Tarragona posa hora als castells

_FMP3240 copiaLes places castelleres es comencen a posar les piles sobre la puntualitat en l’inici de les actuacions i la celeritat en el seu desenvolupament. Tímidament; però s’hi han posat. Valls ho va aplicar a la darrera Santa Úrsula, Vilafranca ho va acordar la setmana passada per a la diada de Sant Fèlix i la resta d’actuacions de Festa Major, i ahir va ser Tarragona, que va aprovar un protocol d’actuació per a les diades en què hi participen les quatre colles de la ciutat: Sant Jordi, Sant Joan, Sant Magí, Diada Nacional, Santa Tecla i la Mercè

L’acord de Tarragona –signat per les colles i l’Ajuntament– té com a objectiu agilitzar la durada de les diades i evitar que es reprodueixin situacions estrambòtiques com la del Sant Magí de 2013, en què l’actuació es va suspendre en segona ronda per una previsió insuficient i gestió errònia en el dispositiu sanitari. L’esperit del protocol ha buscat equilibrar els interessos i dinàmiques de les colles a l’hora de muntar els castells i desenvolupar els seus programes, amb l’atenció i respecte al públic, que en pocs casos suporta actuacions de durada excessiva.

En aquest sentit, el protocol adopta una mesura cada cop més demanada a les places castelleres: que el temps entre castell i castell sigui el mínim possible. L’acord no especifica quin ha de ser aquest temps, però sí que estableix una dinàmica que necessàriament ha de traduir-se en resultats positius: “La colla encarregada d’obrir diada caldrà que comenci a muntar la pinya de tal manera que a l’hora en punt se sentin les gralles del castell. A partir d’aquell moment, la següent colla a actuar ha de tenir la pinya muntada (sense tancar) mentre s’executa l’anterior, estant els components de la pinya en la seva posició. En aquest sentit, i seguint amb la dinàmica ja encetada fa anys d’agilitzar les diades, caldrà que el segon del castell comenci a pujar, tot just finalitzi el toc de castell anterior”. Aquest sistema, però, topa amb les especificitats de les diades a la plaça de les Cols (Sant Magí i les dues rondes de la Mercè). En aquest cas, el protocol demana celeritat en la transició de les rondes.

GolpalroviraL’acord també exigeix puntualitat a les colles per començar les actuacions i detalla els horaris per escrit, amb la finalitat que siguin aplicats. El document també exigeix que les colles entrin a plaça amb els castellers ja enfaixats i amb els grallers interpretant el Toc d’entrada a plaça.

El sistema de rondes especificat per a les diades serà el que es coneix com “rondes a la tarragonina”, vigent des de fa uns anys. És a dir, cada colla intervé per torn rotatiu, decidit prèviament per sorteig; amb tres rondes. La colla que no completi les tres construccions pot disposar de fins a dues tandes més, mantenint sempre l’ordre sortejat. Aquest sistema serà vàlid per a totes les diades, excepte Sant Jordi (en què es funciona amb rondes conjuntes amb un màxim de 45 minuts de durada) i la Mercè, on hi ha només dues rondes sense dret a repetició.

El protocol també regula espais per a la canalla i la disposició dels dispositius sanitaris necessaris, prèviament consensuat entre la Xarxa Sanitària Santa Tecla, la Creu Roja i les quatre colles locals.

L’acord anunciat ahir a Tarragona arriba una setmana després del que els administradors de la Festa Major de Vilafranca van adoptar a proposta del Consell de la Festa Major. En aquest cas, són millores tímides, orientades fonamentalment a l’inici de les diades per evitar, com és habitual a la Festa Major de Vilafranca, que comencin amb retard. L’acord modifica els programes previs i estableix que les colles que actuïn a la part baixa de la plaça (enguany, la Colla Joves i els Minyons de Terrassa) hi accediran pel carrer de la Cort, enlloc del de Santa Maria, com és habitual.

A Valls, la Santa Úrsula de l’any passat va estrenar també les mesures acordades per l’Ajuntament i les dues colles per evitar que es reproduïssin els incidents de dos anys enrere, en què l’exhibició va començar vint minuts tard per disputes entre les colles per l’espai a plaça que necessitaven per muntar les seves construccions. El sistema adoptat l’any passat va donar resultat i la diada va començar puntual i sense cap problema a frontera entre les dues colles. Valls, però, conserva encara el sistema antic, en què la colla que cau o desmunta la seva construcció no cedeix ronda. Això penalitza els aficionats, ja que en ocasions l’espera pot arribar a superar els vint minuts, els necessaris, per altra banda, per a que el cap de colla i l’equip tècnic decideixin quin castell faran i l’estat dels seus efectius després d’una caiguda.

SANTI TERRAZA

Foto portada: Pilars de les colles al Sant Magí del 2014 (Foto: J.L. Sáez)

Foto 1: 5de9 amb folre de la Jove a la diada de Santa Tecla de 2013 (Foto: Fèlix Miró)

Foto 2: 2de9fm dels Xiquets de Tarragona a la diada de Sant Magí de 2014 (Foto: Golparovira)

Articles relacionats:

Canvis tímida per millorar Sant Fèlix

Santa Úrsula en tres actes

Cal prevenir i també gestionar

Les ambulàncies tornen a ser notícia