L’autosuficència de les ‘borinotes’

2de6a copia2de6cEls Castellers de Sants van bastir dissabte passat un 2de6 per sota fet íntegrament per dones, tant al tronc com a la pinya i els equips d’alçar. Va ser el ja tradicional castell femení que realitzen un cop acabada l’actuació de vigílies de la Diada d’Aniversari, a l’acollidora plaça d’Osca. És el desè any consecutiu que el duen a terme, sempre en la mateixa exhibició.

Els castells formats al tronc per dones són un fet recurrent per moltes colles. Els primers casos es van produir amb els Minyons de Terrassa, a començament dels anys vuitanta, que fins i tot van crear una secció de la colla anomenada Minyones de Terrassa i que va arribar a bastir la torre de 6. També els Nois de la Torre van fer en aquella època castells formats només per dones. I moltes altres colles han seguit aquell exemple en els darrers anys. L’any passat, els Castellers de Barcelona van plantar el 4de7 durant un partit de rugbi femení, en el qual el tronc era estrictament femení.

Des del 2009, Bellprat (Anoia) organitza cada mes de setembre una diada amb construccions formats al tronc únicament per dones, en record de la que va ser primera alcaldessa de Catalunya, Natividad Yarza, l’any 1934. Una desena de colles hi han pres part, entre les quals la Colla Joves i els Xicots de Vilafranca, que hi han fet castells de 7.

AuroraBatetEl castell de dones dels borinots –o borinotes– va, però, un punt més enllà que la resta de construccions. Des de l’enxaneta fins el darrer cordó de la pinya està format únicament per dones. No hi ha cap home donant-hi suport. Com a molt, s’accepten dones de les altres colles que puguin compartir plaça amb els de Sants aquell dia o bé del públic. És a dir, que el 9de6 que les borinotes van plantar fa dos anys –i que va comptar amb el simbòlic suport a la pinya de la vallenca Aurora Batet, una de les primeres castelleres de la història– era completament femení. Això indica l’elevat volum de dones que duen la camisa grisa, que segons el darrer cens de la colla era del 49%.

Els Castellers de Sants han sabut rendibilitzar l’alta presència femenina a la colla com un revulsiu i un element dinamitzador. El castell femení que realitzen cada any no té cap finalitat reivindicativa de gènere, sinó estrictament festiva. Es realitza, a més, un cop ha acabat l’actuació, després dels pilars. Però l’han sabut vendre –colla endins i entre el teixit associatiu del barri– com una activitat participativa i, al mateix temps, una eina de cohesió social. De fet, hi ha dones que hi van esporàdicament a la colla, però que no falten mai a la diada ni als tres assaigs de preparació, que es realitzen una hora abans de l’assaig general de la colla.

330_14018723744d7Durant aquests deu anys, les dones dels Castellers de Sants han fet pràcticament tota la gamma de castells de 6: des del 3de6 del primer any fins a la torre de 6 per sota de dissabte passat. L’any passat van fer el 3 i el 4de6 amb l’agulla simultanis i entre mig hi han fet el 5, el 7, el 9 o el 3 per sota com a construccions més complicades. El 2de6s (els Castellers de Sants van fer el 2008 el 2de7 per sota) ha suposat elevar encara més la dificultat, tant que el castell va anar d’un pèl que no caigués, ja que l’aixecada de les dues rengles no va anar alhora.

Les dones dels Castellers de Sants es plantegen ara si han de fer el pas i plantar una construcció de 7 de cara a futures edicions. El dilema, però, és analitzar el possible risc que suposaria això. Hi ha algunes castelleres que, ateses les enormes possibilitats que ofereix la colla, veurien amb bons ulls fer un 4de7 totalment femení de la primera a la darrera component, però altres consideren que això suposaria assumir un risc a començament de temporada que resulta innecessari. Un debat que moltes colles voldrien tenir, ja que, d’una banda, posa de manifest la quantitat i la qualitat que distingeix la formació i, de l’altra, la serenitat amb la qual afronten els reptes que marca l’evolució castellera.

SANTI TERRAZA

Fotos 1 i 2: Dues imatges del 2de6 per sota de les dones dels Castellers de Sants, dissabte passat: durant la penúltima aixecada i coronant-se

Foto 3: Auorora Batet fent pinya al 9de6 de les borinotes l’any 2013

Foto 4: 4de7 dels Castellers de Barcelona amb un tronc format per dones, l’any 2014

Articles relacionats

Dones al terç del 4de8