que semblaria lògic. Les possibles variacions sobre el format de l’actuació i millorar l’agilitat de l’espectacle, de moment, no hi són presents.

Foto: La Jove de Tarragona enlaira el 3de9 amb folre a la diada de Sant Fèlix de 2014; és el primer castelld e la jornada i el rellotge de l’Ajuntament marca la 1 en punt.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

És possible millorar Sant Fèlix?

El Sant Fèlix més habitual i més difícil

Sant Fèlix a quatre i sense la Jove

Sant Fèlix 2015: pros i contres

Quatre o cinc colles per Sant Fèlix?

Els Sant Fèlix per emmarcar

Castells a la tarda de Sant Fèlix?