“És el rigor…”

Lesions1La publicació d’un llibre de l’excastellera de la Jove de Vilafranca Nati Tapia en què relata la seva experiència arran d’una caiguda ha tornat a obrir la penúltima polèmica sobre la perillositat dels castells i el tractament sensacionalista i desmesurat que realitzen alguns mitjans de comunicació quan aborden les caigudes o les lesions en els castells. El darrer cas ha estat el de Josep Cuní al programa 8 al Dia, de 8TV, que ahir va entrevistar l’autora del llibre i va sotmetre el tema a la frivolitat d’una tertúlia en què els opinadors –i el mateix conductor– van evidenciar un profund desconeixement del tema tractat i van abusar dels tòpics sense cap fonament informatiu ni el necessari contrast.

D’entrada, una obvietat: tothom és ben lliure de publicar la seva opinió en els formats que consideri oportuns. També en un llibre, tot i que probablement si la lesió que hagués tingut aquesta excastellera se l’hagués fet en bicicleta difícilment ho hagués traslladat a una edició. La segona obvietat és que els mitjans de comunicació són ben lliures de tractar els temes que, informativament, considerin més oportuns per a les seves respectives audiències, sempre que –i això ja no és una obvietat, sinó una exigència deontològica– ho facin amb els criteris d’objectivitat, rigor i anàlisi intel·lectual necessaris; tot i que probablement si la lesió de l’excastellera autora del llibre hagués estat d’una caiguda de bicicleta difícilment l’haguessin convidat a una entrevista televisiva i l’haguessin sotmès a una tertúlia on l’únic que val és opinar, independentment de si es disposa de la suficient informació per fer-ho.

Lesions2Aquest episodi no és el primer ni probablement l’últim que pateixen els castells sobre la manca de rigor de bona part dels mitjans a l’hora d’abordar les caigudes castelleres i les possibles lesions que se’n puguin derivar de manera excepcional. Els qui fa anys que ens movem en l’ofici estem avesats a haver de gestionar amb el redactor de torn del diumenge (o, fins i tot, amb algun càrrec superior) el sobredimensionament informatiu que es fa les caigudes. De vegades, fins i tot, és el mateix periodista que elabora la informació que, fent ús d’un desconeixement profund del que escriu, opta per orientar l’article sobre l’anècdota de les caigudes, que no han tingut cap transcendència més enllà d’alguns cops i que les colles que les han patit no han aconseguit el que s’havien proposat. Hi ha casos recents, fins i tot en diaris d’àmbit nacional, que van optar per prescindir de cronistes entesos i substituir-los per aprenents de l’ofici. És un tema recurrent, que fa anys que dura i que no hem estat capaços –ni cronistes castellers, ni colles, ni, per tant, el conjunt de l’univers casteller– de redreçar-ho correctament. Si bé és cert que en l’accident de Mataró de fa nou anys s’hi va estar a prop, ja que probablement sigui dels episodis negatius de la castellística tractat –llevat d’algunes excepcions– amb més rigor informatiu.

Lesions3El senyor Cuní és ben lliure de ser tendenciós en la informació castellera, com ho va demostrar ahir en l’orientació de l’entrevista i ha reiterat avui acceptant la rèplica de la CCCC i donant la veu al responsable mèdic de l’organisme, Dani Castillo, que hi ha acudit a defensar més que no pas a exposar. L’atac a la suposada manca de llibertat d’expressió en l’entorn casteller al qual s’hi ha referit Cuní en el seu programa d’avui reitera la tendenciositat (IEC: “Que mostra o implica tendència cap a determinats fins”) del seu tractament informatiu. Però el que és més greu és que posa els castells en l’objectiu d’una pretesa i malintencionada actuació situada als marges de la llibertat de pensament i d’expressió, com ha insistit a subratllar avui arran les reaccions expressades per desenes de castellers a les xarxes socials pel tractament de la infomació en el seu programa i per la intencionalitat de l’autora del llibre. Només li ha faltat comparar els castellers amb els gihadistes, ara que alguns s’avenen a determinades bestieses.

Aquí ningú no parla d’amagar les caigudes i passar-les pel sedàs del silenci. Aquí ningú no parla de negar l’evidència que mostra que els castells tenen un punt de risc, que tots els castellers coneixem perfectament. Aquí ningú no parla de dibuixar una realitat diferent a la què és.

Precisament, per això, perquè volem mostrar la realitat de manera transparent, no ens cansarem mai de denunciar el periodisme que aborda els castells i les seves caigudes sense l’imprescindible rigor informatiu i la necessària capacitat d’anàlisi i interpretació que aporta el coneixement i la lectura objectiva de les dades. I el que no acceptarem de cap manera és la pretesa superioritat intel·lectual de qui en fa un ús abusiu d’aquestes mancances. Potser ara que som en campanya electoral és un bon moment per recordar la frase que Bill Clinton li va clavar a George Bush a les presidencials nord-americanes del 1992: “És l’economia, estúpid”, perquè no s’havia adonat d’on era el debat real. És de rigor, del que parlem.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Josep Cuní intervenint a 8 al Dia, avui

Foto 2: Nati Tapias, al programa 8 al Dia, ahir

Foto 3: Dani Castillo, director científic de la CCCC, al mateix programa, avui

Articles relacionats:

Quines colles cauen menys?

Un protector cervical per als components de la pinya?

La llenya val 5.000 euros

No caure té premi, també econòmic

Quan els objectius s’assoleixen de ple

 

336 comments

 1. Pingback: Més segur del que sembla | RevistaCastells.cat

 2. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content! bkaaeddcdgfgdckb

 3. I just want to tell you that I’m very new to blogging and site-building and absolutely enjoyed your page. More than likely I’m want to bookmark your site . You definitely have superb article content. Regards for sharing with us your web page.

 4. What your stating is totally accurate. I know that everyone need to say the similar issue, but I just think that you set it in a way that all of us can recognize. I also really like the images you put in the following. They match so nicely with what youre hoping to say. Im certain youll achieve so many people today with what youve got to say.

 5. Grand poteau ! Merci pour prendre le temps d’йcrire quelque chose qui est rйellement en valeur la lecture. Trop souvent je trouve l’information inutile et pas quelque chose qui sont rйellement appropriйes. Merci pour votre dur labeur.

 6. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 7. Hey there. I found your web site by way of Google while looking for a similar matter, your website came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 8. Hi there. I found your website by means of Google at the same time as looking for a similar matter, your site got here up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 9. Hey there. I found your web site by the use of Google even as looking for a similar matter, your site got here up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 10. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 11. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 12. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 13. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 14. Hey there. I discovered your website via Google even as looking for a similar topic, your website got here up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 15. Awesome write-up. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 16. Hello there. I found your blog by the use of Google at the same time as searching for a related topic, your web site came up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 17. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 18. Hi there. I discovered your website by way of Google while looking for a comparable topic, your website came up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 19. Hey there. I found your web site by means of Google at the same time as searching for a related subject, your web site came up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 20. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 21. Hi there. I discovered your website by way of Google whilst looking for a similar topic, your site got here up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 22. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 23. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 24. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 25. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 26. Hello there. I discovered your site by means of Google even as looking for a related matter, your site came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 27. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 28. Hey there. I discovered your web site by the use of Google at the same time as looking for a similar matter, your web site got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 29. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 30. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 31. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good blog with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 32. Hello there. I discovered your blog by way of Google at the same time as looking for a comparable subject, your website came up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 33. Hello there. I found your site by way of Google while looking for a comparable subject, your web site came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 34. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 35. Hello there. I found your website via Google at the same time as looking for a comparable subject, your site got here up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 36. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 37. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 38. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 39. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 40. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 41. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 42. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 43. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 44. Hello there. I found your web site via Google at the same time as searching for a comparable matter, your website came up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 45. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

 46. Hello there. I found your site by the use of Google whilst searching for a similar subject, your web site came up. It seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 47. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 48. Hey there. I found your site via Google even as searching for a comparable subject, your web site got here up. It seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 49. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 50. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 51. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really irritating. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 52. Health and Fitness 13 abril, 2018 at 8:47 pm - Reply

  Hello.This post was extremely interesting, particularly because I was browsing for thoughts on this issue last Saturday.

 53. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 54. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 55. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is excellent blog. An excellent read. I will certainly be back.

 56. Hey there. I discovered your web site by way of Google whilst looking for a similar subject, your site got here up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 57. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days..

 58. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 59. Hello there. I found your web site by way of Google while searching for a related matter, your website got here up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 60. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 61. Hey there. I discovered your site via Google at the same time as looking for a related topic, your website came up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 62. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 63. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good website with interesting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 64. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 65. Hello there. I found your web site by way of Google at the same time as looking for a related matter, your web site got here up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 66. Hi there. I found your blog by the use of Google whilst searching for a comparable subject, your site came up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 67. Awesome post. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 68. Hey there. I found your site by the use of Google whilst searching for a related matter, your site came up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 69. Hello there. I found your web site by way of Google while looking for a related subject, your web site got here up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 70. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 71. Hey there. I discovered your blog by means of Google whilst searching for a similar topic, your website got here up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 72. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 73. Awesome post. I am a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 74. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 75. hi!,I really like your writing so much! share we keep up a correspondence more approximately your post on AOL? I require an expert in this house to unravel my problem. May be that’s you! Having a look ahead to look you.

 76. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 77. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good website with interesting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 78. Health and Fitness 16 abril, 2018 at 1:15 pm - Reply

  You really make it appear really easy along with your presentation however I in finding this topic to be actually something that I feel I might never understand. It kind of feels too complex and extremely broad for me. I’m taking a look forward on your subsequent post, I will attempt to get the grasp of it!

 79. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 80. Just want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply nice and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 81. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 82. What i don’t understood is in fact how you are no longer actually much more well-preferred than you might be right now. You’re very intelligent. You realize therefore considerably with regards to this subject, produced me personally believe it from a lot of numerous angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is something to do with Girl gaga! Your personal stuffs great. All the time take care of it up!

 83. hello there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

 84. Health and Fitness 17 abril, 2018 at 4:39 am - Reply

  Usually I do not learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, very great article.

 85. RETSPRO reviews and other info are usually offered within our online forums. RETS PRO serves a online community of developers and real estate teams who require the ultimate flexibility inside their IDX output. RETSPRO wordpress real estate plugin is the best software program for any real estate property website developer. RETSPRO was built specifically for web designers to allow them with the various tools to completely customize a website for any real estate industry clients.

 86. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 87. Hi there. I discovered your website by way of Google whilst searching for a comparable matter, your web site came up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 88. Awesome post. I am a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 89. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 90. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 91. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 92. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 93. What i do not understood is in reality how you are not actually a lot more smartly-liked than you may be now. You’re so intelligent. You already know therefore considerably with regards to this topic, made me in my view imagine it from a lot of numerous angles. Its like men and women aren’t interested until it’s one thing to do with Girl gaga! Your individual stuffs nice. At all times care for it up!

 94. Hi there. I discovered your website by the use of Google at the same time as searching for a related matter, your web site got here up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 95. Hey there. I found your web site by way of Google while searching for a related topic, your web site came up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 96. I think this is among the most significant info for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

 97. You could certainly see your expertise within the paintings you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

 98. Hey there. I found your site by means of Google even as searching for a comparable topic, your site came up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 99. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 100. Hello there. I found your blog by means of Google while looking for a comparable matter, your site came up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 101. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 102. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today..

 103. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 104. Hi there. I found your web site via Google whilst looking for a comparable subject, your web site got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 105. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 106. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really annoying. A good website with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 107. Hey there. I discovered your site by the use of Google whilst looking for a similar topic, your web site got here up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 108. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 109. A lot of thanks for every one of your hard work on this website. Gloria really likes conducting internet research and it’s easy to see why. A lot of people notice all of the compelling tactic you produce effective information by means of the website and as well as boost response from some others on this topic while our favorite daughter is without question studying a whole lot. Take advantage of the rest of the year. Your conducting a glorious job.

 110. Thanks, I’ve recently been searching for information approximately this subject for ages and yours is the best I’ve discovered till now. However, what concerning the bottom line? Are you sure about the source?

 111. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 112. hello!,I like your writing very a lot! percentage we keep up a correspondence more approximately your article on AOL? I require an expert in this area to solve my problem. May be that’s you! Looking ahead to see you.

 113. I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

 114. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 115. I am no longer sure where you are getting your information, however good topic. I needs to spend some time learning more or figuring out more. Thank you for excellent info I was searching for this information for my mission.

 116. Thanks so much for providing individuals with such a brilliant possiblity to read critical reviews from this web site. It is always so fantastic and as well , jam-packed with a great time for me and my office friends to search your web site at the least thrice in a week to study the fresh secrets you will have. And definitely, I’m usually fulfilled for the breathtaking tips and hints you serve. Certain 4 facts on this page are basically the most suitable I have ever had.

 117. Hello there. I found your blog by means of Google at the same time as looking for a similar subject, your web site came up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 118. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 119. Hi there. I found your website by means of Google whilst searching for a comparable topic, your website came up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 120. Hello there. I found your website via Google while searching for a comparable topic, your site came up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 121. Just desire to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply nice and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 122. I precisely desired to appreciate you once again. I do not know the things that I could possibly have taken care of in the absence of the entire tactics contributed by you on that area of interest. It seemed to be the distressing condition for me, however , finding out the very professional mode you managed the issue made me to leap with delight. Extremely happy for this help and then pray you realize what a great job you were getting into teaching the rest all through your web site. Most probably you’ve never come across any of us.

 123. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 124. Hello there. I found your blog by way of Google at the same time as searching for a similar matter, your web site came up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 125. Hi there. I discovered your website via Google at the same time as searching for a similar subject, your web site came up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 126. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 127. Thanks for sharing excellent informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect web-site.

 128. Whats up very cool site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I am happy to find a lot of helpful info right here in the submit, we’d like work out extra strategies in this regard, thank you for sharing.

 129. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 130. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 131. Hi there. I found your web site by way of Google while looking for a related subject, your web site came up. It seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 132. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 133. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 134. Good day very cool site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally¡KI’m happy to search out so many useful information here within the post, we want develop extra strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 135. Howdy very cool website!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m glad to search out numerous helpful info here in the put up, we’d like work out extra strategies on this regard, thanks for sharing.

 136. Awesome post. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 137. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 138. Thank you, I have recently been searching for information approximately this subject for ages and yours is the best I have found out so far. But, what about the conclusion? Are you positive concerning the supply?

 139. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

 140. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 141. Hi there. I discovered your website by means of Google while looking for a comparable matter, your site came up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 142. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 143. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 144. I think this is one of the most significant info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 145. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 146. hi!,I really like your writing so a lot! percentage we keep up a correspondence more approximately your post on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. May be that’s you! Taking a look forward to peer you.

 147. Hey there. I discovered your site by means of Google while looking for a similar matter, your site came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 148. Just desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply spectacular and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 149. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 150. Hey there. I found your blog via Google while searching for a similar topic, your web site got here up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 151. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

 152. you are truly a just right webmaster. The website loading pace is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you have performed a wonderful process in this matter!

 153. Hi there. I discovered your site by means of Google while searching for a comparable subject, your site came up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 154. AppreciatingAdmiring the hard workdedicationtime and energypersistencecommitmenttime and effort you put into your sitewebsiteblog and in depthdetailed information you presentprovideoffer. It’s awesomegreatgoodnice to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of dateunwantedoutdatedold rehashed materialinformation. WonderfulFantasticExcellentGreat read! I’ve savedbookmarked your site and I’m includingadding your RSS feeds to my Google account.

 155. I will right away seize your rss as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me understand in order that I may just subscribe. Thanks.

 156. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

 157. I got what you intend, regards for putting up.Woh I am delighted to find this website through google. “Those who corrupt the public mind are just as evil as those who steal from the public.” by Theodor Wiesengrund Adorno.

 158. I have recently started a website, the information you provide on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “The word ‘genius’ isn’t applicable in football. A genius is a guy like Norman Einstein.” by Joe Theismann.

 159. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 160. Hi there. I discovered your web site by the use of Google even as searching for a similar subject, your site came up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 161. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 162. Hello there. I discovered your web site by the use of Google while looking for a related matter, your web site got here up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 163. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 164. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 165. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 166. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good website with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 167. I and also my pals were checking the great hints on the blog while then developed an awful suspicion I never expressed respect to the site owner for those secrets. Most of the young men were definitely for that reason very interested to learn all of them and now have definitely been tapping into those things. Thank you for truly being considerably kind and then for considering these kinds of essential resources most people are really desperate to discover. Our sincere apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 168. great publish, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not realize this. You should proceed your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 169. I got what you intend, thanks for posting .Woh I am happy to find this website through google. “Those who corrupt the public mind are just as evil as those who steal from the public.” by Theodor Wiesengrund Adorno.

 170. naturally like your web site however you have to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will surely come again again.

 171. I would like to express some appreciation to the writer just for bailing me out of this circumstance. As a result of looking throughout the search engines and meeting advice which are not productive, I was thinking my entire life was gone. Being alive devoid of the answers to the difficulties you have solved as a result of this guide is a crucial case, as well as the ones which may have adversely affected my entire career if I had not noticed your website. That ability and kindness in taking care of all areas was very helpful. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a solution like this. I am able to now look ahead to my future. Thanks for your time very much for the impressive and sensible help. I won’t hesitate to refer your site to any individual who wants and needs assistance about this topic.

 172. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 173. MarvelousWonderfulExcellentFabulousSuperb, what a blogweblogwebpagewebsiteweb site it is! This blogweblogwebpagewebsiteweb site providesgivespresents usefulhelpfulvaluable datainformationfacts to us, keep it up.

 174. Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What an ideal web site.

 175. Hey there. I discovered your site via Google whilst looking for a comparable matter, your website got here up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 176. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 177. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 178. hi!,I love your writing very much! proportion we keep up a correspondence more approximately your article on AOL? I require a specialist in this house to unravel my problem. May be that’s you! Taking a look ahead to peer you.

 179. Generally I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great post.

 180. Hi my family member! I wish to say that this article is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I’d like to see more posts like this.

 181. Hmm it seemsappearslooks like your sitewebsiteblog ate my first comment (it was extremelysuper long) so I guess I’ll just sum it up what I submittedhad writtenwrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as welltoo am an aspiring blog bloggerwriter but I’m still new to the whole thingeverything. Do you have any helpful hintsrecommendationstips and hintspointssuggestionstips for inexperiencedfirst-timerookienovicebeginnernewbie blog writers? I’d certainlydefinitelygenuinelyreally appreciate it.

 182. wonderful put up, very informative. I ponder why the other experts of this sector do not realize this. You should continue your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

 183. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 184. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 185. What i do not realize is in fact how you’re now not actually much more smartly-preferred than you may be right now. You’re very intelligent. You understand therefore considerably relating to this subject, made me for my part believe it from a lot of numerous angles. Its like women and men aren’t interested until it is something to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs nice. All the time deal with it up!

 186. Howdy very cool website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally¡KI am happy to seek out so many useful info right here in the publish, we need work out extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 187. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a really long time.

 188. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 189. I definitely wanted to send a brief message so as to thank you for the fabulous advice you are writing here. My time intensive internet search has now been rewarded with wonderful details to go over with my great friends. I would admit that most of us visitors are very much lucky to live in a useful place with many marvellous individuals with great tips and hints. I feel really lucky to have seen the weblog and look forward to some more cool times reading here. Thank you once more for all the details.

 190. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 191. I genuinely enjoy examining on this web site, it holds great blog posts. “The living is a species of the dead and not a very attractive one.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 192. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can’t wait to read much more from you. This is really a wonderful website.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *