Més segur del que sembla

estudi-lesions2Els comentaris fets per el presentador, Josep Cuní, i alguns dels col·laboradors del programa 8 al dia de 8tv sobre el risc de lesions greus en els castells, han evidenciat la manca de coneixement que existeix sobre aquest tema en alguns mitjans d’abast nacional i, en conseqüència, en el conjunt de la societat. Els tòpics i el desconeixement han tornat a imposar-se a les dades objectives, que demostren que els castells –òbviament, no exclosos del risc– tenen uns índexs de sinistralitat i d’accidents notablement inferiors a altres activitats socialment acceptades i no qüestionades, com determinades pràctiques esportives o, fins i tot, el mateix esport escolar. Les conclusions d’aquests estudis científics indiquen que les lesions greus són molt esporàdiques, i es poden considerar com a accidents poc freqüents, mentre que les lesions menors en la canalla són menys de les que tenen jugant a l’escola.

El primer estudi sobre lesions castelleres va ser publicat per la Revista de la Societat Catalana de Pediatria (1998) i comparava les lesions produïdes fent castells amb altres activitats físiques. La conclusió final indicava que la sinistralitat en els castells era baixa , equiparable o inferior a altres activitats –incloent esports que no estan considerats de risc–. Aquest informe indicava que el percentatge de lesions greus en el món casteller era notablement més baix que les patides a l’escola jugant o practicant esports com l’handbol, karate o el rugbi. Es consideren lesions greus les que requereixen més de 30 dies en guarir, que poden deixar seqüeles o tenen un risc vital.

L’estudi indicava que es produeixen 44 lesions per cada 100.000 hores d’activitat castellera. Una xifra molt baixa si es compara amb les 330 del bàsquet o les 410 de l’handbol. També en el futbol és més elevat el risc que fent castells, entre 50 i 560, segons els barems.

estudi-lesionsUn altre estudi, realitzat entre els anys 2002 i 2004, va analitzar la freqüència i la gravetat de les lesions entre 146 infants de 21 colles castelleres diferents. El treball va comparar la pràctica castellera amb altres activitats d’oci dels menors. Les conclusions van apuntar que el risc de patir una lesió fent castells era dues vegades inferior que el de prendre mal fent altres activitats esportives o recreatives. L’estudi va permetre estimar que la incidència de lesions castelleres era de 19,2 per cada 100 infants-any i que aquesta incidència és inferior al conjunt de lesions generades en la resta d’activitats que fan els infants, que van ser  de 52,8 lesions per cada 100 infants-any.

Aquests dos estudi són previs a la implantació del casc (2006) i quan les dades d’èxit en els castells descarregats eren inferiors a les actuals. El 2014 es van provar 12.492 construccions, de les quals només van caure 370. D’aquestes, 3.070 eren de castells de 7 en amunt i només 214 van fer llenya.

En els darrers anys s’ha avançat de manera accentuada en la prevenció de lesions i la protecció dels castellers, especialment de la canalla. Una bona preparació física, seguir els consells de l’equip mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres, la introducció del casc al pom de dalt i la baixada del percentatge de caigudes estan millorant encara més aquests percentatges de risc. Com en qualsevol activitat el risc zero no existeix i es considera rellevant l’exercici de la pedagogia des de les colles i dels mitjans de comunicació, evitant alarmismes i posant en context la realitat d’un món casteller cada cop més segur.

CARLES ESTEVE

A partir de l’article de Nando Blasco i Santi Terraza publicat a la Revista Castells núm. 12 (2006)

Foto portada: Caiguda d’un 5de9f dels Minyons a la Mercè de 2010

Articles relacionats:

“´És el rigor…”

Quines colles cauen menys?

Un protector cervical per als components de la pinya?

La llenya val 5.000 euros

No caure té premi, també econòmic

Quan els objectius s’assoleixen de ple

 

 

 

 

327 comments

 1. Oh my goodness! a fantastic article dude. Appreciate it However My business is experiencing problem with ur rss . Do not know why Not able to subscribe to it. Can there be everyone finding identical rss problem? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 2. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 3. Hi there. I discovered your site by the use of Google at the same time as looking for a comparable topic, your site came up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 4. Hello there. I discovered your website by means of Google at the same time as searching for a similar matter, your site got here up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 5. This is aThat is a very goodgreatgoodreally good tip especiallyparticularly to those new tofresh to the blogosphere. BriefShortSimple but very accurateprecise informationinfo… Thanks forThank you forMany thanks forAppreciate your sharing this one. A must read articlepost!

 6. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 7. Awesome post. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 8. Awesome post. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 9. Hello there. I found your site by means of Google at the same time as looking for a similar subject, your web site got here up. It appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 10. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 11. Awesome post. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.

 12. I have one bio child, a girl. I often thought that they don’t really do anything that first year, and that adopting an older child between 1-2 would not really be a problem. They’re still such unwritten slates, they’d blend right in! Not even notice!Reading blogs taught me that’s pretty foolish.He is very beautiful. And you’ve coped with a lot, you’ll cope with this, too, and he’ll turn out fine. But yeah, no restaurants sounds smart at this point.

 13. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 14. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 15. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 16. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 17. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 18. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 19. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 20. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 21. Hello there. I found your blog by the use of Google even as searching for a comparable matter, your web site came up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 22. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 23. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a long time.

 24. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 25. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 26. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 27. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 28. Hi there. I found your website via Google even as looking for a similar matter, your site got here up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 29. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 30. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 31. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 32. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 33. Hi there. I found your blog by way of Google at the same time as searching for a comparable topic, your website came up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 34. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 35. Awesome post. I am a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a long time.

 36. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 37. Hi there. I found your web site by the use of Google even as looking for a comparable subject, your site got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 38. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 39. Hi there. I found your website by the use of Google whilst searching for a comparable subject, your web site came up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 40. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 41. I haven¡¦t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 42. Health and Fitness 13 abril, 2018 at 8:22 am - Reply

  I just couldn’t go away your website before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide to your visitors? Is going to be again continuously to check out new posts.

 43. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 44. Hi there. I found your site by the use of Google even as searching for a similar subject, your website got here up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 45. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 46. Hey there. I found your website via Google whilst looking for a related matter, your web site came up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 47. Hi there. I discovered your website by means of Google even as searching for a similar subject, your site came up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 48. I simply couldn’t leave your web site before suggesting that I really loved the usual info a person supply for your guests? Is going to be back incessantly in order to investigate cross-check new posts.

 49. I precisely needed to appreciate you once again. I’m not certain the things I would’ve taken care of in the absence of the entire tricks provided by you concerning such question. It has been a fearsome circumstance in my position, but witnessing this specialized manner you managed it made me to weep over fulfillment. I am just happy for this assistance and then hope that you realize what an amazing job you are putting in instructing men and women by way of your website. I am sure you’ve never got to know any of us.

 50. Health and Fitness 13 abril, 2018 at 6:31 pm - Reply

  I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :).

 51. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 52. Hi there. I found your website by means of Google whilst searching for a similar topic, your web site got here up. It seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 53. Awesome post. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 54. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 55. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 56. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really annoying. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 57. Hey there. I discovered your site by way of Google even as searching for a related subject, your web site came up. It seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 58. Awesome post. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 59. Hey there. I found your website by the use of Google whilst searching for a related subject, your site came up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 60. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 61. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 62. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really annoying. A good site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 63. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 64. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 65. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 66. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 67. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 68. Hello there. I discovered your web site by way of Google while looking for a similar matter, your web site got here up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 69. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 70. Hi there. I discovered your web site by way of Google at the same time as looking for a comparable subject, your web site came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 71. Hello there. I discovered your blog by the use of Google at the same time as searching for a similar topic, your website came up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 72. Hi there. I discovered your website by means of Google even as looking for a related subject, your website came up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 73. Hey there. I found your web site by means of Google at the same time as looking for a related matter, your website got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 74. Good blog! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 75. Health and Fitness 16 abril, 2018 at 12:44 am - Reply

  Excellent weblog right here! Additionally your web site loads up very fast! What host are you using? Can I am getting your associate link on your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 76. Thank you so much for providing individuals with such a wonderful possiblity to read in detail from here. It can be so useful and as well , packed with amusement for me and my office peers to search the blog at minimum 3 times in 7 days to study the newest things you have. Not to mention, I am just actually motivated with your superb thoughts served by you. Selected 1 facts on this page are in reality the most efficient we have ever had.

 77. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 78. Hey there. I found your web site by means of Google at the same time as looking for a similar topic, your web site got here up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 79. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 80. Health and Fitness 16 abril, 2018 at 11:00 am - Reply

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent blog. An excellent read. I will certainly be back.

 81. I am just writing to make you understand what a outstanding discovery my friend’s girl experienced viewing your webblog. She realized some pieces, most notably what it is like to have an awesome helping mindset to let many others quite simply comprehend several hard to do subject areas. You undoubtedly surpassed her expected results. Thanks for imparting those essential, healthy, educational and in addition cool tips on that topic to Kate.

 82. Hey there. I found your web site by means of Google even as searching for a comparable matter, your website came up. It appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 83. Hello there. I discovered your blog by way of Google whilst searching for a similar subject, your web site got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 84. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 85. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 86. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 87. Hello there. I found your website by means of Google at the same time as searching for a comparable topic, your site got here up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 88. RETSPRO ripoffs might be obtainable on the net, so please beware of trying to buy versions of our software at reduced prices. RETSPRO is continually being evaluated and upgraded, If you happen to end up having any of these nulled versions you will not likely have accessibility to any updates or support.

 89. Thanks, I’ve recently been looking for info about this topic for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the conclusion? Are you positive concerning the source?

 90. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 91. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 92. Hello there. I found your site by means of Google while searching for a similar topic, your site got here up. It seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 93. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 94. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 95. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 96. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 97. hello!,I really like your writing very a lot! percentage we be in contact extra approximately your article on AOL? I require an expert on this house to resolve my problem. May be that’s you! Taking a look ahead to look you.

 98. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good blog with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 99. whoah this blog is great i like studying your posts. Keep up the great paintings! You realize, a lot of persons are searching round for this information, you could help them greatly.

 100. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days..

 101. Hi there. I found your site by the use of Google whilst searching for a comparable subject, your website got here up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 102. Hi there. I found your web site by the use of Google at the same time as searching for a related matter, your website got here up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 103. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really irritating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 104. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 105. Hi there. I found your web site by the use of Google even as looking for a comparable subject, your web site came up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 106. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really annoying. A good site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 107. I¡¦m not sure where you are getting your information, however good topic. I needs to spend a while learning more or working out more. Thank you for wonderful information I was searching for this info for my mission.

 108. Hello there. I found your blog by the use of Google whilst looking for a comparable matter, your web site got here up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 109. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 110. Awesome post. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 111. Awesome write-up. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 112. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good website with exciting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 113. Hi there. I discovered your site by the use of Google even as looking for a similar topic, your site came up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 114. Hello there. I discovered your blog via Google at the same time as looking for a related matter, your web site came up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 115. Hey there. I discovered your blog by means of Google at the same time as searching for a related topic, your site came up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 116. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 117. Thank you for any other magnificent article. Where else could anyone get that type of information in such an ideal method of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am on the search for such info.

 118. I wanted to compose you the very small word to finally say thanks again for those pretty thoughts you’ve shown here. It is so seriously open-handed with you giving unreservedly what exactly a lot of people might have offered for sale as an electronic book to help with making some cash on their own, mostly since you might have done it if you ever desired. Those tactics in addition served to become a good way to fully grasp that other people have similar fervor the same as my personal own to know very much more with regards to this condition. Certainly there are thousands of more enjoyable occasions in the future for individuals who view your site.

 119. Hello there. I found your blog via Google while searching for a related subject, your website came up. It appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 120. I’m not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

 121. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 122. I really like your writing style, excellent information, thank you for posting :D. You can complain because roses have thorns, or you can rejoice because thorns have roses. by Ziggy.

 123. I do consider all the concepts you have offered for your post. They are really convincing and can certainly work. Still, the posts are very brief for newbies. May just you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 124. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 125. I am not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

 126. Hi there. I discovered your site by way of Google while searching for a similar subject, your site got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 127. Someone necessarily assist to make seriously articles I might state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the analysis you made to make this actual put up incredible. Magnificent task!

 128. Simply wanna input on few general things, The website style is perfect, the written content is very superb. “The idea of God is the sole wrong for which I cannot forgive mankind.” by Marquis de Sade.

 129. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 130. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 131. Hello there. I found your site by the use of Google whilst looking for a comparable subject, your web site came up. It appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 132. Hey there. I found your site by the use of Google at the same time as looking for a similar subject, your web site got here up. It seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 133. Hey there. I found your web site by the use of Google even as searching for a related matter, your website came up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 134. Hello, Neat post. There is an issue along with your site in web explorer, may test this¡K IE nonetheless is the marketplace chief and a large element of folks will omit your excellent writing due to this problem.

 135. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 136. I¡¦ll right away take hold of your rss as I can’t find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me understand in order that I may just subscribe. Thanks.

 137. Hi, Neat post. There’s a problem together with your web site in internet explorer, would check this¡K IE still is the marketplace leader and a huge component of folks will leave out your excellent writing due to this problem.

 138. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 139. I think this is one of the most significant info for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 140. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 141. Hi there. I discovered your site by the use of Google whilst searching for a related matter, your web site got here up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 142. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 143. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 144. I think this is among the most vital information for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 145. Terrific work! That is the type of info that are meant to be shared across the web. Shame on the seek engines for not positioning this publish higher! Come on over and discuss with my website . Thank you =)

 146. Hello very nice site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally…I am glad to find numerous useful information here in the submit, we want develop extra strategies in this regard, thanks for sharing.

 147. Hi, Neat post. There’s an issue together with your website in internet explorer, could check this¡K IE nonetheless is the marketplace chief and a big component of other folks will miss your excellent writing due to this problem.

 148. Hi there. I discovered your blog by means of Google whilst looking for a similar matter, your site got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 149. I wish to show my love for your generosity for those individuals that actually need assistance with that content. Your very own dedication to getting the message along appears to be incredibly significant and has in every case encouraged many people much like me to realize their endeavors. Your amazing informative guidelines indicates a whole lot a person like me and extremely more to my colleagues. Many thanks; from everyone of us.

 150. Hi there. I discovered your web site by the use of Google at the same time as searching for a related topic, your website got here up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 151. Hi there. I found your site by way of Google at the same time as looking for a comparable matter, your site came up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 152. When I originallyinitially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get fourthreeseveral emailse-mails with the same comment. Is there any way you can remove mepeople from that service? ThanksBless youThanks a lotAppreciate itCheersThank youMany thanks!

 153. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearlydefinitelyobviously know what youre talking about, why wastethrow away your intelligence on just posting videos to your blogsiteweblog when you could be giving us something enlighteninginformative to read?

 154. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I’m also a specialist in this topic so I can understand your effort.

 155. I and my buddies have been looking through the best hints on your site then quickly I had a horrible feeling I never expressed respect to the site owner for those secrets. All the young men are already so very interested to read them and now have in reality been loving these things. Appreciate your actually being well thoughtful as well as for obtaining these kinds of great subjects most people are really eager to be aware of. My very own honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

 156. I intended to put you the little remark to help say thanks a lot over again on your unique advice you’ve provided at this time. It’s certainly generous of you to provide unreservedly exactly what many people could possibly have offered as an ebook in order to make some cash for their own end, especially seeing that you might have done it if you wanted. Those solutions likewise served like a fantastic way to comprehend most people have a similar zeal like mine to understand significantly more concerning this matter. Certainly there are lots of more pleasant situations up front for many who read carefully your website.

 157. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 158. Somebody necessarily assist to make critically articles I would state. That is the first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the analysis you made to create this actual post extraordinary. Fantastic task!

 159. You can definitely see your expertise in the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart. “Experience is a good school, but the fees are high.” by Heinrich Heine.

 160. Hey there. I discovered your blog by the use of Google at the same time as looking for a similar matter, your website came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 161. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 162. This articlepostpiece of writingparagraph will helpassist the internet userspeopleviewersvisitors for creatingbuilding upsetting up new blogweblogwebpagewebsiteweb site or even a blogweblog from start to end.

 163. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 164. I must express my appreciation to you for rescuing me from this particular situation. Just after scouting throughout the the web and seeing notions which are not pleasant, I thought my life was over. Being alive minus the approaches to the problems you have fixed by means of your main short post is a crucial case, as well as the kind that could have adversely affected my entire career if I had not discovered your website. Your good talents and kindness in touching every aspect was invaluable. I don’t know what I would’ve done if I had not come across such a thing like this. I can also at this moment look ahead to my future. Thanks so much for this specialized and result oriented guide. I won’t hesitate to propose your web site to any individual who wants and needs assistance about this subject.

 165. Awesome post. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a really long time.

 166. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 167. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 168. I was just searching for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 169. My husband and i were absolutely relieved that Raymond managed to carry out his researching via the precious recommendations he acquired through your web site. It’s not at all simplistic just to possibly be giving away tips and tricks which other folks may have been selling. So we acknowledge we have you to thank because of that. All of the illustrations you made, the easy site menu, the relationships you will assist to instill – it’s got all incredible, and it’s really letting our son in addition to us believe that that issue is excellent, and that is unbelievably pressing. Thank you for the whole thing!

 170. naturally like your website but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth then again I’ll definitely come again again.

 171. I needed to send you that little bit of remark just to say thanks a lot the moment again just for the stunning suggestions you have shared at this time. It is simply pretty open-handed with you to present unhampered exactly what most people might have advertised for an e-book to end up making some money on their own, especially since you could have done it in case you considered necessary. Those pointers additionally worked to be a easy way to fully grasp other people online have the same fervor much like my personal own to grasp much more with respect to this condition. I am certain there are several more enjoyable periods in the future for individuals who read your website.

 172. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 173. I and also my pals have been examining the excellent helpful tips found on the blog and so at once got a horrible feeling I never expressed respect to you for those strategies. Most of the guys were definitely certainly happy to read through all of them and have honestly been enjoying those things. Many thanks for indeed being really thoughtful and also for making a choice on variety of very good subject matter millions of individuals are really desperate to know about. My personal sincere regret for not expressing gratitude to sooner.

 174. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

 175. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 176. I want to show my respect for your kindness supporting people who actually need assistance with this one area of interest. Your special dedication to getting the message throughout appears to be extraordinarily advantageous and have surely helped associates like me to arrive at their aims. Your personal useful useful information denotes a whole lot to me and even more to my office workers. With thanks; from all of us.

 177. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

 178. I’ve learn several just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to create any such magnificent informative web site.

 179. HiWhat’s upHi thereHello, yupyeahyesof course this articlepostpiece of writingparagraph is reallyactuallyin facttrulygenuinely nicepleasantgoodfastidious and I have learned lot of things from it regardingconcerningabouton the topic of blogging. thanks.

 180. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 181. hi!,I like your writing very a lot! share we keep up a correspondence more about your article on AOL? I need an expert in this house to resolve my problem. May be that is you! Having a look ahead to see you.

 182. Hello there. I discovered your web site by means of Google while looking for a similar topic, your web site came up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 183. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really irritating. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 184. Great post and right to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to employ some professional writers? Thank you 🙂

 185. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really annoying. A good site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 186. Thank you for your whole labor on this site. Kate enjoys setting aside time for investigation and it is easy to understand why. Most of us notice all regarding the dynamic way you present both useful and interesting suggestions by means of your web blog and boost contribution from other people on this content plus our princess is in fact becoming educated a great deal. Have fun with the remaining portion of the new year. You have been conducting a very good job.

 187. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 188. Hey there. I discovered your blog by way of Google whilst looking for a similar topic, your web site got here up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 189. Hi there. I discovered your site by means of Google at the same time as looking for a similar matter, your site got here up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 190. Hello there. I found your blog by the use of Google whilst searching for a comparable topic, your site got here up. It seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 191. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 192. You actually make it seem really easy along with your presentation but I find this topic to be really one thing that I feel I’d never understand. It sort of feels too complicated and very extensive for me. I am looking forward in your next put up, I will attempt to get the grasp of it!

 193. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is actually a great site.

 194. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good blog with exciting content, that is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 195. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 196. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 197. I am commenting to let you understand of the fabulous discovery my daughter went through viewing the blog. She learned a wide variety of details, most notably what it’s like to have an amazing teaching style to let other individuals without problems know just exactly chosen problematic issues. You actually did more than people’s expected results. Thanks for offering such important, healthy, edifying and even easy guidance on the topic to Evelyn.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *