El mapa de les muixerangues

TROBADA-MUIXERANGUESAquest cap de setmana se celebra a la localitat valenciana d’Algemesí la tradicional trobada de torres humanes; serà la XVI Trobada de Muixerangues i Castells que organitzen les dues colles locals. En els darrers quinze anys han passat per Algemesí un total de divuit colles castelleres, però amb anterioritat els castells ja hi havien estat presentes. L’abril del 1979 hi va anar a Algemesí per primer cop una colla castellera, els desapareguts Castellers de Sitges. Enguany, precisament, és la Jove de Sitges –junt als Xiquets de Reus– els qui participaran a la trobada. Els Castellers de Vilafranca van ser la segona colla a anar a la pàtria de les muixerangues, el mateix 1979, i després hi van tornar el 1993 amb la Jove de Tarragona. El sostre casteller de la plaça valenciana és el 3de8, que van fer els Castellers de Vilafranca (2000), els Minyons de Terrassa (2002) i la Colla Joves Xiquets de Valls (2007).

Aquest cap de setmana, reusencs i sitgetans compartiran plaça amb les dues muixerangues locals: la blava (Muixeranga d’Algemesí) i la verda (Nova Muixeranga d’Algemesí). Les colles valencianes solen portar les seves millors figures i el públic local sap apreciar la dificultat dels castells catalans. El desig de l’afició d’Algemesí seria poder veure algun dia un castell de 9 i convertir-se en la primera plaça de 9 del País Valencià amb aquesta condició.

paisvalenciaLes dues colles d’Algemesí encapçalen el moviment muixeranguer al País Valencià, per història i per nivell d’aquesta tradició, de la qual hi ha referències escrites des del segle XVIII. En els darrers anys, el fet muixeranguer s’ha expandit com ha passat també al món casteller. Moltes viles han recuperat aquesta tradició i prop d’una vintena de poblacions valencianes compten amb muixeranga pròpia. Hem fet un recull de colles, indicant la comarca a on pertanyen i la data de la fundació o recuperació. També podeu trobar més informació de cada colla en els links que apareixen en el nom de cada colla.

JORDINA ARMILLA

Foto: Trobada de Muixerangues del 2014, amb els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Lleida

Articles relacionats:

El fet muixeranguer s’expandeix cap al sud

Quico Pino, els Aficionats de Llorenç i la Muixeranga, premis Castells 2014

Castells, falcons i muixerangues a Vilafranca

Muixerangues i castells tornen a fer pinya

Castells i Muixerangues a Algemesí