Objectiu: la Xina

A (267) copiaEls Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls tenen la mirada posada en el gegant asiàtic. Els rosats han anunciat que tornaran aquest estiu a la Xina –on ja hi van ser el 2010–, mentre que els verds estan treballant per aconseguir finançament suficient per viatjar per primer cop a a aquest país. Per la seva part, els Castellers de la Vila de Gràcia també creuaran oceans aquest estiu: hi van al Quebec.

La Colla Vella viatjarà a Hangzhou, la localitat de la colla castellera xinesa, per participar en un programa d’un canal de televisió, en el qual també hi actuaran els Xiquets de Hangzhou. El desplaçament el faran un mínim de 150 castellers, estan treballant per poder ser més camises, i es realitzarà a principis de juliol, amb una data encara per tancar. Allà tindran l’ocasió de compartir plaça amb la colla xinesa creada sota els auspicis de l’empresa tèxtil local Antex i apadrinada pels vallencs. Serà la tercera vegada que la Vella actua conjuntament amb els Xiquets de Hangzhou. Les dues anteriors, van ser el 2010 a la Xina, quan va néixer la colla local, i el setembre de 2012, quan un grapat de castellers xinesos van venir a Catalunya i es van sumar a la pinya dels rosats al Concurs.

El viatge dels Castellers de Vilafranca està pendent de concretar. La colla ha confirmat el seu interès per anar-hi i ja ha tramitat una subvenció per a realitzar una sortida a l’estranger, que seria a la Xina. Els verds han realitzat sortides a Nova York (2011) i Londres (2013) per iniciativa de la pròpia colla; és a dir, sense cap motiu específic, i gestionant un programa propi que van fer coincidir amb esdeveniments de les pròpies ciutats, entre els quals alguns vinculats  Catalunya.

Tres_de_nou_fb copiaLa Xina és un país que ha demostrar un accentuat interès pels castells. Recentment, una cadena de televisió xinesa va ser a Vilafranca per gravar un episodi d’un programa on un grup de xinesos feien castells. El públic potencial de la Xina és molt suculent i la potència econòmica que mostra el país és tot un caramel. No és casualitat que la Xina acapari l’interès i els viatges transcontinentals de les colles, tan sols comparable amb les anades a l’Índia, en aquest darrer cas, finançades en part per un polític de Thane que actua com a mecenes.

L’any 2010 la Colla Vella va ser a Xanghai en motiu de l’Expo Universal. Els rosats van visitar també la colònia de Hangzhou -on van fer el 3de9 amb folre, el primer fora dels Països Catalans. En aquell viatge van alçar també quatre 2de8 amb folre, vuit 3de8, set 4de8 i cinc 2de7.

La Vella també va ser la primera colla a sortir fora d’Europa. Va ser el 1992 a Texas, amb motiu dels actes del 500 aniversari del Descobriment d’Amèrica. Dos anys després, hi van anar a Xicago, dins els actes paral·lels del Mundial de Futbol dels Estats Units. El següent viatge transoceànic va ser dels Castellers de Vilafranca (Xile, 2008). Els verds hi van anar a l’Índia el 2011 i a Nova York el 2012. A l’Índia hi van viatjar també els Castellers de Sants (2013) i els Capgrossos de Mataró (2014). La primera colla viatjar a l’Àsia van ser els Minyons de Terrassa, a Israel el 2009. Els Xicots de Vilafranca van ser els primers a trepitjar l’Àfrica, en un viatge al Marroc el 2007. A aquest país també hi van ser els Minyons l’estiu passat.

Els Castellers de la Vila de Gràcia seran la tercera colla en volar l’Atlàntic. Aquest mes de juliol actuaran al Quebec, per actuar al Festival Completemnt Cirque de Montreal. Els de la camisa blava també participaran al Mundial de les Cultures de Drummondville, també al Quebec. A Montreal hi ha una colla castellera que va néixer amb la col·laboració dels graciencs.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Un casteller de la Vella i dels de Hangzhou durant el viatge que els rosats van fer a Xanghai el 2010

Foto 2: 3de9 amb folre de la Colla Vella a Hangzhou el 2010

Articles relacionats:

El Dahi Handi ‘borinot’

“Questi ragazzi che fanno le torri”

Preparats per a viatjar

Els castells fan la volta al món

Pocs castells en terres espanyoles

L’Àfrica i els castells es donen la mà

Europa ho ha vist i ho ha sentit